Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα τις καταγγελίες περί κακοποίησης των τεσσάρων συλληφθέντων της Κοζάνης, απηύθυναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
 

Ads

Στην ερώτηση με τίτλο: «Τα βασανιστήρια σε βάρος συλληφθέντων τείνουν να νομιμοποιηθούν  – Ακύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, συγκάλυψη και ατιμωρησία, κλιμάκωση της αποδημοκρατικοποίησης», οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Τάσος Κουράκης, Δημήτρης Τσουκαλάς και Αφροδίτη Σταμπουλή, ρωτούν τον κ. Δένδια με ποιους τρόπους προτίθεται να ελέγξει την αναντιστοιχία ανάμεσα στην περιγραφή της σύλληψης των τεσσάρων από τους τοπικούς αστυνομικούς διευθυντές και τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας που παρουσίασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και αν προτίθεται να προβεί στη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου για την έρευνα των καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως συστήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Παράλληλα ερωτούν τον κ. Ρουπακιώτη με ποιες ενέργειες θα διασφαλιστούν οι προβλεπόμενες δικονομικές εγγυήσεις στη διαδικασία δίωξης των κατηγορουμένων, και αν ο ίδιος συμμερίζεται τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η μη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας οφείλεται στην απροθυμία δικαστικών λειτουργών να το στελεχώσουν.
 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Προς τους Υπουργούς
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 
Θέμα: Τα βασανιστήρια σε βάρος συλληφθέντων τείνουν να νομιμοποιηθούν  – Ακύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων, συγκάλυψη και ατιμωρησία, κλιμάκωση της αποδημοκρατικοποίησης
 
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2012, ο διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Στάθης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε για την κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων της Κοζάνης, δήλωσε ότι οι τραυματισμοί προέκυψαν από συμπλοκή των τελευταίων με άνδρες της Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε συμπλοκή σώμα με σώμα, πάλη, για να καταβληθεί η αντίσταση των δραστών, να επιτευχθεί η σύλληψή τους και να ελευθερωθεί ο απαχθείς ιατρός όμηρος, τον οποίον οι δράστες είχαν επιβιβάσει βίαια σε κλειστό φορτηγάκι που επέβαιναν».
 
 
Όμως, σε μια εκτενή και αναλυτική συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι τοπικοί αστυνομικοί διευθυντές σε ανύποπτο χρόνο, λίγες ώρες δηλαδή μετά τη σύλληψη των τεσσάρων, και προτού δημοσιευτούν οι φωτογραφίες όπου αυτοί εμφανίζονταν κακοποιημένοι, οι ίδιοι οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για «εξουδετέρωση» των καταδιωκόμενων, και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Με βάση δε την ίδια μαρτυρία, οι αστυνομικοί δεν ήξεραν ότι μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχε όμηρος, άρα διαψεύδεται ο ισχυρισμός περί συμπλοκής αστυνομικών και καταδιωκόμενων για την απελευθέρωσή του.
 
Τούτων δοθέντων, ανατρέπονται πλήρως οι ισχυρισμοί περί «αναγκαίας βίας κατά τη συμπλοκή», που διατύπωσε ο κ. Δένδιας, πολύ δε περισσότερο αφού, με βάση και τις δηλώσεις του κ. Στάθη, παραμένει υπό ποινική έρευνα το εάν υπήρξαν χτυπήματα κατά την ανάκριση των νεαρών.
 
Επειδή οι κακοποιήσεις κρατουμένων από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ καταγράφονται όλο και συχνότερα, από τα κέντρα κράτησης μεταναστών μέχρι τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (βλ. υπόθεση των 15 συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας) και τείνουν πλέον να αποτελέσουν «κανονικότητα» (βλ. και την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αστυνομική Βία», που δημοσιεύτηκε το 2012).
 
Επειδή οι εικόνες κακοποιημένων κρατουμένων κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου, και επειδή ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, καταγγέλλει την κατάχρηση εξουσίας και τη χρήση υπερβολικής βίας εκ μέρους αστυνομικών, ο ίδιος δε, συστήνει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού, που θα ερευνά κατηγορίες κακοποίησης με όλα τα ένδικα μέσα.
 
Επειδή η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, επειδή η τυχόν έκνομη λειτουργία της συνιστά καίριο πλήγμα στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, και επειδή, εν τέλει, αν η Ελληνική Αστυνομία προβαίνει σε κακοποιήσεις συλληφθέντων, αυτό επ’ ουδενί συνιστά εσωτερική της υπόθεση, ανεξαρτήτως της ποινικής απαξίας της πράξης που αποδίδεται στον εκάστοτε συλληφθέντα.
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

1. Με ποιους τρόπους προτίθεται να ελέγξει την αναντιστοιχία ανάμεσα στην περιγραφή της σύλληψης των τεσσάρων από τους τοπικούς αστυνομικούς διευθυντές και τα πορίσματα της διοικητικής έρευνας που παρουσίασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων;
2. Προτίθεται να προβεί στη σύσταση ανεξάρτητου οργάνου για την έρευνα των καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, όπως συστήνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος;

  • Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

1. Με ποιες ενέργειες θα διασφαλιστούν οι προβλεπόμενες δικονομικές εγγυήσεις στη διαδικασία δίωξης των κατηγορουμένων;
2. Συμμερίζεται ο υπουργός τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Νίκου Παπαγιαννόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η μη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας οφείλεται στην απροθυμία δικαστικών λειτουργών να το στελεχώσουν; Πού αποδίδεται η απροθυμία αυτή;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Βασιλική Κατριβάνου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Τάσος Κουράκης
Δημήτρης Τσουκαλάς
Αφροδίτη Σταμπουλή

Ads