Σοβαρές εξελίξεις, οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα το νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, σημειωθηκαν τη προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ηλιάδη στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για επίσημες πιστοποιήσεις ότι έργα τα οποία η νομαρχία εμφανίζει ότι τα εκτέλεσε, δεν έγιναν ποτέ!!

Ads

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, οι προϊστάμενοι της διεύθυνσης Υδατικών Πόρων και Εγγείων Βελτιώσεων (ΔΥΠΕΒ), στην οποία έγιναν τα υποτιθέμενα έργα συνολικού προϋπολογισμού 839.000 ευρώ, πιστοποιούν εγγράφως -έπειτα μάλιστα από σχετικό ερώτημα του ίδιου του κ. Ψωμιάδη- ότι τα έργα αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ!

Η υπόθεση κρατά από το 2007 και οι πρώτες καταγγελίες για τα συγκεκριμένα έργα-μαϊμού είχαν γίνει πριν από περίπου έναν χρόνο. Το ζήτημα επανέφερε προ ημερών ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μετά τις καταγγελίες Τρεμόπουλου το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Ψωμιάδης με έγγραφο το οποίο απέστειλε προς τη ΔΥΠΕΒ ζητούσε γραπτή ενημέρωση εντός 24ώρου. Πράγματι την επομένη οι δύο προϊστάμενοι της διεύθυνσης συνέταξαν τα ενημερωτικά σημειώματα, τα οποία είναι καταπέλτης για τη διοίκηση της νομαρχίας αλλά και για τον ίδιο το νομάρχη, καθώς ο κ. Ψωμιάδης ήταν αυτός που είχε υπογράψει για τα δύο συγκεκριμένα έργα και είχε αναθέσει στον εαυτό του και την επίβλεψή τους!

Υπομνήματα-φωτιά
Το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του νομάρχη έφτασαν τα δύο γραπτά υπομνήματα των προϊσταμένων της ΔΥΠΕΒ. Στο πρώτο εξ αυτών ο αναπληρωτής προϊστάμενος μελετών και κατασκευών έργων Θεοδόσης Σωτηρόπουλος αναφέρει: «…σας γνωρίζω ότι έχοντας άμεση γνώση για το διάστημα που προΐσταμαι του τμήματος, αλλά και όπως προκύπτει από το αρχείο των έργων για το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν μελετηθεί ούτε εκτελεστεί από το τμήμα μας έργα με την παραπάνω ονομασία, τοποθεσία και προϋπολογισμό». Στο δικό του υπόμνημα ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού και διαχείρισης Θωμάς Μπόγιας σημειώνει πως «από το 2002 δεν εκτελέστηκε κανένα από τα αναφερόμενα έργα και δεν υπηρέτησε κανένας υπάλληλος με σύμβαση μίσθωσης έργου».

Ads

Τα μαϊμού-έργα
Η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση αφορά τα εξής δύο έργα:
1. «Την ταξινόμηση, αρχειοθέτηση και καταγραφή σε ηλεκτρονική μορφή των αδειών κυκλοφορίας γεωργικών μηχανημάτων, αδειών εκτέλεσης έργων υδροληψίας και χρήσης υπογείου νερού για αγροτική, αγροτοβιομηχανική, αγροτουριστική χρήση, καθώς και των πτυχίων χειριστών γεωργικών μηχανημάτων που έχουν χορηγηθεί από την υπηρεσία». Αν και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 675.000 ευρώ, η νομαρχία το «έσπασε» σε είκοσι επιμέρους συμβάσεις, προκειμένου να το δώσει με απευθείας ανάθεση. Τις συμβάσεις με καθέναν από τους είκοσι υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, ορίζοντας μάλιστα επιβλέποντα του έργου τον εαυτό του. Οι εργασίες φαίνεται ότι άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου 2007 και ολοκληρώθηκαν έναν χρόνο μετά, στις 2 Σεπτεμβρίου 2008.

2. «Τη διάνοιξη και διαμόρφωση οδών, καθαρισμού και κατασκευής ρείθρων, οδοστρωσίας με αμμοχάλικο και άσφαλτο, καθαρισμού τεχνικών και σήμανση οδών». Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 164.000 ευρώ και ανατέθηκε σε συνολικά εννέα άτομα, τα οποία φαίνεται να το εκτέλεσαν στο διάστημα από 24 Ιανουαρίου 2008 έως 23 Ιανουαρίου 2009. Και αυτές τις συμβάσεις τις υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Ψωμιάδης, ορίζοντας και σε αυτό το έργο επιβλέποντα τον εαυτό του.

