Στο κρατικό ταμείο επιχειρεί να μετακυλήσει μερίδα των εργολάβων που έχουν συνάψει συμφωνίες με δημόσιους φορείς για τον καθαρισμό των κτιρίων τους το επιπλέον κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ads

Ειδικότερα, αρκετοί από αυτούς φαίνεται πως αξιώσαν περισσότερα χρήματα από τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα κοινωνικής προστασίας στα οποία προσφέρουν υπηρεσίες καθαριότητας.

Συγκεκριμένες είναι οι καταγγελίες που έχουν ήδη φτάσει στα αυτιά των ιθυνόντων του υπουργείου Εργασίας τα οποία καλούν τους διοικητές των νοσοκομείων και των κέντρων κοινωνικής προστασίας να μην υποκύψουν σε τυχόν πιέσεις.

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εργολάβοι επιμείνουν να ζητούν παραπάνω χρήματα υπό το πρόσχημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, προτείνουν τη λύση της συνεργασίας με τις εργολαβίες και τις υπογραφές ατομικών συμβάσεων με τις καθαρίστριες, σε μία κίνηση που έτσι και αλλιώς έχουν προχωρήσει πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Ads

Ενδεικτική είναι η αναφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, ο οποίος σε χθεσινή του ανάρτηση στο facebook  ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Από εταιρείες, εργολαβικού χαρακτήρα, security, καθαριότητας κλπ, εγείρεται ένα θέμα σε βάρος των, κυρίως δημόσιων, φορέων που τους ανέθεσαν την όποια εργολαβία, για τροποποιήσεις στις συμβάσεις επειδή άλλαξε ο κατώτατος και βασικά καταργήθηκε ο υποκατώτατος. Να τα πούμε λοιπόν σταράτα, ο εργολάβος οφείλει να έχει ήδη προσαρμόσει τις αμοιβές στον νέο κατώτατο, ασχέτως με το πως έχει υπολογίσει την προσφορά που υπέβαλλε στον αναθέτοντα (Νοσοκομείο, ΚΚΠ κλπ). Ο φορέας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ υποχρέωση για να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εργολαβία, ας μειώσει το κέρδος που ούτως ή άλλως έχει ο εργολάβος. Αλλιώς ας εγκαταλείψει την εργολαβία και ας ετοιμαστούν οι δημόσιοι φορείς να προχωρήσουν με τις κείμενες διατάξεις για τις ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους σε αυτούς. Νομίζω ότι δεν πρέπει να δουλευόμαστε, ξέρουμε πολύ καλά τόσο τα περιθώρια όσο και το τι γίνεται…».