Από μέρα σε μέρα, ανακαλείται η άδεια της ΑΕΠΙ, της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας που έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το σκάνδαλο που ξέσπασε από το πόρισμα που έδειχνε υπέρογκους μισθούς στους ιδιοκτήτες που έφταναν τα 60 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Οι μέτοχοι ερευνώνται για 7 κακουργήματα, ωστόσο για την ώρα καθυστερεί η υπόθεση καθώς δεν έχει γίνει η ταυτοποίηση. Ποιος βαρύνεται ακριβώς και με τι;

Ads

Η πολιτεία έχει δεσμευτεί μέσω νομοθετικής διάταξης, πως θα δημιουργηθεί άμεσα Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, ώστε να μη μείνει το δικαίωμα στον αέρα και δημιουργηθεί χάος στην αγορά. Στόχος είναι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετεξελιχθεί σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης τον οποίο θα ελέγχουν οι δημιουργοί. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ εκπέμπουν sos και απαντούν μέσω του Τvxs.gr στον γενικό διευθυντή της ΑΕΠΙ Δημήτρη Ξανθόπουλο πως δεν ευθύνονται εκείνοι για την κατάσταση της εταιρείας όπως ευθέως διατύπωσε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΕΠΙ ΣΕρΑ  Μανώλης Καβαλιεράτος απαντάει στις ερωτήσεις μας.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ. Οι εργαζόμενοι σε ποια κατάσταση βρίσκεστε;

Οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβισμένοι σε μία απελπιστική κατάσταση, Είμαστε απλήρωτοι τρεισήμισι μήνες, χωρίς καμία προοπτική για καταβολή των δεδουλευμένων μας στο άμεσο μέλλον. Η διοίκηση δεν μας ενημερώνει ούτε και διαβουλεύεται μαζί μας. Γ ΄αυτό απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας  όπου πραγματοποιήσαμε δύο  τριμερείς συναντήσεις με παρουσία και  του Γεν. Γραμματέα Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη. Αύριο  Δευτέρα 14 /5, έχουμε τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας.  Η αβέβαιη κατάσταση που βιώνουμε, χωρίς ενημέρωση και προοπτική,  έχει οδηγήσει τους τελευταίους δύο μήνες πάνω από 30 συναδέλφους στην παραίτηση, είτε για να μπορέσουν να λάβουν μέσω αυτής της οδού κάποια χρήματα για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είτε για να αναζητήσουν όσοι μπορούν  άλλη εργασία.

Ads

Έπεσε στην αντίληψή μας μια επιστολή της διοίκησης η οποία μεταξύ άλλων ρίχνει την ευθύνη σε εσάς. Θέλετε να απαντήσετε;

Η  επιστολή  αυτή εστάλη  από τον Γεν. Διευθυτή Δημήτρη Ξανθόπουλο στους εργαζόμενους,  με την οποία  επιχειρεί για πολλοστή φορά να μεταφέρει την ευθύνη για την κατάσταση της ΑΕΠΙ σε εμάς. Η θέση μας απέναντι σε αυτήν του τη μεθόδευση είναι ξεκάθαρη: Δεν δεχόμαστε καμία ευθύνη για την οικτρή οικονομική κατάσταση της ΑΕΠΙ. Αρνούμαστε ρητά και κατηγορηματικά τις αιτιάσεις  και την απόπειρα του Γεν. Δ/ντή  να συνδέσει  τη βιωσιμότητα της ΑΕΠΙ με την «υπεραπόδοση» που θα πρέπει να προέλθει από εμάς, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν του το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε ούτε εθελοντές ούτε συνέταιροι της οικογένειας, αλλά υπάλληλοι που φιλότιμα και αδιάλειπτα, προσφέρουμε επί χρόνια υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και που απαιτούμε να μας καταβάλλεται ο μισθός μας, όπως πρέπει και όποτε πρέπει. Τα προβλήματα  και η οικονομική ασφυξία της εταιρείας προήλθαν από την κακοδιαχείριση της  διοίκησης. Οι ευθύνες, επομένως,  ανήκουν εξ’ oλοκλήρου σ΄αυτούς που τόσα χρόνια διοίκησαν την εταιρεία έχοντας ιδιοκτησιακή σχέση μαζί της.

Πότε καταλάβατε ότι υπάρχει πρόβλημα και τί αντιληφθήκατε ακριβώς;

Εδώ και κάποια χρόνια υπήρχαν ενδείξεις που μας είχαν προβληματίσει και ανησυχήσει. Η δημιουργία του πρώτου Σωματείου δημιουργών το 2013 και τα αιτήματά του προς τη διοίκηση τα οποία απαντήθηκαν με ειρωνικά σχόλια και εξώδικα, αλλά και οι συζητήσεις που είχαμε με δημιουργούς, γέννησαν τις πρώτες αμφιβολίες μας. Στη συνέχεια ο έλεγχος που διέταξε ο Υπουργός Πολιτισμού  Νίκος Ξυδάκης τον Αύγουστο του 2015 και οι προσπάθειες από την πλευρά της διοίκησης  για μήνες να τον αποφύγει και  μην δώσει στοιχεία, επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας. Ακολούθησαν τα δημοσιεύματα τον Ιούνιο του 2016 για την απόφαση της ΑΕΠΙ να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο, εν μέσω  του διαλόγου με αρμόδιους και βουλευτές  για αλλαγές και παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα.  Η απόφαση  για τη μεταφορά έδρας τελικά ανακλήθηκε αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν τότε στους εργαζόμενους δεν ήταν επαρκείς και οι αμφιβολίες μας για τη βιωσιμότητα της εταιρείας παρέμειναν.   Ακολούθησε το πόρισμα  της Ernst & Young τον Φεβρουάριο 2017 και τα όσα ανέφερε. Τότε  ήταν και η καθοριστική χρονική στιγμή για τους εργαζόμενους που έμαθαν τι πραγματικά συνέβαινε, δηλαδή το μέγεθος της κακοδιαχείρισης, με τις υπέρογκες μισθοδοσίες της διοίκησης και το έλλειμμα των 20 εκατ. ευρώ. Το τι ακολούθησε έκτοτε είναι γνωστό σε όλους.

Γιατί δεν στραφήκατε ενάντια στη διοίκηση μέσω ανακοινώσεων σας  μετά το πόρισμα; Δεν είσαστε σίγουροι για την ευθύνη της;

Οι εργαζόμενοι  ήμασταν  γεμάτοι απορίες μετά το πόρισμα και περιμέναμε απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης, όπως άλλωστε και οι δημιουργοί. Η μόνη απάντηση που λάβαμε  ήταν η ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι θα σχεδιαστεί μία νέα εποχή για την εταιρεία, πράγμα που όπως όλοι γνωρίζουμε δεν έγινε ποτέ. Στην συνέχεια ακολούθησε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού τον Μάρτιο 2017 και  η τοποθέτηση της προσωρινής επιτρόπου, στην οποία η διοίκηση αντιτάχθηκε από την πρώτη μέρα με νομικές ενέργειες. Τότε οι εργαζόμενοι αποφασίσαμε να αντιδράσουμε συλλογικά και ιδρύσαμε το Σωματείο μας για να εκφράσουμε τη δική μας  θέση. Μετά από πολλές προσπάθειες και ξεπερνώντας υπονομευτικές και διασπαστικές ενέργειες, με ομόφωνη απόφαση του Σωματείου μας  βγάλαμε τις ανακοινώσεις μας όπου καταγγείλαμε  τη διοίκηση της ΑΕΠΙ και τις ευθύνες της για την κατάρρευση της εταιρείας.

Ποιες είναι οι κινήσεις που κάνετε σήμερα, τι ζητάτε και από ποιον;

Έχουμε απευθύνει πολλές επιστολές στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Πολιτισμού αλλά και στα Σωματεία δημιουργών  με το αίτημα να βρεθεί άμεσα λύση για την ΑΕΠΙ που να εξασφαλίζει τους εργαζόμενούς της. Παράλληλα με τη συνεργασία των εργατολόγων μας, κάνουμε τις συναντήσεις στο Υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση για τα δεδουλευμένα μας και ταυτόχρονα προχωρούμε με  νομικές ενέργειες για τη διασφάλισή τους (ασφαλιστικά μέτρα, αγωγές ).  Ζητούμε από την Κυβέρνηση, που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εξυγίανση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων, και από την καθ ́ ύλην αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού να παρέμβουν, ώστε να δοθεί άμεσα η λύση που έχει νομοθετηθεί και δρομολογείται, λύση που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το έμπειρο προσωπικό της ΑΕΠΙ.  Ελπίζουμε η Υπουργός Πολιτισμού  να τηρήσει τη δέσμευσή της απέναντι στους εργαζόμενους και να αξιοποιήσει την εμπειρία τους και τη γνώση τους στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας για τα πνευματικά δικαιώματα.