Κυβερνητική συγκάλυψη των ευθυνών για την υπόθεση των Τεμπών, βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην ημερίδα με θέμα Κράτος Δικαίου, Δημοκρατία και Δικαιοσύνη που διοργάνωσε την Πέμπτη (6/2) το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα, στο Ωδείο Αθηνών.
Στην έρευνα που παρουσιάστηκε, αξιολογήθηκε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας γενικότερα, αλλά και ειδικά σε σχέση με σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα, όπως τα Τέμπη.
Όσον αφορά την υπόθεση των Τεμπών, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει δυσπιστία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, πάνω από 7 στους 10 (74%) υιοθετούν την άποψη ότι υπάρχει προσπάθεια για συγκάλυψη των ευθυνών και μόλις το 18% πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί και θα αποδώσει τις ευθύνες όπου υπάρχουν.
Η οικογένεια, οι ένοπλες δυνάμεις και τα πανεπιστήμια είναι οι μόνοι θεσμοί που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο από την άποψη της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όσον αφορά τον θεσμό της Δικαιοσύνης, το 51% έχει χαμηλή εμπιστοσύνη και μόλις το 22% υψηλή – από 24% έναν χρόνο πριν. Το αντίστοιχο διάστημα η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση μειώθηκε κατά 6% (21% το 2024 – 15% το 2025) και του Κοινοβουλίου κατά 4 μονάδες (17%-13%).
Από τις βασικές διαστάσεις του Κράτους Δικαίου, καμία δεν εμφανίζει θετικό ισοζύγιο απαντήσεων στο ερώτημα εάν διασφαλίζεται στη χώρα μας σήμερα.
Στο πλαίσιο της χαμηλής εμπιστοσύνης προς Θεσμούς και Κράτος Δικαίου, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης συγκεντρώνει επίσης χαμηλές αξιολογήσεις ως προς την αντιλαμβανόμενη Αποτελεσματικότητα αλλά και την Αμεροληψία του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 79% κρίνει ότι η Δικαιοσύνη είναι πολύ ή αρκετά πολιτικά ελεγχόμενη, ενώ το 72% θεωρεί ότι είναι καθόλου ή όχι και τόσο ανεξάρτητη.
Πάνω από 7 στους 10 θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη δεν χειρίζεται με επάρκεια σημαντικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη.
Παράλληλα, σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται σοβαρές αλλαγές. Μία από αυτές είναι η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς ο ορισμός της από την Εκτελεστική Εξουσία θεωρείται ότι θίγει τη ζητούμενη ανεξαρτησία της.
Ανάμεσα σε εναλλακτικές επιλογές, η πλειοψηφία (56%) προτείνει τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από μια ανεξάρτητη αρχή αποτελούμενη δικαστές, δικηγόρους και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Τέλος, η πρώτη αντίδραση στις πιθανές επιδράσεις της εκλογής Τραμπ σε θέματα Κράτους Δικαίου είναι αρνητική – αλλά έχει και σαφές πολιτικό πρόσημο.
Δείτε live την εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσίπρα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >