Ένταση επικρατεί στην ΕΡΤ λόγω ερμηνευτικής διάταξης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, η οποία συμπυκνώνει τις αρμοδιότητες διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης σε αρχή ενός, αλλάζοντας το μέχρι τώρα ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ads

Επιπλέον, το νομοσχέδιο μεταβάλει τη διάταξη του νόμου η οποία περιγράφει με σαφήνεια τι σημαίνει απαρτία στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ.

Με τη ρύθμιση αυτή «λίγες ώρες πριν κλείσει η βουλή, η κυβέρνηση πανικόβλητη προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη σύνθεση του ΔΣ της ΕΡΤ και τις αποφάσεις του κ. Ζούλα», υποστηρίζουν οι επτά ενώσεις εργαζομένων στην κρατική ραδιοτηλεόραση (ΠΟΣΠΕΡΤ, ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΣΥΠΕΡΤ, Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ, Σωματείο Σκηνοθετών/Διευθυντών Παραγωγής) και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, σε ανακοίνωση τους εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

«Το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στις εισηγήσεις υπήρχαν και ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και πρόσληψη νομικού συμβούλου επιλογής του κ. Ζούλα με πάγια αντιμισθία, εργασιακή σχέση που ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπει και επιπλέον αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία» σημειώνουν.

Ads

«Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάλεσαν τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο και για αυτό τον λόγο η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Η επιμονή του κ. Ζούλα ήταν τέτοια που οι εκπρόσωποι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη των αποφάσεων μιας και ο πρόεδρος κ. Ζούλας ασκεί παράλληλα και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου εδώ και εννιά μήνες.  Ο νόμος προβλέπει πως “το ΔΣ βρίσκεται σε απαρτία όταν παρίστανται 4 τουλάχιστον μέλη, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του Διευθύνοντος Συμβούλου”» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Τέλος, τονίζουν ότι «Με την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα “νοείται ως Διευθύνων σύμβουλος το μέλος του ΔΣ – φυσικό πρόσωπο, στο οποίο το ΔΣ έχει αναθέσει με απόφαση του την άσκηση των καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου, εάν διαπιστωθεί ότι ο τελευταίος δεν είναι δυνατόν να ασκήσει καθήκοντα λόγω παραίτησης, απόλυσης, θανάτου ή παρέλευσης σε τέτοια κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει την έκφραση της βούλησης του”. Η κυβέρνηση με αυτή την τροπολογία επιχειρεί την νομιμοποίηση της σύνθεσης και των αποφάσεων του ΔΣ».

Οι εργαζόμενοι έχουμε πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου της ΕΡΤ που δεν είναι άλλος από το να υπηρετεί το Δημόσιο Συμφέρον. Καλούμε τη διοίκηση να τηρεί τουλάχιστον τους στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fairplay. Είμαστε παρόντες και θα απαντήσουμε δυναμικά σε όποιους ακροβατούν μεταξύ νομιμότητας και ηθικής».