Αντοχές και για νέες μειώσεις μισθών στην Ελλάδα «βλέπει», μετά από τρία Μνημόνια, ομάδα εργασίας του ΔΝΤ που εκπόνησε ειδική μελέτη υπό την επίβλεψη του Πολ Τόμσεν.

Ads

Η μελέτη είναι καθαρά ερευνητική, υπό τον τίτλο «Wage Moderation in Crises» (Μειώσεις Μισθών σε εποχές Κρίσης) και, όπως διευκρινίζει το ΔΝΤ, δεν απηχεί τις επίσημες θέσεις του Ταμείου για το συγκεκριμένο θέμα. Καταλήγει, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι μια νέα μείωση μισθών στην Ελλάδα, καθώς και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση, θα συνέβαλε θετικά στην ανταγωνιστικότητα και την τόνωση των εξαγωγών.

Ειδικότερα, η έρευνα μελετά το σενάριο μιας μείωσης των ονομαστικών μισθών κατά 2% μέσα στην επόμενη διετία σε χώρες όπως η Ελλαδα, η Ιρλανδια, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία και επισημαίνει πως μια τέτοια πολιτική θα ενίσχυε μεν την ανταγωνιστικότητα αλλά θα μπορούσε να έχει παράπλευρες αρνητικές συνέπειες στη ζήτηση.

Το σενάριο βασίζεται στην πλήρη μετακύλιση των μισθολογικών μειώσεων στις τιμές και η ομάδα εργασίας του ΔΝΤ εκτιμά ότι δύο είναι οι πιθανές εκδοχές σε μια πιθανή εφαρμογή του:

Ads

*Η πρώτη εκδοχή είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας: Εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Με την σειρά της, αυτή η αύξηση των εξαγωγών, θα οδηγήσει σε παραγωγή υψηλότερων εισοδημάτων και θα στηρίξει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις.

*Η δεύτερη εκδοχή είναι η συμπίεση της ζήτησης: Εάν η μείωση των μισθών συνοδευθεί από παράλληλη αύξηση των πραγματικών επιτοκίων μέσα στη διετία, τότε θα ανασχεθεί η θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αντιπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν πάνω από τον μέσο όρο μέσα στην διετία.