Για συνεχιζόμενη κυβερνητική παρέμβαση στον νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, τη ΝΕΡΙΤ, κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο της επιστολής της EBU προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα.

Ads

.
«Με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στις 12.08.2014, η EBU εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την αιφνίδια αλλαγή της διαδικασίας διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 05.08.2014. H επιλογή γίνεται από τη διάσκεψη των προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου, με απλή πλειοψηφία, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού. Σύμφωνα με την EBU, η διαδικασία αυτή δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ από πολιτικές παρεμβάσεις», αναφέρεται στην ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη.

«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν (2009/C 257/01, ημερομηνία 27.10.2009), η εποπτεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης “θα είναι αποτελεσματική μόνον εάν πραγματοποιείται από ένα εξωτερικό οργανισμό ανεξάρτητο από τη διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα”. Είναι προφανές ότι η απαίτηση αυτή δεν ικανοποιείται, αφού τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου διορίζονται ουσιαστικά από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», προστίθεται.

Tέλος, σημειώνεται: «Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή: -Ποια είναι η θέση της Κομισιόν για τη θεσμική διασφάλιση από πολιτικές παρεμβάσεις στην δημόσια ραδιοτηλεόραση; -Αναγνωρίζεται πως στο θέμα του φορέα της ΝΕΡΙΤ στην Ελλάδα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί δημιουργούν σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας και πολιτικής εξάρτησης, που αντιβαίνουν στις βασικές αρχές της δημόσιας υπηρεσίας; -Ποιες ενέργειες κρίνονται αναγκαίες, ώστε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και διαφάνεια στην λειτουργία των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων;».

Ads