Αμφισβητεί την εκδοχή του 40χρονου οδηγού του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε και η κόρη της και το οποίο έπεσε σε γκρεμό στη Γαύδο, τα ξημερώματα της Κυριακής, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η 27χρονη Κ0ρίνα, μετά από ώρες εγκλωβισμένη στα συντρίμμια, η μητέρα της.

Ads

Η μητέρα της Κορίνας, μιλώντας στο Corfutvnews, είπε ότι «μόνο αυτός και η Κορίνα ξέρουν τι έγινε εκεί» και ότι «ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αυτός δεν έφυγε κάτω μαζί με το αμάξι».

«Είμαστε κομμάτια όλοι, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Δεν υπάρχουν λόγια. Το έμαθα από μία φίλη της που με πήρε τηλέφωνο και μετά με πήρε και η αστυνομία. Από την πλευρά της αστυνομίας γίνεται έρευνα. Το παιδί με το οποίο ήταν μαζί και εγώ μίλησα μαζί του την Κυριακή το βράδυ που ήταν στο νοσοκομείο στα Χανιά λέει ότι έφτασαν μαζί μέχρι το τέλος του γκρεμού, αλλά αυτός έχει μόνο δύο γρατζουνιές. Το παιδί μου έσπασε πλευρά, διαλύθηκε όλη», είπε η μητέρα και πρόσθεσε:

«Μέσα στο αμάξι ήταν και οι δύο και πήγαν όπως είπε να βάλουν μπροστά τη μηχανή για να ανάψουν το καλοριφέρ επειδή κρύωναν και έφυγε το αμάξι. Αυτός λέει ότι έφτασε κάτω μαζί με την Κορίνα. Αυτός λέει ότι μετά σκαρφάλωσε πάνω επειδή δεν είχε σήμα για να μπορέσει να ειδοποιήσει για βοήθεια. Η Κορίνα κατέληξε γιατί άργησαν πολύ να φτάσουν στο σημείο. Επειδή δεν υπήρχε ελικόπτερο στα Χανιά και έφεραν από Αθήνα… Εάν έπεφτε μαζί με την Κορίνα στον γκρεμό έπρεπε να ήταν πολύ χτυπημένος. Και πώς μπόρεσε και ανέβηκε όλο τον γκρεμό για να βρει σήμα και να φέρει βοήθεια; Δεν ξέρω. Για αυτό γίνεται έρευνα. Σενάρια υπάρχουν πολλά, αλλά τι να λέμε τώρα, θα μιλήσουν οι ειδικοί… Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι αυτός δεν έφυγε κάτω μαζί με το αμάξι».

Ads

«Αν είχαν πάει για βοήθεια πιο νωρίς το παιδί μου θα ήταν ζωντανό. Μόνο αυτός και η Κορίνα ξέρουν τι έγινε εκεί» τόνισε.

«Η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα»

Η αμφισβήτηση της εκδοχής το 40χρονου έρχεται να προστεθεί στην έντονη συζήτηση που ξετυλίχθηκε αμέσως μετά την τραγωδία, με κατοίκους της περιοχής να καταγγέλουν μεγάλη καθυστέρηση των σωστικών συνεργείων, η οποία, σύμφωνα με την άποψή τους, οδήγησε στον θάναντο την κοπέλα, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε τις αισθήσεις της και επικοινωνούσε.

Η κάτοικος του νησιού, Έφη Γεωργακά, είπε σχετικά, ότι «δεν ξέρουμε τι ώρα μπορεί να έγινε, το συμβάν, εμείς ξέρουμε ότι ο φίλος της ανέβηκε το γκρεμό και ζήτησε βοήθεια στις 06:00 το πρωί», συμπληρώνοντας ότι οι Αρχές του νησιού ξεκίνησαν αμέσως τις διαδικασίες ώστε να έρθει βοήθεια από την Κρήτη. «Αμέσως κατέβηκαν εθελοντές πυροσβέστες, όμως οι οδηγίες από τους γιατρούς ήταν να μην την μετακινήσουν καθόλου» πρόσθεσε η κάτοικος του ακριτικού νησιού.

Πρόσθεσε ότι «η κοπέλα ζούσε και καταλάβαινε τα πάντα, όμως όσο περνούσε η ώρα γινόταν χειρότερα. Άντεξε μέχρι τις 10:00 το πρωί», ενώ σημείωσε ότι ο φίλος της άτυχης κοπέλας δεν είχε σοβαρά τραύματα. «Ανέβηκε το γκρεμό με τα πόδια, ώστε να ζητήσει βοήθεια, ενώ μπήκε στο ελικόπτερο που ήρθε για βοήθεια περπατώντας» σημείωσε. Είπε ακόμη ότι «ο γκρεμός καταλήγει στη θάλασσα, αν προσπαθούσε το Λιμενικό να προσεγγίσει θα ήταν πιο εύκολο», τονίζοντας ότι το Λιμενικό θα μπορούσε να φτάσει σε λιγότερη από μια ώρα, όμως έφτασε στη Γαύδο στη 1 το μεσημέρι.

Ο 40χρονος οδηγός του αυτοκινήτου είπε στον Alpha ότι θεωρεί υπεύθυνο τον εαυτό του για το τροχαίο. «Εγώ και μόνο εγώ φταίω», είπε, ενώ για την νεκρή πρόσθεσε πώς «ήταν ένας άγγελος» και πως ο ίδιος τη λάτρευε αληθινά: «Γνωριζόμασταν από το 2017, αλλά τώρα ήρθαμε πιο κοντά». Θυμάται ότι η Κορίνα ήταν ζωντανή και μιλούσανε μέσα στα συντρίμμια του παραμορφωμένου αυτοκινήτου: «Μου έλεγε ότι πονάει πολύ το πόδι της κι εγώ προσπαθούσα να την ανακουφίσω με κάποια κουβερτούλα.».

