Με θετικούς πολιτικούς οιωνούς, αλλά και με τη «θηλιά Ντράγκι» να σφίγγει ακόμη περισσότερο τις ελληνικές τράπεζες, ξεκινά σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες της ρευστότητας προς τα κρατικά ταμεία.
Ακριβώς δύο μήνες μετά τις εκλογές και μετρώντας ήδη αντίστοιχο διάστημα πιστωτικής ασφυξίας, συνεδριάζει το EuroWorkingGroup για την πρώτη αποτίμηση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων, αλλά και για να εξετάσει το αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή 1,2 δις από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.
Σε κανένα από τα δύο μέτωπα δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις σήμερα, ωστόσο εάν στο EWG υπάρξει σύγκλιση, δρομολογείται οριστικά πλέον η σύγκλιση του Eurogroup το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την πρώτη μετεκλογική αποδέσμευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Τα κεφάλαια αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, θα προέλθουν από τα 1,9 δις των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα κι εάν εγκριθεί το αίτημα – που όλα δείχνουν πως θα εγκριθεί – από την επιστροφή του 1,2 δις του ΤΧΣ.
Το εν λόγω ποσό των 3,1 δις ευρώ θα δώσει την βαθιά χρηματοδοτική ανάσα που έχει επείγουσα ανάγκη πλέον η Ελλάδα, καθώς η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τα μέσα Απριλίου. Πηγές που επικαλείτο το Reuters θέτουν ως «ημερομηνία μηδέν» την 20η Απριλίου, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ωστόσο θεωρούν πως οι πολιτικές βάσεις της συμφωνίας έχουν πλέον τεθεί και πως το χρηματοδοτικό ζήτημα θα έχει λυθεί πολύ πιο γρήγορα, εντός των επόμενων ημερών.
Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξαν, άλλωστε, και οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σουλτς, με τον μεν πρόεδρο του Eurogroup να εκφράζει «συγκρατημένη ικανοποίηση» και να δηλώνει πως «η διαδικασία προχωρά εκ νέου», τον δε πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να προαναγγέλει συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ με επιστολή του ζήτησε να εξεταστεί «με κατεπείγουσα μορφή» από το ΕWG και το EFSF το αίτημα της επιστροφής των 1,2 δις ευρώ.
Τα πάντα, βεβαίως, εξαρτώνται από το τελικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνει το επιτελείο Βαρουφάκη και θα παρουσιάσει σήμερα στο EuroWorkingGroup ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με πηγές από τις διαπραγματευτικές ομάδες, πάντως, το κλίμα έχει αλλάξει και διαπιστώνεται «πολύ καλή» συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα οποία πλέον έχουν… βγει από τα ξενοδοχεία και επισκέπτονται και τα υπουργεία.
Η αλλαγή αυτή μόνον τυχαίο δεν είναι ότι επήλθε μετά την επταμερή σύνοδο κορυφής και τις συνομιλίες Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, καίτοι ως αντίβαρο στην διαφαινόμενη πολιτική εξομάλυνση εξακολουθεί να λειτουργεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η κεντρική τράπεζα, όπως αναμενόταν εδώ και μία εβδομάδα και όπως επιβεβαίωσαν οι Financial Times, σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στις ελληνικές τράπεζες καθιστώντας «νομικά δεσμευτική» την απαγόρευση να αυξήσουν τις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Η «νομική» αυτή δέσμευση περιλαμβάνεται σε επιστολή που ήδη έχει στείλει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, όμως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ελάχιστη πρακτική σημασία έχει καθώς η απαγόρευση τελούσε ήδη σε ισχύ εν είδει σύστασης. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, το αυστηρό μήνυμα Ντράγκι μπορεί να λειτουργήσει και θετικά καθώς εντείνει την πίεση προς όλες τις πλευρές για να υπάρξει πολιτική λύση το συντομότερο δυνατό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >