Για τρία ψέμματα, καταγγέλλουν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρώην εργαζόμενοι του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας 8/2018, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τις «αμέτρητες εξαγγελίες για την προκήρυξη του προγράμματος» αλλά και την εξαγγελία του νέου προγράμματος 36.500 θέσεων, ως μέτρο στήριξης των μακροχρόνια άνεργων στα πλαίσια της προστασίας από τις επιπτώσεις του κοροναϊού.
Σε ανακοίνωση τους που δημοσιεύει το Documento, οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Εμείς, ως πρώην εργαζόμενοι στο πρόγραμμα 8/2018, διανύουμε ήδη τον έβδομο μήνα ανεργίας με την κατάσταση λόγω του κορονοϊού να καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας. Την Παρασκευή 05/06, έγινε τροποποίηση του σχετικού ΦΕΚ, όπου για ακόμα μία φορά αποκλειόμαστε από το νέο πρόγραμμα. Έχουμε στείλει δεκάδες επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία με τεκμηριωμένες θέσεις, ώστε να αρθεί ο άδικος αποκλεισμός μας, όμως το Υπουργείο Εργασίας επιμένει με ανακρίβειες στην αρχική του θέση».
Αναλυτικά η καταγγελία:
Ψέμα πρώτο
Οι αμέτρητες εξαγγελίες για την προκήρυξη του προγράμματος.
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων, του οποίου το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε στις αρχές Απριλίου ύστερα από πολλές εξαγγελίες, έφτασε η στιγμή να υλοποιηθεί σύμφωνα με τους συναρμόδιους Υπουργούς. Είναι έτσι όμως;
Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την ανάληψη καθηκόντων από την νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Πρωτοψάλτης, προανήγγειλε τον Σεπτέμβριο του 2019 την προκήρυξη ενός καινούργιου μεγάλου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Όπως δήλωνε τότε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο β΄κύκλος θα υλοποιούταν άμεσα, ώστε να μην υπάρχουν χρονικά κενά μεταξύ α’ και β’ κύκλου και αυτό αποτελούσε ένα από τα βασικά του επιχειρήματα για την μη εκ νέου παράταση του α’ κύκλου, αδιαφορώντας για την κραυγή αγωνίας ακόμα και των Δήμων και των Περιφερειών, που ζητούσαν την παραμονή των εργαζομένων αυτών λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και τεράστιου όγκου αδιεκπεραίωτων υποθέσεων. Όμως, από τον Οκτώβριο του 2019 άρχισαν οι συμβάσεις των εργαζομένων του α’ κύκλου να λήγουν και η προκήρυξη του β’ κύκλου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς εν τέλει να υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας, ότι δεν θα υπήρχαν χρονικά κενά ανάμεσα στους δύο κύκλους του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Μάλιστα, το νέο πρόγραμμα σταμάτησε να ονομάζεται “β’ κύκλος” και μετονομάστηκε τον Ιανουάριο του 2020 ως “Το Νέο Μεγάλο Κοινωφελές Πρόγραμμα 35.000 θέσεων σε Δήμους και Περιφέρειες“.
Τελικά το πρόγραμμα των 35.000 θέσεων δεν προκηρύχθηκε ούτε τον Ιανουάριο του 2020, ούτε τον Φεβρουαρίου 2020. Στις 4 Μαρτίου 2020, με δελτίο τύπου το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοίνωσαν την υπογραφή της ΚΥΑ του νέου αναμορφωμένου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 36.500 ατόμων σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπηρεσίες Υπουργείων, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς και άλλους φορείς.
Ψέμα δεύτερο
Εξαγγελία του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων, ως μέτρο στήριξης των μακροχρόνια άνεργων στα πλαίσια της προστασίας των ανέργων λόγω των επιπτώσεων του Covid 19.
Από τις προηγούμενες εξαγγελίες για προκήρυξη του προγράμματος και τις αναβολές έναρξής του από μήνα σε μήνα, φτάσαμε τελικά στον Απρίλιο του 2020, όπου το Υπουργείο Εργασίας στα μέτρα στήριξης των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων λόγω της πανδημίας του COVID 19, προανήγγειλε την προκήρυξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων, εμφανίζοντάς το ως ένα από τα μέτρα στήριξης των ανέργων. Η προκήρυξη του νέου προγράμματος αναμενόταν εντός του μήνα Απριλίου, ύστερα από την δημοσίευση του ΦΕΚ της ΚΥΑ, σύμφωνα με το οποίο αποκλείονταν πάνω από 40.000 χιλιάδες πρώην εργαζόμενοι από προηγούμενα προγράμματα. Όμως, δεν προκηρύχθηκε ούτε μετά το Πάσχα, όπως διατυμπάνιζαν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης σε διάφορα κανάλια, ούτε τον Μαΐο, όπου ήταν υποτίθεται ο μήνας που θα άρχιζαν οι επιτυχόντες να εργάζονται στους φορείς απασχόλησης.
Εν γνώσει τους και ενώ γνώριζαν καλά την αδυναμία χιλιάδων ανέργων να τα βγάλουν πέρα οικονομικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που επέφερε ο κορονοϊός, η προκήρυξη δεν έχει βγει ακόμα. Όταν τελείωνε και ο μήνας Μάιος, άρχισαν ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υπουργός Εργασίας να λένε, ότι το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί αρχές Ιουνίου, με στόχο να ξεκινήσουν οι επιτυχόντες να εργάζονται στο τέλος Ιουνίου.
Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύματα και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών έφεραν στην δημοσιότητα την είδηση, ότι θα υπογραφεί νέα ΚΥΑ, χωρίς να κάνουν γνωστές τις αλλαγές που θα γίνουν. Παράλληλα γνωστοποιήθηκε, ότι θα δοθούν 1.000 θέσεις στις μητροπόλεις της Εκκλησίας και ενώ ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ξανά, ότι το πρόγραμμα θα βγει εντός Ιουνίου και οι επιτυχόντες θα ξεκινήσουν να εργάζονται στο τέλος Ιουνίου, την ίδια ακριβώς ημέρα, ο Υπουργός Εσωτερικών σε συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε περίπου 40 ημέρες, δηλαδή Ιούλιο.
Τελικά το ΦΕΚ της τροποποίησης της ΚΥΑ δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 05/06, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει αλλαγές ως προς τους όρους συμμετοχής, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι πρώην εργαζόμενοι. Ελπίζουμε σε αυτή την πλήρη ασυνεννοησία των Υπουργών της κυβέρνησης, το πρόγραμμα να προκηρυχθεί σύντομα και να σταματήσουν να παίζουν με την αγωνία χιλιάδων ανέργων.
Ψέμα τρίτο
Απάντηση του Υπουργού Εργασίας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Σύριζα κ. Χρήστου Γιαννούλη σχετικά με τον αποκλεισμό των 30.333 πρώην εργαζομένων με την Δημόσια Πρόσκληση 8/2018.
Οι, άνεργοι πλέον, πρώην εργαζόμενοι του προγράμματος 8/2018, α) ενώ συμπλήρωσαν 300 ένσημα στους 12 μήνες απασχόλησής τους στο πρόγραμμα, δεν πληρούν τα κριτήρια επιδότησης από τον ΟΑΕΔ λόγω του παρόντος καθεστώτος, β) οι συμβάσεις τους έχουν λήξει εδώ και 7 μήνες και δεν προβλέπεται καμία στήριξή τους, ούτε καν κατά την διάρκεια της πανδημικής κρίσης, αλλά και γ) αποκλείονται από το επερχόμενο πρόγραμμα 36.500 θέσεων.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Γιαννούλη, με τίτλο “Αδυναμία 30.333 εργαζομένων σε προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης να λάβουν το επίδομα ανεργίας και να υπαχθούν στα μέτρα στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία“, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να εντάξει στα μέτρα στήριξης των ανέργων λόγω του Covid 19 και όσους ωφελούμενους του προγράμματος 8/2018 του ΟΑΕΔ δεν δικαιούνται επιδότηση.
Οι ερωτήσεις του κ. Γιαννούλη αφορούσαν επίσης στο δικαίωμα συμμετοχής αυτών των εργαζόμενων στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας 36.500 θέσεων, καθώς αποκλείονται σύμφωνα με το ΦΕΚ τεύχος Β/ Αρ. Φύλλου 1256/ 9 Απριλίου 2020.
