Το “Εργαστήριο Σκέψης” συνιστά μια Διεθνή, Μορφωτική, Ερευνητική και Πολιτιστική Κοινότητα που βρίσκεται καθ΄οδόν τα τελευταία 18 χρόνια.

Ads

Το “Εργαστήριο Σκέψης”, το οποίο δημιουργήθηκε από τον στοχαστή Αλέξη Καρπούζο, επιχειρεί να χαράξει μια Οδό Σκέψης που να Εμψυχώνεται από το Λόγο της Σχέσης, τη Συνείδηση της Συνύπαρξης και το Πνεύμα του Συναισθαντικού Βιώματος.

Με άξονα τη Στοχαστική Παιδεία, ως Αγωγή και Καλλιέργεια του Λόγου και της Ψυχής, Δοκιμάζει την Εμπειρία της Διεπιστημονικής/Ολιστικής έρευνας, της σφαιρικής Γνωσιακής και Αυτογνωσιακής Διδασκαλίας και Μάθησης με επιστέγασμα την Ανοιχτή Σκέψη, τη Σκέψη της Ανοιχτής Ολότητας.

Η Ανοιχτή Σκέψη, η Σκέψη της Ανοιχτής Ολότητας, η Γνώση που μετουσιώνεται σε Σοφία, αποβλέπουν στη ριζική ψυχική και νοητική μεταμόρφωση του Ανθρώπου.

Ads

Όλα αυτά τα χρόνια το ‘’Εργαστήριο Σκέψης’’ συνέβαλε στο να διαμορφωθεί μια παραγωγική ατμόσφαιρα η οποία ενέπνευσε όλους όσοι μετείχαν στον κόσμο του να οραματιστούν  δυνατότητες αυτοοργάνωσης της ζωής και της κοινωνικής πράξης.

Περισσότερα από 600 άτομα, από την Ελλάδα και σε 8 χώρες πλέον, διαπαιδαγωγήθηκαν στον κόσμο του Eργαστηρίου Σκέψης,  Μέσω της μορφωτικής και γνωσιακής διαδικασίας αναδείχθηκαν πρωτότυπες στοχαστικές έρευνες, επιστημονικοί πειραματισμοί και ποιητικές δημιουργίες στο χώρο της σκέψης, της επιστήμης και της τέχνης.

Πέραν όμως από την μορφωτική και ερευνητική διάσταση, το “Εργαστήριο Σκέψης” οργανώνει, αναπτύσσει, συμμετέχει και συμπαραστέκεται σε:

  • Καλλιτεχνικές Δράσεις (εικαστικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες),
  • Πολιτιστικές Δράσεις (κινηματογραφική λέσχη, λέσχη χορού),
  • Κοινωνικές Δράσεις (Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικά Σχολεία, δίχτυα παραγωγών για αδιαμεσολάβητες ανταλλαγές υπηρεσιών και αγαθών).

         Τα μαθήματα στο “Εργαστήριο Σκέψης” διενεργούνται:

  • Α) Στο χώρο του “Εργαστηρίου Σκέψης”, Μιαούλη 23, Ψυρρή, αλλά και σε χώρους που αποφασίζονται μετά από συνεννόηση των ενδιαφερόμενων και του διδάσκοντος Αλέξη Καρπούζου.
  • Β) Διαδικτυακά μέσω ατομικής ή ομαδικής τηλεδιάσκεψης.
  • Γ) Με ηλεκτρονική αλληλογραφία που περιλαμβάνει οπτικοακουστικά μέσα, μελέτη της βιβλιογραφίας και υποβολή ερωτήσεων, αποριών και σχολίων.

        Αυτή την περίοδο στο ‘’Εργαστήριο Σκέψης’’ διενεργούνται οι παρακάτω δράσεις:

  1. Το ‘’Εργαστήριο Σκέψης’’  διοργανώνει  φέτος το καλοκαίρι το πρόγραμμα ‘’ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ’’.  Υπαίθριες ατμόσφαιρες Σκέψης και Κοινωνικής Σοφίας, με θέματα από τη Φιλοσοφία της σύγχρονης Φυσικής και των μαθηματικών σε διάφορους τόπους της Ελλάδας με εισηγητή τον Στοχαστή Αλέξη Καρπούζο. Οι πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, 13- 14 Μαϊου στις παραλίες της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, συνεχίστηκε το Σάββατο 28 Μαίου στον ποταμό Λούσιο στην ορεινή Αρκαδία και στο δάσος με τα έλατα στη Βυτίνα, στην παραλία της  Λευκάδας στις 19 Ιουνίου και στην παραλία ‘’κρυφή’’ στα Ίσθμια Κορινθίας στις 18 Ιουνίου. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το video από τα πρώτα υπάιθρια μαθήματα μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο vimeo στο κανάλι του ‘’Εργαστηρίου Σκέψης’.
  2. Συνεχίζονται τα διεθνή διαδικτυακά μαθήματα με  θέμα: ‘’Εισαγωγή στη Φιλοσοφία της σύγχρονης κοσμολογίας: Μεταμόρφωση της σκέψης και εξέλιξη της συνειδητότητας’’. Στα μαθήματα συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές από το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Δουβλίνο, τη Νέα Υόρκη και την  Αθήνα. Τα πρακτικά του προγράμματος δημοσιεύονται ήδη σε μορφή eBook και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις του Εργαστηρίου Σκέψης’’. Όποιος φίλος-η ενδιαφέρονται να τα προμηθευτούν μπορούν να απευθύνονται στο email του ‘’Εργαστηρίου Σκέψης’’ [email protected]
  3. Το “Εργαστήριο Σκέψης” διοργανώνει το 1ο πρόγραμμα φιλοσοφικής αγωγής και παιδείας για παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών, “Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ”, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 2-6 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια εισαγωγή στις θεμελιώδη ερωτήματα της σκέψης και της ύπαρξης, η διιερεύνηση των οποίων θα αξιοποιήσει τις σύγχρονες θεωρίες της φυσικής και των μαθηματικών με διδακτικά μέσα παραστατικά, εικόνα, video, animation, videogames και πολλά παιχνίδια ρόλων. Το πρόγραμμα οργανώνεται σε συνθέσεις 3-5 παιδιών.

image
*
Ο Αλέξης Καρπούζος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1967. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Παρακολούθησε μαθήματα οντολογίας και γενικής φιλοσοφίας υπό την επίβλεψη των Κορνήλιου Καστοριάδη και Κώστα αξελού.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συν-διαμόρφωσε ερευνητικές κοινωνικές ομάδες που δοκίμασαν και στοχάστηκαν την εμπειρία της ενιαίας έρευνας, της διεπιστημονικής γνώσης, και των σφαιρικών διδακτικών μορφών μάθησης που στόχευαν τόσο στη μεταβολή του γνωστικού-νοητικού, αλλά και του ψυχικο-συναισθηματικού παράγοντα, συνδυάζοντας τόσο τις ψυχολογίες της μάθησης, τις κοινωνικο-ψυχολογικές θεωρίες τις ομάδας όσο και τις ψυχαναλυτικές θεωρίες. Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ψυχολογία του ασυνείδητου, τόσο σε θεωρητικό όσο και εμπειρικό επίπεδο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τις προοπτικές μιας ενιαίας έρευνας για τον Κόσμο, και γι΄αυτό εισηγείται τη σχεσιακή ή σχεσιολογική σκέψη, την ανοιχτή σκέψη που στοχεύει τον Κόσμο στην ενότητα – πολλαπλότητά του και τον στοχασμό του χρόνου, ως γνώση του αόρατου Κόσμου και των αέναων μεταμορφώσεών του.

Έχει δημοσιεύσει 3 βιβλία στα Ελληνικά και δύο στα Αγγλικά, επίσης έχουν κυκλοφορήσει σε μορφή ebook η σειρά δέκα τόμων ‘’Μεταμορφώσεις της Σκέψης’’ και η δίτομη σειρά ‘’Ο Κόσμος της Σοφίας’’ που περιλαμβάνουν σημειώσεις από μαθήματα που έχει παραδώσει ο συγγραφέας τα τελευταία 15 χρόνια.

Τα θέματα από τα βιβλία του αφορούν τη σχέση της  φιλοσοφίας και της ιστορίας και την επεξεργασία μιας μετα-οντολογικής σκέψης, συστηματικής και ανοιχτής, ενιαίας και διαφορικής, συλλογιστικής, αλλά και διαισθητικής, όσο και ενορατικής, αφαιρετικής και ονειρικής, η οποία επιχειρεί να υπερβεί τις μεταφυσικές αντιθέσεις και να στοχεύσει Αυτό, το Εν-Παν. Μιας σκέψης ενιαίας και πολυδιάστατης, η οποία πέραν του ανθρωποκεντρισμού, αναδεικνύει τη διόραση της οργανικής διασύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων μορφών ζωής, της γήινης βιόσφαιρας και της συμπαντικής ολότητας και έτσι χαράζει τις προοπτικές για τη δημιουργική ενσωμάτωση του ανθρώπου στο φυσικό και συμπαντικό κόσμο.-

ergastirioskepsis.com
[email protected]

Δείτε επίσης:
Η φυσική φιλοσοφία αρνείται τους διαχωρισμούς
Μεταμορφώσεις της σκέψης: Ηράκλειτος – Παρμενίδης
Μεταμορφώσεις της σκέψης: Πλάτωνας – Αριστοτέλης
Μεταμορφώσεις της Σκέψης