Η ακρίβεια αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών». Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στις 5,5 μονάδες.

Ads

Αναλυτικότερα, στην οικονομία: 2 στους 3 αξιολογούν με αρνητικό πρόσημο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας. 

image

Τη δεκάδα των σημαντικότερων ζητημάτων μαζί με την ακρίβεια (57%), συμπληρώνουν τα εθνικά θέματα (31%) και τους χαμηλούς μισθούς – συνθήκες εργασίας (31%), η διαφθορά (26%), η εγκληματικότητα (17%), η Παιδεία (16%), το Προσφυγικό (15%), η Υγεία – Περίθαλψη (15%), Οικονομική  Ανάπτυξη – Επενδύσεις (13%) και Περιβάλλον – Κλιματική Κρίση (12%).

Ads

image

Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται αμετάβλητη στο 31%, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να αυξάνει οριακά τη δική του επιρροή κατά μισή μονάδα (25,5%), διαμορφώνοντας την απόσταση από τη Ν.Δ. στο 5,5%.

image

Η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται κατά μια μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ανιχνευόμενη στο 11,5%, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (5,5%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και οι Έλληνες ΓΤΠ του Ηλία Κασιδιάρη (2%).

image

Στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών ανέρχεται σε 7 μονάδες, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 41%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η καταγραφή του «αντιΣΥΡΙΖΑ» και «αντιΝΔ» μετώπου, που βρίσκονται πλέον σε συγκρίσιμα μεγέθη. Στην ερώτηση «Ποιο κόµµα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο;», το 48% απαντάει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 43% τη ΝΔ.

image

Τέλος στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, το 36% δηλώνει πως επιθυμεί κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα το 25% υποστηρίζει το ενδεχόμενο μιας εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, ενώ ένα ακόμη 10% δηλώνει πως επιθυμεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Το 46% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν πως θα προτιμούσαν μια κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ το 26% εμφανίζεται υπέρ μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

image

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

PRORATA A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ «Εφημερίδα των Συντακτών» ΕΙΔΟΣ Ποσοτική έρευνα με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου (CAWI) ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ Ατομα άνω των 17 ετών με πρόσβαση στο διαδίκτυο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ Σύνολο επικράτειας ΜΕΓΕΘΟΣ ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ 1.300 άτομα ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ 21-24 Ιουλίου 2022 ∆ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΚΡΙΣΗΣ Μέγιστο τυπικό σφάλμα: +/- 2,7 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ποσοστά των κατανομών σε ορισμένες ερωτήσεις ενδέχεται να μην αθροίζουν στο 100% λόγω στρογγυλοποίησης στα ποσοστά των επιμέρους απαντήσεων.