Καμπανάκι για την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτελεί η νέα έρευνα της Metron Analysis η οποία τη χαρακτηρίζει ως «αργή, δαιδαλώδης, πολιτικά ελεγχόμενη και ανεπαρκώς οργανωμένη».

Ads

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τον Κύκλο Ιδεών από τις 18 έως τις 24 Οκτωβρίου και σε αυτή πήραν μέρος 1.316 άτομα, ηλικίας από 17 ετών και πάνω.

Είναι εντυπωσιακό ότι στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η πλειονότητα των πολιτών, που πήραν μέρος, ανεξάρτητα από κομματική επιλογή, πολιτική αυτοτοποθέτηση, φύλο, γενιά, εκπαιδευτικό επίπεδο και υποκειμενική κοινωνική ένταξη.

Το 76% απάντησe ότι την ευθύνη για τα προβλήματα στη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης σήμερα έχει το πολιτικό σύστημα, ενώ ακολουθεί η απάντηση «οι δικαστικοί» και «τα ΜΜΕ».

Ads

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι 1 στους 5 είχε επαφή τα τελευταία χρόνια με τη Δικαιοσύνη. Τις περισσότερες αναφορές συγκέντρωσε η ιδιότητα του μάρτυρα (43%), και στη συνέχεια σημειώνουμε τις αναφορές στο «ζεύγος» μηνυτής – μηνυόμενος (21% και 8% αντίστοιχα), ενάγων-εναγόμενος (14% και 7%), αλλά και στην ιδιότητα του κατηγορούμενου (14%).

Τέσσερις στους δέκα από όσους είχαν επαφή με την ελληνική Δικαιοσύνη την τελευταία δεκαετία αναφέρουν ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, ενώ πάνω από 5 στους 10 θεώρησαν τη διαδικασία χρονοβόρα.

Εάν θεωρήσουμε βασικό κριτήριο αξιολόγησης της δικαιοσύνης το τρίπτυχο ανεξαρτησία-αποτελεσματικότητα-ποιότητα, τότε η ελληνική δικαιοσύνη παίρνει χαμηλό βαθμό και στις τρεις παραμέτρους. Μόλις κατά 31% οι ερωτώμενοι αναγνωρίζουν τη δικαστική ανεξαρτησία, ενώ αντίθετα κατά 85% θεωρούν τη δικαιοσύνη αργή, 73% δαιδαλώδη (λόγω πολυνομίας) και 69% ανεπαρκώς οργανωμένη. Επίσης, το 69% θεωρεί ότι η δικαιοσύνη έχει πολιτικές εξαρτήσεις και κατά 64% ότι είναι κοινωνικά άδικη.

Με κριτήριο την κομματική επιλογή στις τελευταίες εκλογές, οι ψηφοφόροι της ΝΔ τείνουν να θεωρούν τη δικαιοσύνη περισσότερο ανεξάρτητη και λιγότερο πολιτικά ελεγχόμενη απ’ ό,τι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ με κριτήριο την πολιτική αυτοτοποθέτηση, όσο πιο αριστερά του Κέντρου τοποθετείται κανείς τόσο τείνει να θεωρεί τη δικαιοσύνη πολιτικά ελεγχόμενη, κοινωνικά άδικη, λιγότερο ανεξάρτητη.
Οι πολίτες στα δεξιά του Κέντρου τείνουν να θεωρούν ότι η δικαιοσύνη είναι υπερβολικά επιεικής, ενώ στα αριστερά του Κέντρου ότι είναι υπερβολικά αυστηρή, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερες αυξομειώσεις.