Οργή και θλίψη προκάλεσε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το τραγικό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα (29/5), κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ένας 47χρονος χειριστής γερανού και τραυματίστηκαν άλλοι δύο εργάτες, 47 και 43 ετών αντίστοιχα.

Ads

Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Asterion», το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης. Οι εργαζόμενοι ήταν σε σκαλωσιά για να τοποθετήσουν το τέταρτο πτερύγιο στην προπέλα πλοίου. Για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ένα πτερύγιο έπεσε στη σκαλωσιά και χτύπησε τους εργάτες.

Το συνδικάτο μετάλλου, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία σήμερα, Τρίτη 30/5 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, καλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της Ζώνης Περαμάτος στις 8 το πρωί και ακολούθως πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» που «συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας» κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Αττικής.

Ads

«Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο» ανέφερε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Το συνδικάτο ζητά:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
  • Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου
  • Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Διαβάστε σχετικά: Τέσσερις συλλήψεις για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα φωνάζουν, αλλά οι φωνές τους δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα άλλος ένας εργαζόμενος να προστεθεί στη – δυστυχώς – μακρά λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και δύο ακόμη εργαζόμενοι να τραυματιστούν. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, φέρνοντας με τον χειρότερο τρόπο στην επιφάνεια το μεγάλο κενό της χώρας μας στην απουσία μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, ελέγχων και στην απόδοση ευθυνών» αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το ΕΚΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου εργαζομένου, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα, ώστε να μπει επιτέλους τελεία στη λίστα των νεκρών εργατών.

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών», κάνοντας λόγο για απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πρόληψη των ατυχημάτων και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Θυμίζουμε την κατάργηση του ΣΕΠΕ.  Καθώς και την κατάργηση της  Δημόσιας Αρχής Λιμένα λίγο αργότερα που είχε τη δυνατότητα να ελέγχει τι συμβαίνει στους χώρους του λιμανιού. Επιτρέπεται λοιπόν σε ασύδοτους εργοδότες να μην τηρούν τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων. Απόλυτη ευθύνη έχει και για το γεγονός ότι έδωσε την δυνατότητα στην Cosco να μην εκτελέσει τις υποχρεωτικές επενδύσεις που προέβλεπε η Σύμβαση Παραχώρησης του 2016 ειδικά για τη ΝΕΖ, ύψους 55.000.000 ευρώ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που θα διασφάλιζε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους στο χώρο» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα

Το εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει τον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για “καλές δουλειές” και “χαμογελαστούς εργαζόμενους”. Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ» σημείωσε.

ΜέΡΑ25: Η πιο τραγική υπενθύμιση της εγκληματικής ασυδοσίας στους χώρους δουλειάς

«Δεν έχει τέλος ο κατάλογος των θανάτων εργατών στη χώρα μας. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία, αλλά και οι πολιτικές απαξίωσης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που πάνε χέρι – χέρι με τα μνημόνια, και επιδείνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θεσμοθετώντας την υπερεργασία και διαλύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ). Οι πολιτικές αυτές έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συρρίκνωση των μέτρων ασφαλείας και των αναγκαίων εργασιών συντήρησης των υποδομών, αδιαφορώντας για το τίμημα σε ζωές εργαζομένων», τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

*Πηγή Φωτογραφίας: Ριζοσπάστης