Στον Ιανό παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη στις 19:45 το λεύκωμα του σκιτσογράφου Γιάννη Δερμεντζόγλου «Ερωτήσεις Κρίσεων 2000 – 2021». Είκοσι χρόνια κρίσεις με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου σε μια έκδοση! Η εκδήλωση μεταδίδεται ζωντανά από το Tvxs.gr. 

Ads

Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι: Στέλιος Κούλογλου ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μυλόπουλος καθηγητής ΑΠΘ, Μαριλένα Κατσίμη Δημοσιογράφος και Πάνος Μαραγκός σκιτσογράφος, πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. 

Ο Γιάννης Δερμεντζόγλου αναφέρει: «Μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια δουλειάς, ένα λεύκωμα με σκίτσα μου, οι “Ερωτήσεις Κρίσεων” σε λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία. Από το 2000, που ξεκινάει την αφήγησή του αυτό το λεύκωμα, αποτυπώνει μια κρίση. Κρίση πολιτισμική και κρίση θεσμών όπως της δικαιοσύνης και των κομμάτων, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας. Οικονομική και κοινωνική στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την ανάδυση του νεοναζισμού. Κρίση υγειονομική, περιβαλλοντική, και κρίση δημοκρατίας με τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης στις μέρες μας. Θα έλεγε κανείς ότι η κρίση είναι η κανονικότητα γι’ αυτή τη χώρα.

Φυσικά, οι κρίσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Μικρά είναι τα διαστήματα ειρήνης και ευημερίας για τους πολλούς. Στην Ελλάδα, αυτές οι παγκόσμιες κρίσεις εμφανίζονται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας. Στα μάτια του πολιτικού γελοιογράφου, η Ελλάδα είναι μια τεράστια γελοιογραφία. Η οικονομία της είναι μια καρικατούρα καπιταλισμού, προσαρμοσμένη στην παράδοση των κοτζαμπάσηδων και των τσιφλικάδων. Οι θεσμοί της προσομοιάζουν με ένα θέατρο σκιών, όπου συχνά το χέρι αυτού που κινεί τις φιγούρες διαγράφεται καθαρά πίσω από το παραβάν. Στην κοινωνία της κυριαρχούν τα νεοελληνικά γραφικά χαρακτηριστικά, ο ατομισμός και ο βαθύς συντηρητισμός.

Ads

Οι αισιόδοξοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο γι’ αυτή τη χώρα. Οι απαισιόδοξοι το βλέπουν μισοάδειο. Οι ρεαλιστές το βλέπουν πικρό. Αυτό το λεύκωμα είναι η προσπάθεια να κοιτάξω κατάματα τους γκρεμούς αυτού του τόπου που αγαπώ και αυτό είναι και το νόημα της γελοιογραφίας του εξωφύλλου. Το βάθος αυτής της ματιάς επαφίεται στη δική σας κρίση».

Προλογίζοντας το λεύκωμα, ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζει: «Αν μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, η γελοιογραφία είναι μια παραπάνω. Γιατί πέρα από την εικόνα υπάρχει συχνά και το σχόλιο που κάνει ακριβώς τη γελοιογραφία τόσο δυνατή: μια γροθιά στο στομάχι. Αλλά με μια προϋπόθεση: την πλήρη ελευθερία του δημιουργού. Να όμως που στην Ελλάδα, που αυτό-κολακεύεται ότι γέννησε τον πρώτο διδάξαντα της αμείλικτης σάτιρας, τον Αριστοφάνη, η ελευθερία του γελοιογράφου δεν θεωρείται αυτονόητη».

Δείτε ζωντανά την εκδήλωση