Έρευνα για τα ανοικτά εθνικά θέματα, και κυρίως τα ελληνοτουρκικά και τις διαπραγματεύσεις στο Μακεδονικό, πραγματοποίησε η Kappa Research για λογαριασμό του Alpha. 

Ads

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες τάσσονται υπέρ της συνέχισης και όχι της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού. Συγκεκριμένα, το 67,5% ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έναντι του 30,5% που ζητά τη διακοπή τους.

Στην πρώτη θέση των πολιτικών αρχηγών στην ερώτηση εάν κρίνεται θετικά ή αρνητικά  η στάση του στο ζήτημα των Σκοπίων φέρνουν οι απαντήσεις τον Αλέξη Τσίπρα, με το 29% να τον κρίνει θετικά και το 66% αρνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχεται δεύτερος συγκεντρώνει το 28% έναντι 66,5% που κρίνουν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τη στάση του, η Φώφη Γεννηματά το 26,5%, ο Σταύρος Θεοδωράκης το 26%, ο Βασίλης Λεβέντης το 25,5%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας το 24%, ο Πάνος Καμμένος το 21,5% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος το 20%.

Ads

Ισομερώς είναι κατανεμημένο το ποσοστό στο ερώτημα εάν μετά από 25 χρόνια από την ανάδειξη του ζητήματος θεωρείται πιο εφικτή μία λύση στο ονοματολογικό με ή χωρίς τον όρο «Μακεδονία». Συγκεκριμένα, 39% εκτιμά πως μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι μία πιο εφικτή λύση, σε αντίθεση με το 39,5% των ερωτηθέντων που εκτιμά πως μία λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» είναι εφικτή.

Στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει μία υποχώρηση από την μεριά της Ελλάδας για να λυθεί το θέμα, ποια θα επέλεγαν μόλις το 12,5% τάσσεται υπέρ της επιμονής στο θέμα της ονομασίας και να μην επιμείνει τόσο σε θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού. Αντίθετα το 47,5% ζητά την επιμονή σε θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού και την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας.

Την ίδια ώρα το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε πως προετοιμάζει «ενιαία λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων αμετάφραστη στα Σλαβικά και συμφωνία σε θέματα αλυτρωτισμού» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προς τη λάθος εκτιμά πως κινείται το 44%.

image

image

image

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image