Το μεγαλύτερο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών και διαφθοράς στις φυλακές αποκαλύπτει έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, η οποία παραδίδει στις δικαστικές αρχές φάκελο με 68 συνολικά κατηγορουμένους, σύμφωνα με το «Βήμα». Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας ψυχίατρος, ένας δικηγόρος, αστυνομικοί αλλά και νοσηλευτές, ενώ η έρευνα αφορά εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών καθώς και σειρά άλλων παρανομιών στις φυλακές Κορυδαλλού, Μαλανδρίνου, Δομοκού, Πάτρας, Αλικαρνασσού, Τρικάλων, Λάρισας και Πατρών.

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έπειτα από έρευνα περίπου 15 μηνών οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες εισήγαγαν εκατοντάδες κιλά ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές, και τις κατηύθυναν επί σειρά ετών δύο αλλοδαποί κρατούμενοι, με τη συνδρομή κρατικών λειτουργών και δεκάδων ιδιωτών. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την ΕΥΠ, έχει καταγράψει περισσότερες από 60.000 συνομιλίες υπόπτων και έχει δημιουργήσει έναν ογκώδη φάκελο περίπου 5.000 σελίδων. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ένας θάνατος κρατουμένου οφείλεται σε ναρκωτικά που του παρέδωσε εμπλεκόμενος αστυνομικός. Παράλληλα, έχουν ανοιχθεί δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί ιδιωτών και κρατικών λειτουργών, στους οποίους έχουν εντοπισθεί μεγάλα ποσά από τις παράνομες συναλλαγές.

Η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από τη σύλληψη στις 29 Οκτωβρίου 2009 ενός 46χρονου αρχιφύλακα της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε προμηθεύσει έναν 37χρονο κρατούμενο από το Ιράκ με ναρκωτικές ουσίες.

Ads

Λίγο αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου 2009, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασε μια έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα και συγκεκριμένα ενός 35χρονου κρατούμενου στις φυλακές της Κέρκυρας, ο οποίος περιέγραφε αναλυτικά τη μέθοδο εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών και σε πολλά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με την κατάθεση αυτή, καθοδηγητής του κυκλώματος, ο οποίος συντόνιζε επίορκους αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εμφανιζόταν ένας αλβανός κρατούμενος στις φυλακές της Λάρισας με το ψευδώνυμο «Γκάζι».

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών χρησιμοποιείτο ως «βάση» εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές. Δηλαδή, οι ύποπτοι αστυνομικοί έδιναν 100-200 γραμμάρια ναρκωτικών ουσιών σε μεταχθέντες κρατουμένους, εκείνοι ακολούθως τα κατάπιναν και τα εισήγαν κατά την επιστροφή τους στο σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο είχαν ξεκινήσει για να δικαστούν.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων πήγε στην Κέρκυρα στις 9 Νοεμβρίου 2009 προκειμένου να λάβει νέα κατάθεση από τον μάρτυρα. Στη νεότερη κατάθεσή του ο 35χρονος αναφέρθηκε και σε άλλους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα από τις φυλακές της Λάρισας και της Αμφισσας. Παράλληλα παρέδωσε έναν αριθμό περίπου 10 καρτοκινητών τηλεφώνων μέσω των οποίων δίδονταν οι «παραγγελίες» για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο των αστυνομικών αρχών, «από τις περαιτέρω έρευνές μας διαπιστώθηκε ότι στη διακίνηση και εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στα κρατητήρια και στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν ενεργό ρόλο αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Ιωαννίνων, καθώς και σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού οι οποίοι έπαιζαν τον ρόλο του μεσάζοντος». Σύμφωνα με το «Βήμα», στην πορεία της έρευνας φαίνεται να προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή γιατρών και άλλων ιδιωτών στο κύκλωμα.

Το επόμενο βήμα ήταν η άρση απορρήτου και η ακρόαση συνομιλιών των κινητών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη του κυκλώματος, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 ως τις 18 Φεβρουαρίου 2010 και από τις 29 Αυγούστου 2010 ως τις 29 Οκτωβρίου 2010. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε άλλο έγγραφο που συνέταξαν οι δικαστικές αρχές, σε πολλές συνομιλίες αναφέρονται και οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται τα χρήματα για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Έτσι, η έρευνα στράφηκε στην ανάλυση συνολικά 14 τραπεζικών λογαριασμών, ορισμένοι εκ των οποίων φέρεται να ανήκαν σε ιδιώτες, μερικοί από αυτούς σε γυναίκες, που είχαν στενή συνεργασία με τους κρατουμένους. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιοι αξιωματικοί ζήτησαν και έλαβαν ανωμοτί καταθέσεις από εμπλεκομένους στο κύκλωμα, ενώ προχώρησαν σε νέες άρσεις απορρήτου συνομιλιών προκειμένου να τεκμηριώσουν τη συμμετοχή όλων των μελών του τεράστιου κυκλώματος σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός των επόμενων ωρών στοιχεία της υπόθεσης αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα.