Για «προδιαγραμμένο έγκλημα» κάνουν λόγο τα συνδικάτα με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα με θύμα εργάτη 45 ετών και πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών επιθεώρησης πλοίου, στο Λαύριο.

Ads

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, μία μέρα πριν το νέο δυστύχημα και με αφορμή το προηγούμενο στην Ζώνη, προειδοποιούσε για νέα τραγωδία, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας δεν εφάρμοσε τις δεσμεύσεις του.

ΠΕΜΕΝ: «Μη εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών»

Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας για καταδυτικές εργασίες τονίζει η ΠΕΜΕΝ.

Ads

Το δυστύχημα συνέβη στη διαδικασία υποβρύχιας επιθεώρησης στο πλοίο M/V «Bulk Valor», σημαία Παναμά, της ναυτιλιακής εταιρείας «Seamar Management S.A».

«Οι λιμενικές αρχές να πάρουν τα μέτρα που προβλέπονται για την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών, που καθορίζει η εταιρεία στο Safety Management System (SMS).

Αυτό είναι πιστοποιημένο από τον αναγνωρισμένο οργανισμό Recognized Organization (RO) του πλοίου, που ελέγχει αν το σύστημα της εταιρείας και του πλοίου συμμορφώνονται με το International Safety Management (ISM)» σημειώνει η ΠΕΜΕΝ και προσθέτει:

«Επίσης η Υπουργική απόφαση 3131.1/20/95 “Για τις καταδυτικές εργασίες”, καθορίζει στο άρθρο 6 ότι “ο εργολάβος είναι υπεύθυνος για την άρτια εκτέλεση των καταδυτικών εργασιών και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων”.

Στο ίδιο άρθρο παραγρ. α. αναφέρει ότι ο εργολάβος “καθορίζει τον επόπτη, που θα έχει τον άμεσο έλεγχο της επιχείρησης καθώς και τους δύτες και το βοηθητικό προσωπικό, ανάλογα με την φύση και την έκταση των εργασιών”.

Στα ερωτήματα που θέτουμε για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την επιθεώρηση του πλοίου και οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του δύτη, απαιτούμε την έγγραφη ενημέρωση των υπηρεσιών του υπουργείου ναυτιλίας».

ΠΑΜΕ: Να εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι για την ασφάλεια

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες που το Συνδικάτο Μετάλλου προειδοποιούσε για την αναγκαιότητα μέτρων ασφάλειας και για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Ακόμα ένας συνάδελφός μας δεν θα γυρίσει στην οικογένειά του. Ο εργάτης που κουρελιάστηκε σε χώρο επισκευής πλοίων στο Λαύριο» σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα αφού καθημερινά θρηνούμε θύματα από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που έχουν επιβάλει η εργοδοσία και η κυβέρνηση. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στο Συνδικάτο Μετάλλου για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφάλειας και την κήρυξη υποχρεωτικής της ΣΣΕ που περιέχει μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Απαιτούμε: Να εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο».

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στο έγκλημα

Να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στο έγκλημα με τον νεκρό δύτη στο Λαύριο απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου Αν. Αττικής. Ζητά να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ασφάλειας της εργασίας και να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Άλλος ένας συνάδελφος που πήγε στο μεροκάματο και δεν γυρίζει σήμερα στην οικογένειά του. Ζούμε τελικά όλοι σε μια “Κοιλάδα των Τεμπών”.

Ο συνάδελφος, 45 ετών και πατέρας δύο παιδιών, ήταν μέλος εργολαβικού συνεργείου το οποίο έκανε εργασίες στο πλοίο “Bulk Valor” που βρίσκεται στον όρμο του Θορικού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τον τράβηξε η αναρρόφηση που τραβάει θαλασσινό νερό για να ψύχονται οι μηχανές. Για να γίνει αυτό το έγκλημα πρέπει να υπάρξουν σειρά παραβλέψεις όσον αφορά τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, που με βάση τους κανονισμούς, απαιτούνται να παίρνονται. Για άλλη μια φορά θα ακούσουμε για την “κακιά στιγμή”, για την “ατυχία”, για την “λάθος εκτίμηση”. Οι αρμόδιοι θα μας βεβαιώσουν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ότι θα “βρεθούν οι ένοχοι” και φυσικά το “μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο”.

Εμείς λέμε, ως εδώ! Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές και αυτοί κέρδη και ζημιές.

Εργοδοσία και κράτος είναι υπόλογοι για τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στο έγκλημα. Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ασφάλειας της εργασίας. Να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά: Δεν υπήρχε πλέγμα προστασίας

«Το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε σήμερα στην ράδα του Λαυρίου με τον τραγικό θάνατο ενός δύτη 45 χρονών», καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), σημειώνοντας ότι, «όπως όλα δείχνουν ο ακρωτηριασμός και ο θάνατος του συναδέλφου οφείλεται στην απουσία πλέγματος προστασίας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί από την αναρρόφηση του πλοίου.

Το ΕΚΠ αναφέρει ότι, «πρόκειται για ακόμη ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες από το δυστύχημα στην Ζώνη και τις υποσχέσεις που έδωσε στο Συνδικάτο Μετάλλου για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, η αυθαιρεσία της εργοδοσίας με κόστος τις ζωές μας οργιάζει!»

«Απαιτούμε να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ένας ακόμη εργαζόμενος δεν θα γυρίσει σπίτι του!

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια μας σε κάθε χώρο δουλειάς!

Να στελεχωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την τήρηση και εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας!

Όχι άλλοι νεκροί για τα κέρδη τους!», τονίζει το ΕΚΠ.

«Να εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και να κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο», απαιτεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Προειδοποίηση… 24 ώρες πριν

Μόλις ένα 24ωρο πριν, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας προειδοποιούσε ότι «χρειάζεται άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών».

Αναλυτικά:

«Έχουν περάσει 15 ημέρες μετά το εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνάδελφος και ακόμα δύο να τραυματιστούν, πυροδοτώντας τις κινητοποιήσεις μας, επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Είχαμε προειδοποιήσει ότι θα θρηνήσουμε εργάτες μιας και τα εργατικά ατυχήματα το ένα διαδεχόταν το άλλο.

Μόνο μέσα σε διάστημα 15 ημερών από το δυστύχημα έχουν συμβεί τα εξής. Εργαζόμενος σε σκαλωσιές έφυγε από τη δουλειά με ράμματα στο κεφάλι, άλλος συνάδελφος με χτύπημα από παλάγκο στην πλάτη του, όταν αυτό ξεκρεμάστηκε από το σημείο που είχε δεθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Συνάδελφος χτύπησε στο χέρι του όταν κρεμάστηκε επειδή κατέρρευσε το πάτωμα που πατούσε. Ακόμα ένας έπεσε στο κενό όταν έσπασε η σάπια σκάλα που κατέβαινε. Ακρωτηριασμός δαχτύλου συναδέλφου που εργαζόταν σε ξυλουργικές εργασίες. Όλα αυτά αναδεικνύουν πως οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς, ειδικά τώρα που υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς , κάτι που επιβεβαιώνεται και με τα ατυχήματα αυτά. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πριν θρηνήσουμε νέα θύματα στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών.

Τώρα, 15 ημέρες μετά, βλέπουμε ότι τίποτα από αυτά που δεσμεύτηκε το Υπουργείο Εργασίας ως άμεσα μέτρα (αφού αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλά) δεν έχουν γίνει. Ούτε οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ούτε η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ έχει προχωρήσει.

Ας μη νομίζουν πως η οργή μας έχει ξεφουσκώσει επειδή μας φούσκωσαν με λόγια.

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων και δεν έχει κηρυχτεί υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο, παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μην εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα. Είναι σημαντικό πράγμα να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση γιατί μέσα σε αυτή καθορίζονται το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για κάθε εργασία.

Δυστυχώς τα λόγια των συναδέλφων σιδηροδρόμων είναι και πάλι επίκαιρα:

“Είναι πλέον εξοργιστικό αυτά να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση…. να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες…..

Όχι άλλη κοροϊδία.

Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις”.

Δε θα περιμένουμε να δούμε ποιος από μας θα είναι ο επόμενος στο επόμενο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έρχεται. Δε θα αφήσουμε να ξεχαστούν όσα έχουμε κατακτήσει με τους αγώνες και το αίμα μας. Δεν επαναπαυόμαστε.

Απαιτούμε τώρα, σήμερα… το Υπουργείο Εργασίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση… Καλούμε τους συναδέλφους σε εγρήγορση και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Μετά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εργασίας είχαμε προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών μας. Εάν χρειαστεί θα άρουμε την αναστολή και θα απαντήσουμε με απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες».

*Φωτογραφία αρχείου