Για εργοδοτική αυθαιρεσία στο εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο η εταιρεία έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε περικοπές κατά 30% του μισθού των εργαζομένων, προκειμένου – όπως ισχυριζόταν τότε – να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Επισημαίνεται δε ότι το τελευταίο δίμηνο η εταιρεία προχώρησε σε απόλυση εννέα εργαζομένων και σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών έπονται ακόμα 14 απολύσεις.

Ads

«Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η εταιρεία, χρησιμοποιώντας υπαλλήλους της θυγατρικής της ΕΤΗΛ ΑΕ και ενός εσωτερικού εργολάβου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών στους τομείς της παραγωγής και της συντήρησης, ασκεί πιέσεις στους εργαζομένους και τους υποχρεώνει ουσιαστικά σε οικειοθελή αποχώρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το ίδιο διάστημα που η εταιρεία επικαλουμένη την οικονομική κρίση περικόπτει μισθούς και απολύει εργαζόμενους, προχωρά σε επενδυτικές κινήσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε γειτονικές χώρες με χαμηλό εργασιακό κόστος» αναφέρει το κείμενο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου που υπογράφουν την ερώτηση απευθύνονται στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να διευκρινιστούν τα μέτρα που θα πάρει ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε στη Θεσσαλονίκη και να εξασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.