«Άκομψη» χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, κ. Ερντογάν, την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Διάσκεψη των Πρέσβεων σε δηλώσεις του στη εφημερίδα Mıllıyet.

Ads

«Κατ’ αρχήν είχαμε άκρως αποδοτικές συνομιλίες κατά την συνάντηση που πραγματοποιήσαμε. Αργότερα συμπεριλάβαμε στην συνάντηση αυτή και τους ΥΠΕΞ. Οι συνομιλίες που είχαμε και με εκείνους ήταν άκρως αποδοτικές» υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στα εγκαίνια στο Στάδιο πραγματοποίησε μια πολύ καλή ομιλία. «Ήταν μια ομιλία η οποία περιείχε μηνύματα ενότητας και συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Όμως η ομιλία του στην Διάσκεψη πρέσβεων, για να πούμε την αλήθεια, δεν ήταν η ομιλία που περίμενα και εγώ. Κατά την συνάντηση που είχαμε αργότερα είπε ότι στην ουσία δεν ήθελε να εκληφθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και όπως είδατε αργότερα κατά την συνέντευξη τύπου αποκατέστησε τα όσα είπε. Εδώ υπάρχει ένα πολύ λεπτό σημείο που νομίζω ότι αυτό τους ξέφυγε» επισήμανε ο Ερντογάν.

«Για αυτό τον λόγο, αυτό δεν ήταν κομψό. Εμείς στο πλαίσιο της ευγένειας του οικοδεσπότη, νομίζω ότι κάναμε όπως έπρεπε την απαιτούμενη αξιολόγηση εκεί. Κι αυτό επειδή θα πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να συμμαζέψουμε τις σχέσεις μας και όχι να τις εντείνουμε. Αυτό θα πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος και ένα ισχυρό κράτος. Στην περίπτωση που αυτό το ισχυρό κράτος δείξει την συμπεριφορά που του αρμόζει, σκέπτομαι ότι θα συμβάλει πολύ περισσότερο στην ειρήνη στην περιοχή» πρόσθεσε.

Πεταλωτής: «Κανένα στοιχείο μυστικής διπλωματίας»

«Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μυστικής διπλωματίας και αυτά που λέμε και στο εσωτερικό, τολμάμε να τα λέμε και μέσα στην Τουρκία και μάλιστα σε συγκεκριμένο ακροατήριο», δήλωσε από την πλευρά του αναφερόμενος στην ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

Επισήμανε επιπλέον ότι η χώρα μας επιδιώκει ξεκάθαρες σχέσεις με τν Αγκυρα. «Έχουμε τις απόψεις μας, έχουμε πλήρη βεβαιότητα ότι τα εθνικά μας συμφέροντα τα υπερασπιζόμαστε και είναι δίκαια και γι αυτό ακριβώς δεν έχουμε και κανένα φοβικό σύνδρομο», τόνισε.

Ο τουρκικός και ξένος τύπος για τη συνάντηση

Άρθρο γνώμης στην ίδια εφημερίδα, τονίζει ότι τα σκληρά μηνύματα του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζουρούμ έγιναν δεκτά με αυτοσυγκράτηση από την τουρκική πλευρά.

Ο αρθρογράφος της Mıllıyet επισημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε πρόθεση να δημιουργήσει πολιτική κρίση ή να μειώσει την Τουρκία, όμως υπογραμμίζει ότι με την τεράστια οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει Ελλάδα και με την βαθιά πολιτική αναταραχή στην χώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε προειδοποιήσεις για τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη προσέχοντας ωστόσο να μην πει κάτι που θα πληγώσει την Τουρκία.

Επίσης ο αρθρογράφος προσυπογράφει τις δηλώσεις Νταβούτογλου ότι παρά την ένταση που επικράτησε, η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στην Σύνοδο των πρέσβεων στο Ερζουρούμ ήταν μια σημαντική χειρονομία καλής θέλησης. Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι το αδύναμο μέρος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Τουρκία έχει την δυνατότητα να αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Παπανδρέου και καταλήγει με την σημείωση ότι ενώ ο ελληνικός λαός εκλαμβάνεται την Τουρκία ως απειλή, η Τουρκία δεν θεωρεί απειλή την Ελλάδα.

Η Turkıye με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «γιατί ο Γιώργος άλλαξε γνώμη» αναφέρει ότι ελληνικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σκοπίμως παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Ερζουρούμ μαζί με τον Τούρκο ομολογό του.

Η εφημερίδα επίσης σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μετέδωσε μηνύματα φιλίας στο Ερζουρούμ και υποστήριξε ότι πρέπει να γκρεμιστούν τα τείχη των προκαταλήψεων, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Τουρκία για την κατοχή της Κύπρου.

Εν τω μεταξύ ο ξένος τύπος σχολιάζει ποικιλοτρόπως τη συνάντηση των δυο ομολόγων. Ανάλυση της γερμανικής Die Tageszeitung επισημαίνει ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας εξελίσσονται θετικά, ωστόσο, την ίδια ώρα, «ο στόχος των δυο πρωθυπουργών να φέρουν την «ειρήνη στο Αιγαίο» δεν προχωράει».

Κατά τον Γερμανό ανταποκριτή στην Άγκυρα, ο Παπανδρέου φέρεται να επέμεινε σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία του με τον Ερντογάν, να δέχεται η Τουρκία πίσω περισσότερους μετανάστες ή να λάβει δραστικότερα μέτρα γι’ αυτούς που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, κάτι που όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «ζητά από την Τουρκία εδώ και καιρό η ίδια η ΕΕ».

Μπαγίς: Προς το συμφέρον Ελλάδας και Κύπρου η επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας

Σχετικά με την πρόσφατη παρατήρηση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Τουρκία βρίσκεται από το 1974 στην Κύπρο για να διασφαλίσει την ασφάλεια». «Το γεγονός ότι συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξαν αιματηρές μέρες, δείχνει την απουσία ειλικρίνειας» συμπλήρωσε.

Επιπλέον επισήμανε ότι «θα ήταν εφιάλτης για τους Ελληνοκυπρίους, εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από την ευρωπαϊκή της πορεία». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μπαγίς σημείωσε πως «η επιτάχυνση της ενταξιακής πορεία της Τουρκίας, είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων».

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα γεγονότα μετά τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ τουρκικής και κυπριακής ομάδας στη Λευκωσία, ο κ.Μπαγίς υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει φτάσει σε επίπεδο όχι κράτους, αλλά ούτε καν φυλής». Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε επίσης τη θέση της Άγκυρας ότι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας θα ανοίξουν σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, «μόνο εάν εκλείψει το εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων».