Ερώτηση για την αντιμετώπιση των οίκων αξιολόγησης από την κυβέρνηση κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη.

Ads

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές Μιχ. Κατρίνης, Αθ. Γικόνογλου, Σπ. Μαργέλης, Γ. Αμοιρίδης, κάνουν λόγο για «ουσιαστική αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει σε πολιτικό πρωτίστως επίπεδο την συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης και την απήχησή τους στις αγορές», συμπεριφορά η οποία οδηγεί στην εξάρτηση πολιτικών επιλογών κρατών από τις εκτιμήσεις των οίκων αυτών.

Οι οίκοι αυτοί, αναφέρεται, είναι κερδοσκοπικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, καθώς «ελέγχονται για κερδοσκοπικά παίγνια και αδιαφανείς κανόνες λειτουργίας, χαρακτηριστικά που φυσικά δεν καλύπτει η δημοσιοποίηση των υπολογιστικών τους μοντέλων».

Οι βουλευτές, ακόμη, άσκησαν έμμεση κριτική κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας πως παρά την υποβολή σχετικής ερώτησης παλαιότερα και την απάντηση του υπουργού, το ελληνικό Δημόσιο δεν στράφηκε κατά συγκεκριμένου οίκοιυ αξιολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητούν να πληροφορηθούν αν οποιαδήποτε νέα υποβάθμιση διαρκούντος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα αποτελέσει αιτία νομικού πολέμου ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στην εταιρεία που θα το πράξει.

Ads

Τέλος, οι τέσσερις βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα τεθεί σε ημερήσια διάταξη το ζήτημα της επίσπευσης δημιουργίας ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης δημόσιου χαρακτήρα και αν το ελληνικό κράτος προτίθεται να ζητήσει την απαγόρευση να συμπεριλαμβάνουν οι οίκοι αξιολόγησης της οικονομίες κρατών στις εκτιμήσεις τους.