Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Αντικαρκινικού & Ογκολογικού Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» για στοχοποίηση ιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι, επειδή νόσησαν από SARS-CoV-19, διατάχθηκε εναντίον τους ΕΔΕ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, 40 Βουλευτές της ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του Βουλευτή Α’ Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου καταθέτουν Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Ads

Στην Ερώτηση με θέμα «Πανδημία» κακοδιοίκησης, αυταρχισμού και ανεπαρκούς προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία” καταδεικνύονται αλλεπάλληλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, οι οποίες μάλιστα επιτάθηκαν στην συνθήκη της πανδημίας αλλά και η ανεπαρκής μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων του υγειονομικού τομέα.

Ο Υπουργός Υγείας ερωτάται:

  • Έχει εικόνα των πολυάριθμων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, ολιγωρίας, ανεπαρκών και προβληματικών αντανακλαστικών από Διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ και αν ναι, σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να αποκαταστήσει το αναγκαίο κλίμα εργασιακής ηρεμίας και αφοσίωσης όλων των υγειονομικών στη μάχη για τη αναχαίτιση της πανδημίας;
  • Υπάρχει πρόθεση να αναφέρεται συστηματικά στις σχετικές με την πανδημία Συνεντεύξεις Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των εργαζομένων του ΕΣΥ (μόνιμων και συμβασιούχων) που νοσούν από SARS-CoV ή είναι σε «καραντίνα»;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ads

Αθήνα, 11.12.2020

Προς τον Υπ. Υγείας κ. Β. Κικίλια

ΘΕΜΑ: «Πανδημία» κακοδιοίκησης, αυταρχισμού και ανεπαρκούς προστασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Αντικαρκινικού & Ογκολογικού Νοσοκομείο Αθηνών “Άγιος Σάββας” για στοχοποίηση ιατρών και νοσηλευτών οι οποίοι, επειδή νόσησαν από SARS-CoV-19, διατάχθηκε εναντίον τους ΕΔΕ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, θέτουμε ευρύτερα θέματα κακοδιοίκησης, αυταρχισμού και άδικης μεταχείρισης των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Πριν την εφαρμογή της αυθαίρετης και απαξιωτικής πειθαρχικής διαδικασίας την οποία προαναφέραμε, έχει καταγραφεί σωρεία λαθών, παραλείψεων και διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων οι οποίοι δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή εναντίον της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Τόσο μεμονωμένοι εργαζόμενοι του ΕΣΥ όσο και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν καταγγείλει δημόσια αλλεπάλληλες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, οι οποίες μάλιστα επιτάθηκαν στην συνθήκη της πανδημίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”, μετά την αδιανόητη διαταγή ΕΔΕ και την κατακραυγή την οποία προκάλεσε, όχι μόνο δεν ανακάλεσε τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, αλλά προχώρησε σε εκδικητική μετακίνηση εργαζομένων (βλ. “Μετά τις ΕΔΕ και εκδικητικές μετακινήσεις υγειονομικών από τον «Άγ. Σάββα», ΕΦ.ΣΥΝ., 9/12/20).

Η Διοίκηση του ΓΝ Κορίνθου κάλεσε σε απολογία νοσηλεύτρια η οποία εργάζεται στον ξενώνα επανένταξης ψυχικά πασχόντων στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική στη διαχείριση περιστατικών σε ΜΕΘ με σχόλιό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικού μέσου (Loutraki365: “Σε απολογία Νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Κορίνθου – Το επίμαχο σχόλιό της”, 01/12/20) αλλά και τηλεοπτικού καναλιού εθνικής εμβέλειας (MEGA, “Κόρινθος: Αναστάτωση έπειτα από σχόλιο νοσηλεύτριας για τις ελλείψεις στη ΜΕΘ”, 11/02/20).

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» μετακίνησε ειδικευόμενους γιατρούς του δημόσιου νοσοκομείου προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός», η οποία μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «επιταγμένες» Κλινικές, ενώ με εντολή της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ μετακινείται ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς την ιδιωτική κλινική «Σαραφιανού» (βλ. Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ, 23/11/20).
Η Διοίκηση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προέβη σε ενέργειες που είναι προδήλως παράνομες, «αποκεφαλίζοντας» και υποβαθμίζοντας υπηρεσιακά τομεάρχες και προϊστάμενους της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και χωρίς να έχουν προκύψει υπηρεσιακή λόγοι (Δίκτυο Αυτόνομων Σχημάτων Υγείας, 4/12/20).

