Στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Ads

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά για εμάς, το πιο σημαντικό βήμα αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει ο Θεός. Η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι πλέον ένα σημαντικό άλμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα κάνουν προκαταρκτικές εργασίες και ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου» σημείωσε.

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι αρνητικές καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά μεταξύ τους όσον αφορά τη συνεργασία. Η πρόσφατη αύξηση των επαφών υψηλού επιπέδου υποστήριξε επίσης την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα. Ελπίζω ότι οι επαφές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης την επόμενη περίοδο θα κάνουν τη διαδικασία ακόμη πιο θετική. Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να κάνουμε μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα προκειμένου η επικείμενη διαδικασία να προχωρήσει με ασφάλεια», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε ερώτημα για τι απήχηση είχε σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών το αίτημά του για αναγνώριση του ψευδοκράτους σχολίασε:

Ads

«Αναμένουμε ότι η πόρτα που άνοιξε με την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος-παρατηρητή θα συνεχιστεί. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ενσωμάτωσή της στο διεθνές σύστημα», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.