Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τα πρόσφατα φαινόμενα λογοκρισίας στη δημόσια τηλεόραση αλλά και τη συστηματική υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, όπως αυτή καταγράφεται και από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα».

Ads

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει εάν οι πρακτικές αυτές λογοκρισίας συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, όπως και τι προτίθεται να πράξει ώστε να αποκατασταθεί ο υγιής ανταγωνισμός στα ΜΜΕ, που παραβιάστηκε με τις πρακτικές των επιλεκτικών κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων, όπως η «λίστα Πέτσα».

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Στις 19/4 δημοσιογράφος της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κατήγγειλε επανειλημμένη λογοκρισία σε έρευνες της, με αποκορύφωμα εκπομπή που είχε θέμα τη λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε ενημερωτικές εκπομπές, όπως πχ για τους καταυλισμούς των προσφύγων, ακόμη και σε καλλιτεχνικά έργα. Στις 16/4 δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησαν εξηγήσεις για τη μετάδοση σατυρικού τραγουδιού σε ψυχαγωγική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης [1].

Ads

Στις 19/4, στην ετήσια έκθεση τους, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν την πτώση της Ελλάδας στην 70η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην ελευθερία του Τύπου επισημαίνοντας περιστατικά βίας και συλλήψεων σε βάρος δημοσιογράφων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις επιλεκτικές κυβερνητικές  χρηματοδοτήσεις: «Η ερευνητική δημοσιογραφία και τα επικριτικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ είτε αποκλείστηκαν είτε τους δόθηκε δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης από τα δεκάδες εκατ. ευρώ της αμφιλεγόμενης δημόσιας καμπάνιας για τον κορωνοϊό». [2] Η παραπάνω επιλογή παραβιάζει και τους κανόνες του ανταγωνισμού. Μάλιστα, στην λίστα χρηματοδότησης περιλαμβανόταν και η δημόσια ραδιοτηλεόραση [3].

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Οι παραπάνω πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αξίες για την ελευθερία των ΜΜΕ;

-Τι προτίθεται να πράξει για να αποκατασταθούν οι κανόνες ανταγωνισμού;

[1] Kατά συρροή λογοκρισία στην ΕΡΤ καταγγέλλει η Μάχη Νικολάρα: «Κόπηκαν» ρεπορτάζ για social media και αστυνομική βία

[2] Ελλάδα [RSF]

[3] Λίστα ενίσχυσης ΜΜΕ από την Ελληνική Κυβέρνηση