Η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας εγκαλείται από την ΟΕΝΓΕ για αυθαιρεσία καθώς με μη σύννομες εντολές επιχείρησε να εξαναγκάσει γιατρούς θητείας υπαίθρου («αγροτικούς») να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε Περιφερειακά Ιατρεία υπαγόμενα σε Κ.Υ (Κανδάνου και Βάμου) και να μετακινηθούν ως «υπεύθυνοι COVID» στο Κ.Υ Χανίων χωρίς σαφές καθηκοντολόγιο, ωράριο και πρόγραμμα εφημέρευσης (βλ. Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ, 5/10/20).

Η Διοίκηση του ΓΠΝ “Αττικόν” εγκαλείται για παραλείψεις οι οποίες συντέλεσαν στη διασπορά του κορωναϊού σε προσωπικό και ασθενείς, καθώς το προσωπικό της ΜΕΘ το οποίο νόσησε και θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα, εξακολούθησε εκβιαστικά να εργάζεται, έτσι ώστε τα κρούσματα σε υγειονομικούς ανήλθαν σε πέντε (5), ένας εκ των οποίων διασωληνώθηκε (ΔΤ ΠΟΕΔΗΝ, 15/09/20).

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, το οποίο μάλιστα αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διένειμε στους εργαζομένους ακατάλληλες μάσκες ατομικής προστασίας, οι οποίες αποσύρθηκαν κατόπιν παρέμβασης της Επιτροπής Λοιμώξεων (βλ. ΔΤ ΠΟΕΔΗΝ, 27/08/20).

Η Διοίκηση του ΓΝ “Σωτηρία” διένειμε ακατάλληλες μάσκες ατομικής προστασίας στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των γιατρών του Νοσοκομείου για άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών, οι οποίες δεν είχαν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν ήταν υψηλής προστασίας, αίτημα το οποίο κατέθεσε και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της στο υπουργείο Υγείας. (βλ. Ναυτεμπορική, “ΕΙΝΑΠ: Ακατάλληλες οι μάσκες που έφτασαν στο νοσοκομείο Σωτηρία” 02/04/20). Ένα μήνα αργότερα και σε αυστηρότερο τόνο επανήλθε η ΕΙΝΑΠ για τη διανομή ακατάλληλων μασκών στο ΓΝ “Σωτηρία” αλλά και στο ΓΠΝ “Αττικόν” (βλ. Virus “Επανέρχονται οι γιατροί για ακατάλληλες μάσκες στο Σωτηρία”, 04/05/20).

Η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» κάλεσε σε απολογία την πρόεδρο της Ε.Ν.Ι.Θ. καθώς και την Διευθύντρια του τμήματος της με την κατηγορία της «αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» μολονότι η μεν η πρόεδρος της ΕΝΙΘ απουσίαζε λόγω θανάτου του πατέρα της και είχε αντικατασταθεί στην εφημερία από άλλην συνάδελφο, η οποία επίσης κλήθηκε σε απολογία. (βλ. Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ, 22/5/20).

10.Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Λιβαδειάς επεχείρησε να ελέγξει τη διασπορά του κορωναϊού με υπογραφές των υπαλλήλων σε Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν θα προσβληθούν από τον ιό στην άδειά τους ή τα ρεπό τους (βλ. ΔΤ ΠΟΕΔΗΝ, 21/08/20).

11.H Διοίκηση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς εγκαλείται από την Ε.Γ. της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. καθώς απαίτησε εκβιαστικά από την μοναδική αναισθησιολόγο του νοσοκομείου να εφημερεύει καθημερινά όλο τον μήνα κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας (βλ. Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ, 21/07/20).

12.Η επιβολή προστίμων από την ΕΛ.ΑΣ. σε τρεις (3) υγειονομικούς, δύο (2) γιατρούς κι έναν (1) ψυχολόγο, οι οποίοι εργάζονται στο Ψ.Ν.Α. «Δρομοκαϊτειο» και επέστρεφαν από τη δουλειά τους επιβαίνοντας στο ίδιο αυτοκίνητο, αντί να συνωστίζονται στα ΜΜΜ τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, συνιστά άλλη μία κραυγαλέα περίπτωση αυθαιρεσίας (βλ. Ανακοίνωση “ΟΕΝΓΕ για τα πρόστιμα σε υγειονομικούς”, 17/11/20).

13.Σκηνές βίαιης καταστολής από τα ΜΑΤ εκτυλίχθηκαν έξω από το Υπουργείο Υγείας όταν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που στήριξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), απαιτώντας την ανανέωση των συμβάσεων τους και τη μονιμοποίησή τους (βλ. “ Ξύλο από τα ΜΑΤ στους ήρωες της πανδημίας”, Αυγή, 30/09/20).

