Οι έρευνες – flash της Prorata, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Tvxs.gr, καταγράφουν τις θέσεις των πολιτών σχετικά με θέματα της επικαιρότητας.

Ads

Στο δεύτερο μέρος της νέας εβδομαδιαίας έρευνας (διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος) εξετάζεται η απήχηση που είχε η πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να ζητήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Συμφωνούν οι πολίτες με την πρωτοβουλία αλλά και με το χρόνο που αυτή έγινε;

Η κοινή γνώμη σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εμφανίζεται διχασμένη, ωστόσο η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα έχει μεγάλη αποδοχή από τους πολίτες που εντάσσονται στον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ Όχι μόνο σε αυτούς που ήδη δηλώνουν πως ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη και στους δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Συγκεκριμένα στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, το 44% εκφράζεται θετικά για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή», δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα». Αντίθετα ένα 51% επί του συνόλου διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας κατά 8% πως «θα έπρεπε να περιμένει» και κατά 43% πως διαφωνεί ριζικά καθώς «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».

Ads

image

Στα επιμέρους ωστόσο στοιχεία φαίνεται πως η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει την υποστήριξη από σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Αντίστροφα είναι τα αποτελέσματα για όσους τοποθετούνται στο χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Τέλος οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%.

Και ενώ βάσει κομματικής ταυτότητας, τα αποτελέσματα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμενόμενα, με σχεδόν καθολικά ποσοστά διαφωνίας και συμφωνίας, αντίστοιχα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση όσων δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ: Υπέρ του αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα τάσσεται μόλις το 20%, ενώ το 78% το απορρίπτει. Πρόκειται για ποσοστά που διαφέρουν σημαντικά από την τάση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, προσεγγίζοντας κυρίως την τάση στο χώρο της Κεντροδεξιάς. 

image

Διαβάστε επίσης: Έρευνα flash της Prorata για το Tvxs.gr: Γνώριζε η κυβέρνηση τη μελέτη για ΜΕΘ – Ειναι δημοφιλής ο Τσιόδρας; 

Η ταυτότητα της έρευνας

image