Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση υπέβαλλαν σήμερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και Θανάσης Λεβέντης, με θέμα την διακοπή υδροδότησης στον καταυλισμό Ρομά στην Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης. Την κίνηση των αρχών καταγγέλλουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι με σημερινό δελτίο τύπου τους.

Ads

Αναλυτικότερα, το ερώτημα των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρει:

Ο καταυλισμός Τσιγγάνων της Ν. Αλικαρνασσού, είναι ένας από τους 70 καταγεγραμμένους καταυλισμούς Τσιγγάνων στην Ελλάδα, ο οποίος εμπίπτει στις διατάξεις της Υγειονομικής Διάταξης Α5/696/1983, σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνη για την διαχείριση του καταυλισμού – και συνακόλουθα για την χορήγηση πόσιμου νερού – είναι η Νομαρχία.

Σύμφωνα με πρόσφατο πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη από 22-09-2010, με θέμα τις “αυθαίρετες κατασκευές εντός του καταυλισμού Τσιγγάνων Νέας Αλικαρνασσού” ο αρμόδιος ΟΤΑ έχει υποχρέωση όχι μόνο να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια βίαιης αποβολής, αλλά ταυτόχρονα στο πλαίσιο των νομίμων αρμοδιοτήτων του υπέχει και υποχρέωση λήψης των αναγκαίων μέτρων προς επίλυση του προβλήματος στέγασης κοινωνικά ευπαθών ομάδων που διαβιούν στην περιφέρειά τους. Μέχρι σήμερα, με την αιτιολογία της επικείμενης μετεγκατάστασης του καταυλισμού, δεν πραγματοποιήθηκε κανένα έργο υποδομών που προέβλεπε η ως άνω Υγειονομική Διάταξη.

Το 1997, η ΔΕΥΑΗ, μετά από αίτημα του Συλλόγου των Τσιγγάνων Η ΕΛΠΙΔΑ, για παροχή υδροδότησης και αντίστοιχων υδρομέτρων σε όλες τις οικογένειες, χορήγησε μόλις 12 παροχές στο όνομα συγκεκριμένων ατόμων, από τις οποίες έπρεπε να υδρεύονται όλοι οι κάτοικοι του καταυλισμού. Τα χρήματα για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ θα τα συγκέντρωναν οι Τσιγγάνοι στο όνομα των οποίων μπήκαν οι υδρομετρητές. Μετά την εγκατάσταση των υδρομετρητών ελάχιστοι λογαριασμοί πληρώθηκαν και μέχρι σήμερα οι παροχές λειτουργούν ουσιαστικά ως κοινόχρηστες. Η ΔΕΥΑΗ συνέχισε την υδροδότηση χρεώνοντας τους λογαριασμούς στα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, παρόλο που τα ποσά έγιναν υπέρογκα.

Σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, η ΔΕΥΑΗ απαιτεί 650.000 ευρώ από 12 Τσιγγάνους και είναι βέβαιο ότι και αν ακόμη καταδικαστούν τελεσίδικα είναι αδύνατον να τα εισπράξει. Στις 23 Νοεμβρίου 2010, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου με την συνοδεία των ΜΑΤ προέβη στη διακοπή της υδροδότησης στον καταυλισμό, ενώ φημολογείται και η επικείμενη διακοπή της παροχής ρεύματος του καταυλισμού.

Με δεδομένο ότι η βασική αρχή, που οφείλει να διέπει οποιοδήποτε εγχείρημα απομάκρυνσης Ρομά από χώρο όπου επί μακρόν διαβιούν, δεν μπορεί παρά να στοχεύει, όπως αναφέρεται και στο σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, είτε στην οριστική επίλυση του ζητήματος της μόνιμης εγκατάστασης τους, είτε στην προσωρινή λύση παροχής χώρου κατάλληλου για άμεση μετεγκατάσταση μέχρι να καταστεί δυνατή η οριστική επίλυση της στέγασής τους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, προκειμένου να εξευρεθεί μια άμεση και ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τη διακοπή υδροδότησης του καταυλισμού Ρομά Ν. Αλικαρνασσού και τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ, οι οποίοι διογκώθηκαν εξαιτίας της ολιγωρίας και της αδράνειας του αρμοδίου ΟΤΑ και των τοπικών υπηρεσιών;

Θα δοθεί παροχή υδρόμετρου σε κάθε αιτούντα, το οποίο θα πληρώνεται με ατομική ευθύνη; Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο Δήμος Αλικαρνασσού για τη στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά, που διαβιούν εντός διοικητικών ορίων του Δήμου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων των κρατικών αρχών προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας των μελών της κοινότητας αυτής και της κοινωνικής μέριμνας υπέρ αυτών;»

Η δε ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων, αναφέρει: «Χωρίς νερό έχει μείνει ο καταυλισμός των Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό Κρήτης, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας του με απόφαση του Εισαγγελέα Ηρακλείου που επιβλήθηκε με συνοδεία δυνάμεων ΜΑΤ. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η κίνηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους καλούμε να τοποθετηθούν άμεσα και να προχωρήσουν σε αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ο συγκεκριμένος καταυλισμός είναι αναγνωρισμένος από το 1983, κανένα όμως από τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί. Αντί να προσφέρει χωριστούς μετρητές για κάθε νοικοκυριό, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Ηρακλείου έχει εγκαταστήσει από το 1997 μόλις 12 παροχές, τυπικά ιδιωτικές αλλά ουσιαστικά κοινόχρηστες, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξει τους λογαριασμούς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε έντονα τη διακοπή της υδροδότησης, που αποστερεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όπως η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποτελεί μέτρο διάκρισης κατά των Ρομά σχεδιασμένο να τους απομακρύνει αναγκαστικά από την περιοχή χωρίς εναλλακτική λύση για την εγκατάστασή τους.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και όχι για οικονομική εκκρεμότητα. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων κοινωνικού αποκλεισμού δεν μπορεί να περνάει μέσα από δικαστικά μέτρα και αστυνομικές επιχειρήσεις. Καταρχάς χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων που ζουν στον καταυλισμό, ρυθμίσεις για πληρωμή του κόστους νερού που θα καταναλώνεται στο εξής, κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών το συντομότερο και άμεση επίλυση της εκκρεμότητας για το χώρο εγκατάστασής τους. Κυρίως όμως χρειάζονται φιλόδοξες πολιτικές, μέσα από ευρεία διαβούλευση, για τον τερματισμό της περιθωριοποίησης ολόκληρων κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά».

Ads