Η παραπάνω λίστα κακοδιοίκησης, αυθαιρεσιών και αυταρχισμού είναι ενδεικτική και σαφώς δεν εξαντλεί το πλήθος των προβλημάτων της καθημερινότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ωστόσο, εύλογα διερωτάται κανένας εάν τα παραπάνω αφενός συνιστούν παραδείγματα της διοικητικής “αριστείας” για την οποία θριαμβολογούσε η παράταξη της ΝΔ και αφετέρου εάν συνιστούν παραδείγματα για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την έμπρακτη στήριξη των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».

Οπωσδήποτε δεν θα αναμέναμε διαφορετική στάση και συμπεριφορά από όσους κατά το παρελθόν έχουν επιδοθεί σε πλήθος αντεργατικών μέτρων, έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας και δεν δίσταζαν σε κάθε περίσταση να επιχαίρουν ανερυθρίαστα υπέρ των πολιτικών λιτότητας και των περικοπών στις δαπάνες και στη στελέχωση του ΕΣΥ, ακριβώς λόγω του νεοφιλελεύθερου δόγματος το οποίο ενστερνίζονται.

Τελευταίο αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι το γεγονός ότι η «εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του κοροναϊού», το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, προσβάλλεται αυτή την περίοδο με αυξανόμενο ρυθμό από τον ιό, βγαίνει εκτός μάχης, νοσηλεύεται και δυστυχώς χάνει τη μάχη με τη ζωή, αφού ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί νοσούν ενώ θρηνούμε πλέον και απώλειες ανθρώπων οι οποίοι εργάστηκαν με αίσθημα αυτοθυσίας για να σώσουν ασθενείς με covid-19 (βλ. ΈΘΝΟΣ “Κορονοϊός – Το δράμα των υγειονομικών: 4 νεκροί σε 7 ημέρες, 1.000 έχουν νοσήσει”, 6/12/20, Το Βήμα, “Κορωνοϊός : Το δεύτερο κύμα «λυγίζει» τους εργαζόμενους του ΕΣΥ – Οκτώ υγειονομικοί κατέληξαν, 2.000 νοσούν στη χώρα”, 8/12/20, Η Καθημερινή “Εννέα υγειονομικοί, θύματα της COVID-19” 9/12/20/).

Επειδή είναι πρόκληση σε περίοδο έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, αντί να προστατεύονται αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, να αντιμετωπίζονται με αυθαιρεσία, να επιχειρείται ο εκφοβισμός τους και να πλήττεται το ηθικό των «ανθρώπων της πρώτης γραμμής».

Επειδή, οφείλει να γνωρίζει η κοινωνία τον ακριβή αριθμό των υγειονομικών εργαζομένων οι οποίοι προσβάλλονται από τον κοροναϊό ή είναι σε «καραντίνα», στοιχείο που αποτελεί σημαντικό δείκτη ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας

Έχει εικόνα των πολυάριθμων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, ολιγωρίας, ανεπαρκών και προβληματικών αντανακλαστικών από Διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ και αν ναι, σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να αποκαταστήσει το αναγκαίο κλίμα εργασιακής ηρεμίας και αφοσίωσης όλων των υγειονομικών στη μάχη για τη αναχαίτιση της πανδημίας;

Υπάρχει πρόθεση να αναφέρεται συστηματικά στις σχετικές με την πανδημία Συνεντεύξεις Τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των εργαζομένων του ΕΣΥ (μόνιμων και συμβασιούχων) που νοσούν από SARS-CoV ή είναι σε «καραντίνα»;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ξανθός Ανδρέας

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Δραγασάκης Γιάννης

Αυγέρη Δώρα

Τζούφη Μερόπη

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Μωραϊτης Θάνος

Καρασαρλίδου Φρόσω

Μάλαμα Κυριακή

Παπαδόπουλος  Σάκης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αραχωβίτης Σταύρος

Χρηστίδου Ραλλία

Μπαλάφας Γιάννης

Πούλου Γιώτα

Αναγνωστοπούλου Σία

Καλαματιανός Διονύσης

Σκουρολιάκος Πάνος

Γκιόλας Γιάννης

Καφαντάρη Χαρά

Σαρακιώτης Γιάννης

Γεροβασίλη Όλγα

Μπάρκας Κώστας

Φίλης Νίκος

Φάμελλος Σωκράτης

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Φλαμπουράκης Αλέκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Σκούφα Μπέττυ

Αλεξιάδης Τρύφων

Σαντορινιός  Νεκτάριος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Βίτσας Δημήτρης

Μπουρνούς Γιάννης

Χαρίτσης Αλέξης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Μουζάλας Γιάννης

Γιαννούλης Χρήστος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Μαμουλάκης Χάρης