Το πρώτο άδειασμα
Οι πρώτες καταγγελίες ότι τα έργα αυτά δεν εκτελέστηκαν ποτέ και συνεπώς κακώς πληρώθηκαν έγιναν την άνοιξη του 2009. Λίγους μήνες μετά η υπόθεση έφτασε στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, η οποία στις 23 Οκτωβρίου 2009 ζήτησε με έγγραφό της προς τη ΔΥΠΕΒ βεβαιώσεις ότι τα έργα αυτά εκτελέστηκαν. Στην απάντηση που έδωσε τότε προς την επίτροπο ο προϊστάμενος της ΔΥΠΕΒ αποφεύγει να βεβαιώσει ότι έγιναν τα έργα και πετά το μπαλάκι στο νομάρχη.

Συγκεκριμένα στο έγγραφό του ο Δημήτρης Τσιακούμης αναφέρει πως «θα σας απαντήσει άμεσα για το θέμα των βεβαιώσεων ο κ. νομάρχης, διότι έχει την ευθύνη της παρακολούθησης των έργων». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας κατόπιν αυτού ο κ. Ψωμιάδης απέστειλε έγγραφη διαβεβαίωση στην επίτροπο ότι «όλα εκτελέστηκαν κανονικά» και έπειτα από αυτό η υπόθεση έκλεισε. Όλως περιέργως όμως δέκα μήνες μετά ο ίδιος ο νομάρχης ζητά να πληροφορηθεί τι απέγινε με τα εν λόγω έργα, για τα οποία διαβεβαίωνε την επίτροπο ότι είχαν εκτελεστεί!

Παρασκήνιο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Θεσσαλονίκης» πριν από την έκδοση των δύο «καυτών» υπομνημάτων από τους προϊσταμένους της ΔΥΠΕΒ προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με σκοπό την έκδοση μιας γνωμάτευσης, η οποία θα έλεγε ότι «η ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία ταξινομήθηκαν τα διπλώματα των τρακτέρ και τα υπόλοιπα, στα οποία περιγράφονται το πρώτο έργο, είχε χαθεί κατά τη μετακόμιση της υπηρεσίας από την περιοχή των Σφαγείων στη Σταυρούπολη». Η παρασκηνιακή αυτή διαβούλευση τελικώς δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της ΔΥΠΕΒ να πιστοποιήσουν ότι τα έργα αυτά δεν έγιναν ποτέ, αλλά απλώς πληρώθηκαν.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας, σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό σκανδαλώδους διαχείρισης από τους αδελφούς Ψωμιάδη.

Από σκάνδαλο σε σκάνδαλο

Στις 7 Ιουνίου η «Θ» είχε αποκαλύψει ότι ένα έργο προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, που αφορούσε υποτιθέμενο καθαρισμό ρεμάτων στην περιοχή του Βερτίσκου, ήταν «μαϊμού». Είχαμε γράψει τότε πως το «μαϊμού 45άρι» δεν ήταν παρά μία μικρή σταγόνα στον ωκεανό της σκανδαλώδους διαχείρισης των δημοσίων πόρων από τους αδελφούς Ψωμιάδη. Συγκεκριμένα γράφαμε πως «μετά το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα είναι περισσότερο από προφανές ότι απαιτείται συνολικός έλεγχος στα περίπου 600 τέτοια έργα που οι αδελφοί Ψωμιάδη ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν. Ώστε να διαπιστωθεί -όπου πλέον αυτό είναι εφικτό- ποια από αυτά έγιναν και ποια απλώς και μόνον πληρώθηκαν».

Σήμερα αποδεικνύεται ότι εκτός από τα διαβόητα «45άρια» υπήρξαν και άλλα με πολλαπλάσιους προϋπολογισμούς, για τα οποία τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη της νομαρχίας βεβαιώνουν ότι δεν εκτελέστηκαν ποτέ! Μάλιστα πρόκειται για έργα τα οποία ανέθεσε ο ίδιος ο νομάρχης, επέβλεψε ο ίδιος την υλοποίησή τους, διαβεβαίωσε εγγράφως την επίτροπο ότι τα έργα αυτά εκτελέστηκαν και ένα χρόνο μετά ζητά να πληροφορηθεί ποια ήταν η τύχη τους.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ψωμιάδης θα επιχειρήσει να «ξεπλύνει» και αυτήν την υπόθεση, εντάσσοντάς την στη συνήθη προεκλογική αντιπαράθεση, κι ας ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Ο νομάρχης κάνει τη δουλειά του και η δικαιοσύνη, η οποία διερευνά όλες αυτές τις υποθέσεις, ελπίζουμε να κάνει κι αυτή τη δική της, εντάσσοντας στην εν εξελίξει έρευνά της και το νέο σκάνδαλο των 839.000 ευρώ.