«Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας μάλιστα την Αθήνα για δήθεν εκπαίδευση τρομοκρατών στο Λαύριο.

Ads

Ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του είπε, μεταξύ άλλων, πως αναμένει από όλες τις γειτονικές χώρες, ειδικά την Ελλάδα – όπως υποστήριξε – «να λάβουν μέτρα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που αποτελούν απειλή για την ειρήνη».

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, υπογράμμισε πως «τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς» τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα συμβιβαστεί για την άμυνά της.

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς την Ευρώπη λέγοντας πως «η Δύση προτίμησε να παριστάνει τους τρεις πιθήκους».

Ads

«Με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος παραδόθηκε στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Λυπούμαστε βαθιά για το γεγονός ότι η Μεσόγειος μνημονεύεται σήμερα με ένταση και θανάτους μεταναστών. Μπροστά στους θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο, η Δύση προτίμησε να παριστάνει τους τρεις πιθήκους , δηλαδή δεν βλέπουν το κακό, δεν ακούν το κακό, δεν μιλούν για το κακό.

Χθες άλλωστε η Τουρκία κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την ένταση με διάβημα προς τη χώρα μας, αλλά και τις ΗΠΑ καλώντας τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για να δώσει “εξηγήσεις”, προκειμένου η Αθήνα να σταματήσει -όπως ισχυρίζεται τις παραβιάσεις στα νησιά.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Μιλώντας νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Τουρκία επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές, αλλά – όπως είπε – σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να πορεύεται με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, εμμένοντας στις καθαρές της θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών, τη συμπαράσταση των συμμάχων της.

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές της, όσο και τη φιλική της διάθεση στον τουρκικό λαό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια όσοι λένε πολλά», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην εισήγησή του. «Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε.