Στο δεύτερο μέρου της νέας εβδομαδιαίας έρευνας flash της Prorata για το Tvxs.gr,  με αφορμή τις νέες καταγγελίες για βιασμούς που ήρθαν στο φως, εξετάζεται η γνώμη των πολιτών για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση γυναικών.

Ads

Τι πιθανότητα έχουν τα θύματα να δικαιωθούν, πόσα είναι τα πραγματικά περιστατικά στην κοινωνία και τι ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες σε αυτές τις καταγγελίες; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα επι μέρους στοιχεία της έρευνας, όπως προκύπτουν από τις απαντήσεις βάσει φύλου, ηλικίας και ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης. 

Απαισιοδοξία για δικαίωση θυμάτων

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες όσον αφορά την δικαίωση μιας γυναίκας που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση καθώς οι 8 στους 10 θεωρούν ότι είναι δύσκολο ή σχετικά δύσκολο. Συγκεκριμένα 46% θεωρούν ότι είναι σχετικά δύσκολο και 34% ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση. Ωστόσο το 17%  πιστεύει ότι μπορεί να δικαιωθεί.

Ads

Όσον αφορά το φύλο, το 92% των γυναικών θεωρούν ότι είναι δύσκολο ή σχετικά δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα, ενώ μόνο ένα 7% ότι είναι εύκολο ή σχετικά εύκολο. Στους άνδρες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% και 19% αντίστοιχα.

Στο σύνολο τους, όλες οι ηλικιακές κατηγορίες θεωρούν ότι το θύμα δεν θα δικαιωθεί. Από εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί εύκολα ή σχετικά εύκολα να δικαιωθεί το θύμα, περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι νέοι 17-34 ετών με 27% και ακολουθούν οι ηλικίες 35-54 (19%) και οι άνω των 55 με 10%.

Όσον αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις, όσοι θεωρούν εύκολο ή σχετικά εύκολο να δικαιωθεί το θύμα., συγκεντρώνονται κατά βάση στον πιο συντηρητικό χώρο.  Αντιθετα, εκείνοι που θεωρούν δύσκολη ή σχετικά δύσκολη την δικαίωση της γυναίκας θύματος είναι περισσότεροι στην αριστερά. Τα ποσοστά είναι 93% αριστερά, 91% κεντροαριστερά, 80% κέντρο, 76% κεντροδεξιά, 65% δεξιά.

image

image

image

Κακοποιήσεις: Περισσότερες από όσες έρχονται στο φως…

Ένα 94% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι γίνονται περισσότερες κακοποιήσεις γυναικών από όσες έρχονται στο φως

Όσον αφορά τις πολιτικές προτιμήσεις, εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι πολύ περισσότερες οι κακοποιήσεις απ΄όσες γνωστοποιούνται είναι περισσότεροι στον αριστερό χώρο. Συγκεκριμένα είναι αριστεροί 83%, κεντροαριστεροί 71%, Κεντρώοι 55%, Κεντροδεξιοί 52% και τέλος Δεξιοί 50%. 

image

image

image

Τι ανησυχεί περισσότερο για τα περιστατικά σεξουαλικών επιθέσεων

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ανησυχίες των πολιτών όσον αφορά τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Το 56% ανησυχεί ότι κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ, ενώ ένα 36% το απασχολεί τόσο τα θύματα που δεν θα δικαιωθούν όσο και το γεγονός ότι διασύρονται κάποια πρόσωπα χωρίς αποδείξεις, φερόμενα ως δράστες. Υπάρχει και ένα 6% που ανησυχεί μόνο για όσους διασύρονται άδικα.

Όσον αφορά το φύλο, το γεγονός ότι κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ το πιστεύει το 73% των γυναικών και το 51% των ανδρών. Ωστόσο ένα 24% των γυναικών και ένα 41% των ανδρών ανησυχεί τόσο για το θύμα σεξουαλικής βίας όσο και για όσους κατηρούνται άδικα. Με βάση την ηλικία, την ανησυχία ότι κάποια θύματα δεν θα δικαιωθούν ποτέ συμμερίζονται πρωτίστως οι άνω των 55 (57%) και ακολουθούν όλες οι άλλες ηλικίες 17-54 (55%). Περίπου τα ίδια ποσοστά για όλες τις ηλικίες εμφανίζει η θέση ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για τα θύματα όσο και για τους άδικα διασυρόμενους.

image

image

image

Η Ταυτότητα της Έρευνας

image 

Δείτε ολόκληρη την έρευνα