Επειδή το κινητό δεν είχε σήμα κάτω στο γκρεμό, ο 40χρονος είπε στην Κορίνα πως θα ανέβει στο δρόμο για να τηλεφωνήσει για βοήθεια. Όντως, πήρε το 166 και σε 10′ λεπτά έφτασε ασθενοφόρο με γιατρό και ένας πυροσβέστης. «Όλα αυτά στις 6 το πρωί, όμως, το ελικόπτερο έφτασε 11:00 με 12:00, αλλά η Κορίνα είχε πεθάνει από τις 10:00 το πρωί», υποστηρίζε ο 40χρονος.

«Ο μοναδικός που μίλησε με το κορίτσι είναι μόνο ο οδηγός»

Μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», η δήμαρχος Γαύδου Μανωλία Στεφανάκη, είπε ότι η νεαρή κοπέλα για τουλάχιστον τρεις ώρες είχε τις αισθήσεις της, ενώ σε επικοινωνία που είχε με τον οδηγό του αυτοκινήτου, της είπε που μετά την πτώση η Κορίνα του έλεγε πως πονούν τα πόδια της. «Δυστυχώς η κοπέλα έχασε τη ζωή της. Κρίμα δεν έχω λόγια να πω. Μίλησα με τον οδηγό του αυτοκινήτου που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων και όπως μου είπε οι δυο τους είχαν πάει στο συγκεκριμένο σημείο για να δουν τη θέα. Έμειναν εκεί αρκετές ώρες. Το πως και το γιατί ακόμα και ο ίδιος δεν είναι σε θέση να το απαντήσει. Είναι συγκλονισμένος με αυτό που έχει συμβεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η κοπέλα πρέπει για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το συμβάν να είχε τις αισθήσεις της. Η πυροσβεστική, η αστυνομία του νησιού και ο αντιδήμαρχος έτρεξαν αμέσως στο σημείο με το που ενημερώθηκαν», τόνισε η κυρία Στεφανάκη. «Ο γιατρός ήταν εκεί και παρόλες τις δυσκολίες κατάφερε να κατέβει γιατί το σημείο είναι δύσβατο. Με σκοινιά τον κατέβασαν να δει την κατάσταση της κοπέλας, αλλά δεν κατάφερε κάτι. Δεν μπορούσε να βοηθήσει, το κορίτσι πρέπει να έφυγε από εσωτερική αιμορραγία. Ο μοναδικός που μίλησε με το κορίτσι είναι μόνο ο οδηγός, ο οποίος αφού βρέθηκαν στον γκρεμό κατάφερε και απεγκλωβίστηκε. Μίλησε εκείνη την ώρα με την κοπέλα, η οποία είχε τις αισθήσεις της και του είπε πως πονούν τα πόδια της. Τότε εκείνος της είπε να κάνει υπομονή και πως πάει να φέρει βοήθεια. Πάνω από μισή ώρα έκανε για να ανέβει επάνω στο δρόμο»
κατέληξε η Δήμαρχος Γαύδου.

Η εκδοχή του ιατροδικαστή

Πάντως, απαντώντας στις μαρτυρίες των κατοίκων περί καθυστέρησης στη διάσωση της κοπέλας που πιθανόν να οδήγησε τον θάνατό της, ενώ ήταν ζωντανή επί ώρες, ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης είπε πως αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συμβεί αφού η κοπέλα, εκτός από ακατάσχετη αιμορραγία είχε υποστεί τρομερή ρήξη στον έναν πνεύμονα της, που σημαίνει ότι είχε έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο πλέον προσπαθούσε να καλύψει ο άλλος, υγιής πνεύμονάς της.

«Έκανε κατάγματα στα πλευρά και ουσιαστικά προκάλεσαν ολικό πρόβλημα στον έναν πνεύμονα που πλέον δεν λειτουργούσε. Εκτός της αιμορραγίας είχαμε και μη λειτουργία του ενός πνεύμονα. Ο άλλος πνεύμονας που λειτουργούσε προσπαθούσε να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου. Κατά συνέπεια ένας άνθρωπος με τέτοιες κακώσεις δεν μπορεί να ζήσει για περισσότερες από 2 έως 2,5 ώρες από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα». επισημαίνει ο κ Μπελιβάνης.

Ο ίδιος πάντως μπορεί να δικαιολογήσει τις μαρτυρίες κατοίκων που μιλούν ότι πέρασαν πολλές ώρες μέχρι να «φύγει η άτυχη φοιτήτρια αφού όπως τονίζει «η έννοια του θανάτου για τον απλό πολίτη, ειδικά για έναν πολίτη που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή όπως στη Γαύδο, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε εμείς ως γιατροί. Μπορεί να δουν το οτιδήποτε και να το μεταφράσουν ως “σημάδι ζωής” και είναι κάτι το οποίο μου έχει τύχει κι άλλες φορές. Η επιβίωση, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες και τα τρομακτικά τραύματα του ανθρώπου είναι πολύ συγκεκριμένη. Δεν μπορεί να είναι 6 και 7 ώρες».

Σε ότι αφορά στην αιτία του δυστυχήματος, πέραν των όσων μπορεί να κατέθεσε ο οδηγός, δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα εάν δεν γίνει πραγματογνωμοσύνη στα συντρίμμια του αυτοκινήτου.