Σεξουαλική εκμετάλλευση προσφύγων και διαφθορά είναι οι βασικές, βαριές κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στον προσφυγικό τομέα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρά, σε πρώτη φάση, στην αναστολή της χρηματοδότησής της.

Ads

Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, η Κομισιόν ξεκίνησε, από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό καταπολέμησης απάτης και τις ελληνικές Αρχές, διερεύνηση των καταγγελιών. Πάντως, δεν αποκάλυψε για ποια ΜΚΟ πρόκειται, αλλά την «προέτρεψε» να το κάνει η ίδια, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται από την έναρξη της έρευνας.

Η Κομισιόν ενημερώθηκε την Τρίτη και με την σειρά της ενημέρωσε την OLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού) και τον αρμόδιο ‘Ελληνα υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.

«Η Κομισιόν έχει θεσπίσει έναν διεξοδικό μηχανισμό για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της εφαρμογής της ανθρωπιστικής της χρηματοδότησης παγκοσμίως, με πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπιστικών αρχών και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης.

Ads

Μέσω αυτού του μηχανισμού εντοπίστηκαν οι «δυνητικά σοβαρές καταγγελίες σχετικά με ένα από τα ανθρωπιστικά έργα που υλοποιεί ένας εταίρος στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΜΚΟ βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο, έλαβε τις καταγγελίες ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη και έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για τις πράξεις του προσωπικού της.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι «μια καταγγελία αφορά πιθανή σεξουαλική εκμετάλλευση των δικαιούχων από μέλη του προσωπικού του εταίρου» και «μία ακόμα ενδεχόμενη οικονομική διαφθορά από τα ίδια μέλη του προσωπικού».

«Παρόλο που αυτές οι καταγγελίες παραμένουν υπό διερεύνηση, η Κομισιόν τις λαμβάνει πολύ σοβαρά. Επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή σε κάθε κατάχρηση των δικαιωμάτων και της προσωπικής ακεραιότητας όλων των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και σε οποιαδήποτε κατάχρηση χρημάτων», τονίζει ο Χρήστος Στυλιανίδης.

«Κύριο μέλημά μας είναι η ευημερία των δυνητικών θυμάτων. Κατά συνέπεια, θα διασφαλίσουμε ότι τους παρέχεται άμεση στήριξη» σημειώνει και καταλήγει πως «λαμβάνονται μέτρα για την αναστολή πληρωμών στον εταίρο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα».