Απλήρωτοι παραμένουν για τρεις μήνες εργαζόμενοι των ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό. Εργαζόμενη σε οργάνωση υπεύθυνη για φιλοξενία ανήλικων προσφύγων σε ξενώνες λέει στο tvxs πως «Οι εργαζόμενοι είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση αλλά συνεχίζουμε να φροντίζουμε τα παιδιά. Γιατί όσοι δουλεύουμε εδώ αγαπάμε το ανθρωπιστικό μας αντικείμενο και νοιαζόμαστε για αυτά. Όμως, όταν χρωστάς ενοίκια και χρήματα σε προμηθευτές, κινδυνεύουν να μείνουν τα παιδιά χωρίς φαγητό. Από τις χορηγίες τα ταϊζουμε».

Ads

Η εργαζόμενη εξηγεί, πως ενώ τρέχουν δύο προγράμματα, το υπουργείο δεν έχει μεταφέρει χρήματα στις ΜΚΟ. «Υπάρχει νέο πρόγραμμα αλλά το υπουργείο μας χρωστάει και από το προηγούμενο πρόγραμμα που βγήκε στις 30 Ιουλίου.

Πρακτικά στον ξενώνα είναι απλήρωτες όλες οι μισθοδοσίες, πάγια έξοδα, λογαριασμοί, προμηθευτές, ήδη από το τέλος Ιουνίου. Δεν έχουμε πληρωθεί 3 μισθούς ούτε το επίδομα άδειας. Όταν ένας προμηθευτής είναι 4-5 μήνες απλήρωτος δεν θα φέρει προϊόντα. Παλεύουμε με δωρεές και με χορηγίες να ταΐσουμε τα παιδιά. Το φυσικό αέριο μας δίνει συνέχεια παράταση. Αυτό που λέω είναι ότι δεν είναι μόνο η άσχημη κατάσταση των εργαζομένων. Κινδυνεύει και το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών».

Το tvxs έχει αναδείξει κι άλλες φορές την πάγια τακτική του υπουργείου να καθυστερεί μήνες να καταβάλει χρήματα που έχει λάβει από προγράμματα της ΕΕ. «Αυτή τη φορά όμως δεν μας απαντούν ούτε στα τηλέφωνα, ούτε στα μέιλ. Έχουμε απευθυνθεί στον υπουργό Μετανάστευσης κ. Καιρίδη, στην υφυπουργό, στους οικονομικούς υπεύθυνους και μας αγνοούν. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι των μικρών οργανώσεων που δεν έχουν έσοδα από μεγάλα προγράμματα, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» λέει η εργαζόμενη.

Ads