Εξοργισμένοι είναι οι υπάλληλοι της Βουλής για την απόφαση της διοίκησης να τιμωρήσει τους άριστους υπαλλήλους αφαιρώντας το 10% των μορίων που έλαβαν κατά την αξιολόγησή τους. Η απόφαση του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη έχει προκαλέσει σάλο στις τάξεις των υπαλλήλων καθώς μεταξύ άλλων «ξηλώνει» και την διαδικασία αξιολόγησής τους.

Ads

«Όταν υμνείς την αριστεία αλλά τιμωρείς τους αρίστους» είναι το πικρό σχόλιο της Ενωτικής Δράσης Εργαζομένων Βουλής. «Για δεύτερη φορά η νέα διοίκηση της Βουλής τιμωρεί τους «αρίστους», αφαιρώντας τους, με μια αναιτιολόγητη απόφαση, το 10% της βαθμολογίας που είχαν βάλει οι αξιολογητές – προϊστάμενοί τους για το αξιολογικό έτος 2018» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «οι «άριστοι», δηλαδή όσοι/όσες υπάλληλοι είχαν αξιολογηθεί από τους/τις προϊσταμένους/ες τους με 90-100 μόρια, πρέπει να τιμωρηθούν, ξανά. Και οι εκθέσεις των αξιολογητών-προϊσταμένων τους να αγνοηθούν και να απαξιωθούν, εκ νέου. Έτσι, επιστρατεύτηκε ξανά, όπως πέρυσι, η οριζόντια εφαρμογή ενός συντελεστή διόρθωσης (-10%) που χωρίς κανένα κριτήριο ή άλλη τεκμηρίωση αφαίρεσε βαθμούς από όλους όσους κρίθηκαν ως “άριστοι”».

Η Ενωτική Δράση ρωτά την διοίκηση της Βουλής:

-Με ποια στατιστική ανάλυση, επιλέχθηκε ο δείκτης του 10% και όχι λ.χ. του 2% ή του 5% ή του 20%; -Σε ποιες υπηρεσίες εμφανίσθηκαν, και μάλιστα συστηματικά, ακραίες τιμές βαθμολόγησης; -Το αξιολογικό έτος 2018 παρουσιάζει τα ίδια δεδομένα με το έτος 2017; Κανείς και καμία μας δεν γνωρίζει:

Ads

-Γιατί το σχέδιο της απόφασης δεν παρουσιάστηκε στο υπηρεσιακό συμβούλιο για να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γνώμη οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων; -Πώς θα πειστούν οι συνεπείς και σκληρά εργαζόμενοι/ες συνάδελφοι/ες μας ότι οι προσπάθειές τους θα αναγνωρισθούν μακροπρόθεσμα και θα ανταμειφθούν, έστω σε ηθικό επίπεδο».

«Το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη, να δοκιμαστεί και να διορθωθεί, όπου κριθεί απαραίτητο, με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν μπορεί, τελικά, μόνο η Βουλή, από όλο το Δημόσιο να εφαρμόζει συντελεστή διόρθωσης, και μάλιστα κατ’ αυτόν τον αυθαίρετο τρόπο, στη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων», υπογραμμίζει η ΕΔΕΒ και υπενθυμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια με την παρέμβασή μας έγιναν δημοκρατικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, που διασφάλισαν την επαγγελματική  μας αξιοπρέπεια και προοπτική».