Σχέδιο αναστολής των φετινών καλοκαιρινών διακοπών των εργαζομένων φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τους εργοδοτικούς φορείς.

Ads

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, εργοδοτικοί φορείς έχουν ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να επαναρρυθμίσει το θέμα της θερινής άδειας για φέτος, λόγω του κορονοϊού και της υποχρεωτικής αναστολής των εργασιακών συμβάσεων.
 
Το αίτημα των εργοδοτών το μελετά το υπουργείο Εργασίας και, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, σύντομα θα προβεί στις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Οι εργοδότες ζητούν συγκεκριμένα, όπως, ειδικά για φέτος, οι εργαζόμενοι να μην λάβουν θερινή άδεια, αλλά να μείνουν να δουλέψουν στις επιχειρήσεις, ώστε να ανακτηθεί το έδαφος που χάθηκε από την καραντίνα, στην οποία έχει μπει η χώρα από τα μέσα Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τα ακόλουθα σενάρια:

Ads
  • Για ορισμένους κλάδους να είναι υποχρεωτική η αναστολή της άδειας.
  • Για άλλους κλάδους να είναι προαιρετική και να εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, να αποφασίσει αν θα χορηγήσει άδεια στους εργαζόμενους, με βάση την κίνηση που θα έχει η επιχείρηση.
  • Για άλλους κλάδους το θέμα της άδειας να είναι ζήτημα διαβούλευσης εργοδότη και εργαζόμενου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση της θερινής άδειας θα αφορά τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου και μετά και απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη να δουλέψουν σε υψηλούς ρυθμούς μετά τη λήξη της καραντίνας.

Το μέτρο, δεν θα αφορά υπαλλήλους οι οποίοι εξακολουθούν και εργάζονται, είτε με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις είτε με τηλεργασία.

Στο αίτημα των εργοδοτών και στην επικείμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, φέρεται να αντιδρά έντονα ο τουριστικός κλάδος, διότι η απαγόρευση ή συρρίκνωση του χρόνου των διακοπών, θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή» στον τουρισμό για τη φετινή χρονιά. Αυτό διότι ο τουριστικός κλάδος έχει εναποθέσεις τις ελπίδες του στον εσωτερικό τουρισμό και αν και αυτός περιοριστεί, δεν θα υπάρξουν ελπίδες ανάκαμψης.