Γραπτή ερώτηση σχετικά με την εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος κατέθεσε  προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κούλογλου ερωτά την Κομισιόν και την ΕΚΤ εάν συμμερίζεται τη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι οι είναι εξωπραγματικές οι προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 καθώς και για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είδε το φως της δημοσιότητας είναι, ανάμεσα σε άλλα, πολύ κριτική όσον αφορά τους στόχους που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την λήξη του τρέχοντος Μνημονίου, το 2018.

Ads

Χαρακτηριστικά τονίζει πως από ένα δείγμα 55 χωρών τα τελευταία 200 χρόνια, υπάρχουν μόνο 15 παραδείγματα που είχαν ύφεση πάνω από πέντε χρόνια και καμία από αυτές τις χώρες δεν διατήρησε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως «είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% – 4,5% του ΑΕΠ».

Σε άλλο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι χρειάζεται να συμφωνήσουν σε  μεγαλύτερη ελάφρυνση του -μη βιώσιμου- ελληνικού χρέους.

Ερωτάται η επιτροπή/ΕΚΤ:

1. Συμμερίζεται τη διαπίστωση του ΔΝΤ πως οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% – 4,5% και μάλιστα επί σειρά ετών είναι μη ρεαλιστικοί;
2. Συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο;