Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να χρησιμοποίησαν «ωραίες εκφράσεις» στη μεταξύ τους επικοινωνία, ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος διαμήνυσε ότι δεν θα δεχτεί «απειλές» και τα τουρκικά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν τις έρευνές τους στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ads

Σε συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους αρχισυντάκτες των τουρκικών ΜΜΕ, έκανε εκτενή αναφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας και μίλησε – μεταξύ άλλων – και για την τηλεφωνική του επικοινωνία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και διεμήνυσε πως θέλει να δει εάν ο νέος πρωθυπουργός θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του», επικαλούμενος την συνομιλία που είχαν, και εάν θα «κάνει τα απαραίτητα βήματα», για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν», είπε συγκεκριμένα ο Ερντογάν. «Έχουμε εργαστεί για κάτι τέτοιο. Και μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», συνέχισε.

Ads

Διαμήνυσε ωστόσο ότι η Τουρκία θα προβεί σε απτά βήματα, «ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». «Ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή», ξεκαθάρισε.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άρθρο του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Postası διαμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, «Αν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την απο κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”», έγραψε συγκεκριμένα. 

Την ίδια στιγμή, στα χέρια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη βρίσκεται η πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.