«Ικανοποιητικό βαθμό ένταξης» στην ελληνική κοινωνία εμφανίζουν οι αλλοδαποί που απασχολούνται στη νόμιμη και μη αγορά εργασίας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα δύο ετών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσίασε η «Καθημερινή της Κυριακής». Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος τους απασχολείται στην παραοικονομία, ενώ το 50% εργάζεται «επειδή δέχθηκε δουλειά με χαμηλή αμοιβή ή δουλειά που δεν έκανε κανείς άλλος».

Ads

Συγκεκριμένα, το ποσοστό πρόσβασης των αλλοδαπών στην αγορά (νόμιμη και μη) είναι 89%. Έξι στους δέκα απασχολούνται σε προσωρινή εργασία ή με σύμβαση, ενώ πέντε στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν δουλειά διότι έχουν αποδεχθεί χαμηλές αμοιβές ή «κανένας άλλος δεν ήθελε τη συγκεκριμένη εργασία». Μόνο το 1% έχει βρει εργασία μέσω δημοσίων υπηρεσιών όπως ο ΟΑΕΔ. Όπως όμως δηλώνει στην εφημερίδα ο ερευνητής Σταύρος Ζωγραφάκης, «ένα μεγάλο μέρος από τους μετανάστες εργάζεται στην παραοικονομία, όπου οι αμοιβές δεν καλύπτονται από τις συμβάσεις εργασίας και δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας όταν μένουν άνεργοι. Άρα, το κοινωνικό πρόβλημα προβλέπεται ότι θα είναι έντονο».

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται σε 8,2%, με το υψηλότερο ποσοστό να ανήκει στους προερχόμενους από χώρες της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. (κυρίως παλιννοστήσαντες), ακολουθούν αυτοί από χώρες–νέα μέλη της Ε.Ε. και έπονται αυτοί από Ασία και Αφρική, ενώ τελευταίοι είναι οι Αλβανοί. «Η ιδιόκτητη κατοικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής ένταξης», σχολιάζεται σχετικά και «θα πρέπει να διευκολυνθεί μέσα από το τραπεζικό σύστημα και την Πολιτεία».

Όσον αφορά στην υγεία, το 91% δηλώνει ότι έχει καλή ή πολύ καλή υγεία, ποσοστό υψηλότερο από το 68,9% των φτωχών Ελλήνων και το 78,6% των Ελλήνων με σχετική ή μεγάλη οικονομική άνεση. Ακόμα, το 99% των αλλοδαπών με επείγον ή σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν αντιμετώπισε άρνηση περίθαλψης. «Οι ημέρες νοσηλείας των αλλοδαπών είναι ανάλογες με τον μέσο όρο της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ», τονίζει ο ερευνητής Απόστολος Λαμπρόπουλος.

Ads

Παράλληλα, αν και είναι ενημερωμένοι, οι αλλοδαποί δεν αξιοποιούν το θεσμικό πλαίσιο (πρόσβαση στην ιθαγένεια, καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος) για ποικίλους λόγους. «Τα ποσοστά κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής είναι χαμηλά, ενώ δεν εμπιστεύονται τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την Κοινωνία των Πολιτών», σημειώνει η ερευνήτρια Νένα Σαμπατάκου, προσθέτοντας όμως ότι «ενδιαφέρονται για τα κοινά και υπό κατάλληλες συνθήκες θα συμμετείχαν στην πολιτική ζωή».

Το 78% των μεταναστών διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα καταγωγής και πάνω από το 70% είναι εξίσου δυναμικά προσανατολισμένοι στην ελληνική κοινωνία. Το 80% είναι ικανοποιημένοι από τον εαυτό τους και τη ζωή τους, αλλά το 70% δηλώνει δυσκολία να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας. Στις δυσκολίες, απευθύνονται κυρίως στην οικογένεια και στους φίλους. Οι Έλληνες φίλοι τους λένε ότι τους υποστηρίζουν σε εξίσου υψηλό βαθμό (4,8 με άριστα το 10) με τους συμπατριώτες τους (5,6). Ακολουθούν –«στη συμπαράσταση»– οι δημόσιες υπηρεσίες (3,2), οι διάφοροι σύλλογοι (2,3) και μετά η Εκκλησία (2,2).

Σχετικά με την εκπαίδευση, το 20% των παιδιών μεταναστών δεν λαμβάνει επαρκή στήριξη από τους καθηγητές ενώ το 26% κάνει αδικαιολόγητες απουσίες. Συνολικά, ένα στα πέντε παιδιά εγκαταλείπει το σχολείο στην 6η δημοτικού ή στο γυμνάσιο, ενώ για το υπόλοιπο 80%, οι γονείς αναφέρουν ικανοποιητική στήριξη από το σχολικό περιβάλλον. Ακόμα, έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 8,5 στο δημοτικό και 15,5 στο γυμνάσιο και το λύκειο.

Οι Αλβανοί γονείς εμφανίζονται ως οι πλέον θετικοί απέναντι στο ελληνικό σχολείο και ακολουθούν οι προερχόμενοι από Ασία και Αφρική. Όμως, οι γονείς από κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης δηλώνουν πολύ μικρότερη ικανοποίηση, αφού έχουν θητεύσει σε καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα. Τα παιδιά επίσης που μένουν λιγότερα χρόνια στην Ελλάδα βιώνουν μικρότερη απογοήτευση από τα παιδιά των οποίων οι γονείς μένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες. Τέλος, οι ερευνητές εφιστούν την προσοχή για τα παιδιά που φθάνουν εδώ σε ηλικία 13–15 ετών, δεν πηγαίνουν στο σχολείο και καταλήγουν στο περιθώριο.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας είναι οι καθηγητές Αντώνης Κόντης, Ηλίας Μπεζεβέγκης. Η έρευνα έγινε από το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και της Διασποράς (enmedia.pspa.uoa.gr). Η 600 σελίδων έρευνα, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, με δείγμα 2.000 νοικοκυριά μεταναστών και 400 φορείς, παραδόθηκε στην αρμόδια υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη.

Της Μαριας Δεληθαναση από την Καθημερινή της Κυριακής.