Iδιαίτερα αρνητικά κρίνουν, σε συντριπτικό ποσοστό, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ads

Μάλιστα, η έρευνα καταγράφει μεγάλη επιδείνωση της εικόνας που έχουν οι επιχειρηματίες από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα, αλλά και τη μεταστροφή στην γνώμη τους για τα μέτρα, καθώς κατά την εφαρμογή τους διαπιστώθηκε η αναποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα η αξιολόγηση της κυβέρνησης «κατρακυλά», καθώς πριν από τρεις μήνες το 66% των επιχειρήσεων εκτιμούσε ως «σωστό» ή «μάλλον σωστό» το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας με το αντίστοιχο ποσοστό να πέφτει σήμερα στο 42%. Αντίθετα η αρνητική αξιολόγηση από 25% ανέρχεται σήμερα σε 46%, με την πλειονότητα πλέον να έχει αρνητική άποψη για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. 
 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για την καταγραφή των προβλημάτων στις επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε δείγμα 288 επιχειρήσεων από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου, το 60% κρίνουν ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, έναντι μόλις 26% που τα θεωρούν επαρκή και αποτελεσματικά, ενώ ένα 14% δεν εκφέρει άποψη. 

 

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας της Palmos Analysis για τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με δύο αντίστοιχες έρευνες που έγιναν τον Απρίλιο και το Μάιο. Οι θετικές απόψεις είχαν καταγραφεί αρχικά στο 45% και πλέον «κατρακυλούν» στο 26%. Ενώ οι αρνητικές απόψεις, αρχικά ήταν στο 55%, στη συνέχεια υποχώρησαν στο 38%, όταν εξαγγέλθηκαν τα μέτρα αλλά πλέον έχουν “σκαρφαλώσει” στο 60%, μετά την εφαρμογή τους και αφού οι επιχειρήσεις διαπίστωσαν ότι είναι ανεπαρκή.

Ads

image

image
 

Αναποτελεσματικό το πρόγραμμα των δανείων, μεγάλο το πρόβλημα ρευστότητας

 

Συνολικά η έρευνα δείχνει ότι όλες οι επιχειρήσεις έχουν επηρρεαστεί και έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών τους σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό. Ταυτόχρονα μεγάλο είναι το ποσοστό που αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και αδυνατεί να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατέθηκαν, κρίνωτας παράλληλα δυσοίωνες τις προοπτικές για βελτίωση της κατάστασης. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι ότι οι επιχειρηματίες κρίνουν αρνητικά το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και πολύπλοκες τις διαδικασίες και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Αναποτελεσματικό κρίνεται και το πρόγραμμα για τη δανειοδότηση από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, όπως έχει επισημανθεί έγκαιρα από το Τvxs.gr

image

image

image

image

image

image

Ιδιαίτερα αρνητική η αξιολόγηση για τα δάνεια με εγγύηση του «Ταμείου Εγγυοδοσίας» 

image

image

image

image

image

image
 

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει στον πιο επίσημο τόνο την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε σχέση με τις επιπτώσεις της οικονομικής πανδημίας καθώς και την καθυστερημένη αντίδραση με ενεργητικά μέτρα αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράζει ο κόσμος της «πραγματικής οικονομίας» για τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως έχει επισημανθεί εξαρχής, η Ελλάδα είναι η χώρα με το μικρότερο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, τόσο σε άμεσες ενισχύσεις όσο και σε δάνεια ή αναβολές φόρων. 

Η ταυτότητα της έρευνας και το προφίλ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν

image

image

image

image

image