«Μας ζητούν να υπογράψουμε ότι θα δουλεύουμε υπερωρία, Κυριακή, αργία, νύχτα, και όλα αυτά τζάμπα!» λέει στο tvxs η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, Γεωργία Μαργαρίτη. Η μάχη που δίνουν αυτές τις μέρες οι εργολαβικοί υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά, τις εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργολαβικών υπαλλήλων, μιας κατηγορίας υπαλλήλων που αυξάνεται διαρκώς σε αριθμό, αφού έχουν λιγότερο κόστος για τον εργοδότη. Είναι οι εργαζόμενοι-ες με τα λιγότερα προνόμια που καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις γαλέρας ενώ εργάζονται συχνά πιο εντατικά κι από τους μόνιμους. Είναι οι ίδιοι που κλήθηκαν να σώσουν τις τράπεζες στην κρίση του 2011 με μείωση του ήδη πενιχρού μισθού τους.

Ads

Η εταιρεία Mellon έστειλε στους πάνω από 1000 εργολαβικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες στην Εθνική Τράπεζα πριν λίγες μέρες, ατομικές συμβάσεις με πλήρες ωράριο. «Το ωράριο των ενοικιαζόμενων/εργολαβικών είχε μειωθεί σε 7ωρο το 2011 (με αντίστοιχη μείωση μισθού), σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα έξοδα της Τράπεζας που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Το 2011 περικόπηκαν μισθοί των 700 ευρώ για να σωθεί η Τράπεζα!» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο tvxs.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως η αλλαγή του ωραρίου σε πλήρες, είναι καταρχήν θετική εξέλιξη. «Οι συνάδελφοι/ισσες θα δουν μία μικρή αύξηση του μισθού τους, ο οποίος μετά την μείωση του 2011, είναι παγωμένος εδώ και 13 χρόνια! και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας! Η μετατροπή του ωραρίου σε πλήρες 8ωρο είναι πάγιο αίτημα του σωματείου μας με δεδομένο τον μεγάλο φόρτο εργασίας σε όλες τις διευθύνσεις. Η πίεση και οι απαιτήσεις αυξάνονται συνεχώς, οι στόχοι τίθενται διαρκώς ψηλότερα, χωρίς βέβαια ουδέποτε να λάβουμε εμείς την παραμικρή ανταμοιβή για την κάλυψή τους».

Όμως η νέα προτεινόμενη σύμβαση περιλαμβάνει και όρους τους οποίους οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν παράνομους και καταχρηστικούς.

Ads

Αναφέρεται επί λέξει ότι οι μηνιαίες αποδοχές περιλαμβάνουν και «την αμοιβή για τυχόν πραγματοποίηση υπερεργασίας, υπερωρίας, απασχόληση σε Κυριακή, αργία ή νύκτα και για απλή ετοιμότητα προς εργασία». Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι στη διάθεση της τράπεζας αργίες, Κυριακές, για άγνωστο αριθμό ωρών… τζάμπα.

Ο Σύλλογος ενημέρωσε τον διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας για τους μη αποδεκτούς όρους της σύμβασης. Όμως, μετά την κατάργηση του νόμου της συνευθύνης (ν 4554/2018), η Εθνική μπορεί να αποποιείται κάθε ευθύνη για όσα πράττει ο «εργολάβος». Με την μέθοδο της εικονικής εργολαβίας απασχολείται προσωπικό, το οποίο καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες για το οποίο η Τράπεζα -τυπικά- δεν φέρει ευθύνη ούτε για τα βασικά νόμιμα δικαιώματα.