Ο Υπουργός Εργασίας απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα για το τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο και αρκέστηκε στο να απαντήσει, όχι στο τι θα κάνει ο ίδιος, αλλά στο τι δεν έκανε η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν στην Κυβέρνηση και δεν άλλαξε το νομικό καθεστώς για την λήψη του επιδόματος ανεργίας. Όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα, επανέλαβε τις ίδιες ανακρίβειες αναφέροντας, ότι πάντα έτσι γινόταν, ότι οι εργαζόμενοι σε ένα πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρόγραμμα αλλά στο μεθεπόμενο και ότι αυτό συνέβαινε και στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείοντας 30.000 πρώην εργαζόμενους επί 4 φορές, εννοώντας ότι στα 4 προγράμματα που προκηρύχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, απέκλεισε 120.000. Κάτι τέτοιο όμως δεν προκύπτει από πουθενά, όπως έχουν τονίσει και σε επιστολές τους, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία από έρευνά τους προς το Υπουργείο Εργασίας οι πρώην εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία απευθύνοντας και τα δικά τους ερωτήματα προς τον κ. Βρούτση, στις οποίες όμως ποτέ δεν έλαβαν ουδεμία απάντηση.
Οι πρώην εργαζόμενοι στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Εργασίας, εκτός των άλλων επισημαίνουν, ότι τα προγράμματα που έχουν προκηρυχθεί κατά το παρελθόν σε όλους τους Δήμους της χώρας είναι: η Δημόσια Πρόσκληση 5/2013, η Δημόσια Πρόσκληση 2/2015, η Δημόσια Πρόσκληση 1/2017 και η Δημόσια Πρόσκληση 8/2018. Από τα παραπάνω προγράμματα, σύμφωνα με τα όσα όριζαν οι Δημόσιες Προσκλήσεις τους, δεν έχει συμβεί ποτέ αποκλεισμός εργαζομένων αμέσως προηγούμενου προγράμματος από νέο διαδεχόμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που προκηρύσσεται στο σύνολο των Δήμων της χώρας.
Στην Δημόσια Πρόσκληση 2/2015 είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μεταξύ αυτών και της Δημόσιας Πρόσκλησης 5/2013. Στην Δημόσια Πρόσκληση 1/2017 οι ωφελούμενοι της Δημόσιας Πρόσκλησης 2/2015 είχαν δικαίωμα συμμετοχής. Στην Δημόσια Πρόσκληση 8/2018 οι ωφελούμενοι της Δημόσιας Πρόσκλησης 1/2017 είχαν δικαίωμα συμμετοχής.
Ακόμα όμως κι αν ο κ. Βρούτσης εφαρμόζει στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας την νομοθεσία, που ισχυρίζεται, ότι διέπει τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και ότι οι εργαζόμενοι ενός προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρόγραμμα, αλλά στο μεθεπόμενο, επισημαίνεται, ότι μετά το πρόγραμμα 8/2018 έχουν προκηρυχθεί άλλα δύο προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αυτό της Δημόσιας Πρόσκλησης 10/2018 και αυτό της Δημόσιας Πρόσκλησης 3/2019. Επομένως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βρούτση δεν θα έπρεπε να αποκλειστούν οι 30.333 πρώην εργαζόμενοι με την Δημόσια Πρόσκληση 8/2018, εφόσον μετά από αυτή έχουν προκηρυχθεί άλλα δύο προγράμματα.
Τέλος, στους ισχυρισμούς των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, ότι τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται με κανόνα να εργάζονται σε κάθε νέο πρόγραμμα νέοι ωφελούμενοι ή μακροχρόνια άνεργοι, οι εργαζόμενοι απαντούν τονίζοντας, ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τα αποτελέσματα του προγράμματος 8/2018 στο οποίο εργάστηκαν, αυτές οι αρχές σχεδιασμού τηρήθηκαν στο δικό τους πρόγραμμα, καθώς το 75% των θέσεων καλύφθηκαν από νέους ωφελούμενους και άνω του 50% ήταν μακροχρόνια άνεργοι, μένοντας παράλληλα 3.481 θέσεις κενές.
Με τον αποκλεισμό 40.000 και πλέον πρώην εργαζόμενων από το νέο πρόγραμμα, οι κενές θέσεις που δεν θα καλυφθούν στο νέο πρόγραμμα, ίσως να είναι ακόμα περισσότερες. Δεν πρέπει να μείνει ούτε μία θέση κενή τονίζουν οι πρώην εργαζόμενοι.
Τι θα πράξει τελικά το Υπουργείο Εργασίας;»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >