Την πιθανότητα ο θύτης της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας να είναι ταυτόχρονα αυτός που καλείται.. να ελέγξει και να διαχειριστεί την καταγγελία αφήνει ορθάνοιχτη ο νόμος που ψηφίστηκε για τα εργασιακά.

Ads

Ειδικότερα, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου για τις «υποχρεώσεις εργοδότη για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης», προβλέπεται ότι «κάθε εργοδότης, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εξουσία του εργοδότη στη διοίκηση προσωπικού υποχρεούνται:

α) να παραλαμβάνουν, να διερευνούν και να διαχειρίζονται κάθε καταγγελία ή σχετική αναφορά, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία και την παρενόχληση, με εμπιστευτικότητα και τρόπο που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

β) να παρέχουν συνδρομή και πρόσβαση σε κάθε αρμόδια δημόσια, δικαστική ή διοικητική αρχή, κατά την έρευνα τέτοιου είδους περιστατικού, εφόσον τους ζητηθεί από αυτές.

Ads

γ) να παρέχουν στους εργαζόμενους πληροφορίες σχετικές με τους πιθανούς κινδύνους βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και με τα σχετικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και των των εργαζομένων και του εργοδότη επί τέτοιων περιστατικών.

δ) να αναρτούν στο χώρο εργασίας και να καθιστούν προσβάσιμη ενημέρωση για τις διαδικασίες που υφίστανται σε επίπεδο επιχείρησης για την καταγγελία και την αντιμετώπιση τέτοιων μορφών συμπεριφοράς, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις αρμόδιες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διοικητικές και δικαστικές αρχές».

Συνεπώς δεν προβλέπεται το παραμικρό στην περίπτωση που την σεξουαλική παρενόχληση την έκανε ο εργοδότης, αφού αυτός είναι υπεύθυνος να παραλαμβάνει, να διερευνά και να διαχειρίζεται τις καταγγελίες των εργαζομένων που πέφτουν θύματα παρενόχλησης.

Αυτόν τον κίνδυνο επεσήμαναν τόσο κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και στην πορεία ψήφισης του νομοσχεδίου τόσο η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Η ΓΣΕΕ και η ΕΕΔΑ σε υπόμνημα 22 σελίδων τόνιζαν τα προβλήματα εφαρμογής που προκύπτουν στα 3 πρώτα μέρη του νομοσχεδίου και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, κυρίως για τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας.

Τις ίδιες ενστάσεις προέβαλε και η αντιπολίτευση αν και ψήφισε το εν λόγω άρθρο για τις υποχρεώσεις του εργοδότη σε ζητήματα παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει προσθήκη στη διατύπωση που να αποκλείει την ταυτοπροσωπία ελεγκτή και ελεγχόμενου για τους εργοδότες. Το θέμα του «παραθύρου» που αφήνει η διατύπωση του Υπουργείου Εργασίας στο άρθρο 5 για τους εργοδότες έθιξε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής τόσο η Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.