«Δουλεύουμε χρόνια για την Εθνική Τράπεζα -ορισμένοι από εμάς μέχρι και 20 χρόνια- και είμαστε κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της. Τόσα χρήματα, τόσα λόγια, τόσος κόπος από το τμήμα HR της Εθνικής Τράπεζας για τους ανθρώπους της που είναι η ραχοκοκαλιά του οργανισμού πάνε στράφι. Σε τι μπορεί να βοηθήσουν οι ανακοινώσεις, η «έρευνα εργασιακής εμπειρίας», τα σεμινάρια Coursera για συμπεριφορικές δεξιότητες, όταν ζητείται από τον εργαζόμενο να υπογράψει ότι θα δουλέψει σαν σκλάβος; Επιστρέφουμε στον 19ο αιώνα; Το χειρότερο είναι πως ενώ είναι παράνομη πρακτική, αν δεχτεί κάποιος συνάδελφος να το υπογράψει γίνεται νόμιμο» λέει η Γ. Μαργαρίτη και συμπληρώνει πως:

«Μπορεί να μην είναι όλοι οι εργαζόμενοι γραμμένοι στον σύλλογο εμείς ωστόσο παλεύουμε για όλους. Αν τα καταφέρουμε θα ωφεληθούν όλοι από αυτό. Δεν έρχονται γιατί φοβούνται. Ο φόβος αυτός αυξήθηκε στην εποχή του covid που ήταν πιο δύσκολο να βρεθούμε από κοντά. Σκεφτείτε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται 10ετίες και 15ετίες που δεν εξισώνονται με τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Και εργάζονται σε νευραλγικές θέσεις κάνουν τα πάντα. Όχι μόνο στην Εθνική. Αυτά προφανώς συμβαίνουν και σε άλλα τραπεζικά συστήματα και σε ΑΕ.

Κάποιος νόμος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι άδικο όλο αυτό όμως δεν μπορεί να κάνεις το ίδιο συχνά και περισσότερα και να παίρνεις λιγότερα.»

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την Τράπεζα, την Εργολαβική Εταιρία, το Υπουργείο Εργασίας πως αναφορικά με τη σύμβαση ζητούν επίσης να αφαιρεθεί η φράση «με την αμοιβή αυτή συμφωνείται ρητά ότι καλύπτεται κάθε τυχόν πρόσθετη μη συναφής εργασία και συνεπώς δεν οφείλεται γι’ αυτήν άλλη αμοιβή πέραν του ανωτέρω ποσού».

«Η μη συναφής εργασία μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε! Πώς μπορούμε να υπογράψουμε κάτι τόσο αόριστο;» λένε οι εργαζόμενοι

Επιπλέον ζητούν να αναλυθεί το ποσό της μηνιαίας αντιμισθίας, π.χ. σε νόμιμος κατώτατος μισθός, επίδομα προϋπηρεσίας, έτσι ώστε οι μηνιαίες αποδοχές να μην αναφέρονται ως ένα συνολικό νούμερο. «Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να εξασφαλίσουμε ότι καταβάλλονται τουλάχιστον οι νόμιμες αποδοχές και στο μέλλον.» λένε σχετικά.

Τέλος θα πρέπει όπως ζητούν να ληφθεί μέριμνα για συναδέλφους/ισσες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να αλλάξουν ωράριο. Μετά από 13 χρόνια, έχουν ρυθμίσει τον οικογενειακό προγραμματισμό με τρόπο που δεν μπορεί τόσο εύκολα να αλλάξει. «Υπάρχουν συνάδελφοι/ισσες επίσης που έχουν κάνει και άλλες επαγγελματικές επιλογές (διότι με 700 ευρώ δεν ζεις) οι οποίες δεν τους επιτρέπουν να αλλάξουν ωράριο. Η αλλαγή της σύμβασης δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική» διευκρινίζει η πρόεδρος.

Ο Σύλλογος περιμένει απαντήσεις αξιοποιώντας νομικές συμβουλές και δηλώνει σε όλους τους τόνους πως « ΔΕΝ υπογράφουμε σύμβαση με καταχρηστικούς και παράνομους όρους. Αν επιτρέψουμε να ισοπεδωθεί κάθε έννοια δικαιώματος σήμερα, δεν υπάρχει ελπίδα για το αύριο. Δεν θα επιτρέψουμε να καταργήσουν κάθε δικαίωμα μας ενώ κερδίζουν εκατομμύρια από την δουλειά μας».