Την αισιοδοξία του για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως «ποτέ δεν τα χρησιμοποιήσαμε κατά της Ελλάδας και ούτε θα το κάνουμε».

Ads

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε οπρόεδρος της Τουρκίας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.

 

 

«Είχαμε μια κοινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να κερδίσουμε εχθρούς, αλλά στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους. Αυτός είναι ο στόχος μας, και αυτό κάναμε πάντα μέχρι σήμερα, και στη σημερινή συνάντηση συζητήσαμε πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή τη φιλία, και η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου μπήκαν ξανά τα θεμέλια αυτής της φιλίας», ανέφερε για την κοινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Για την πιθανή χρήση των F-16 σημείωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ τέτοιο πράγμα προς την κατεύθυνση της Ελλάδας, όπως άλλωστε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα». Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά απάντησε στους Αμερικανούς γερουσιαστές για τις ανησυχίες τους σχετικά με την πώληση.

 

 

Αναφερόμενος στο πράσινο φως που έδωσε σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν σημείωσε: «Όταν εξετάσετε την ιστορία του ΝΑΤΟ, θα διαπιστώνατε ότι ορισμένες χώρες περίμεναν στο κατώφλι για 17 χρόνια μόνο και μόνο λόγω της συνταγματικής τους ονομασίας», κάνοντας ουσιαστικά αναφορά στην Βόρεια Μακεδονία και στο ελληνικό βέτο.

«Η επίθεση στα ιερά και τα όσια των ανθρώπων δεν είναι ελευθερία γνώμης, είναι βαρβαρότητα, πρωτογονισμός, ένα είδος τρομοκρατικής ενέργειας», είπε σχετικά με το κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία και πρόσθεσε πως «η αρχή που θα εγκρίνει τα πρωτόκολλα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι το Κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπος της εθνικής βούλησης. Όπως και εμείς, οι βουλευτές μας θα παρακολουθήσουν στενά τη διαδικασία».

«Όταν ανοίξει το Κοινοβούλιο (δηλ. τον Οκτώβριο), πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πρώτη συμφωνία που ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μας θα προωθήσει από τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε.

Για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την παράτασή της συμφωνίας, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου «συνεχίζονται», με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αν οι δύο αυτές χώρες το προτείνουν.

Η ανακοίνωση της Τουρκικής προεδρίας

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα να ενεργοποιήσουν πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών, αναφορικά με τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα», ανέφερε και η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο twitter και μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε.

Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα tweet για τη συνάντησή τους και έγραψε: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να αποβεί ωφέλιμη για τις χώρες μας».