Βολές εξαπέλυσε προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάνει ανοησίες, αναφορικά με την πρόσκληση του στρατάρχη της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Ερντογάν προέβη εκ νέου σε προκλητικές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι «η Κρήτη και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα».  

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με το γεγονός ότι ο Χαφτάρ επισκέφτηκε την Αθήνα πριν ταξιδέψει στο Βερολίνο για τη σύνοδο για τη Λιβύη και ανέφερε σχετικά: «Ο Μητσοτάκης γιατί κάλεσε τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Μόνο και μόνο για να μας προκαλέσει».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι κάποιος ηγέτης τον πλησίασε στο Βερολίνο και του είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις μαζί σας». «Αναρωτήθηκα», σημείωσε ο Ερντογάν, «θέλει να διορθώσει τις σχέσεις μαζί μου και καλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα; Τι ανοησία είναι αυτή; Πείτε του ότι αυτό που κάνει είναι λάθος, να το διορθώσει αυτό το λάθος και από κει και πέρα μπορούμε να συναντηθούμε μαζί του».

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, ο Ερντογάν υπονόησε ότι η Ιταλία προσέλκυσε τον ίδιο για να γίνουν κάποιες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη.

Ads

Τέλος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν αμφισβήτησε την υφαλοκρηπίδα γύρω από τα ελληνικά νησιά αλλά και το Σύμφωνο με την Λιβύη. Συγκεκριμένα είπε: «επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα».