Mια εσωτερική έρευνα που έκανε μια  επαρχιακή ΜΕΘ, αυτή της Σάμου, με επικεφαλής τον Fabio Giardina, (παθολόγος εντατικολόγος, Δ/της ΜΕΘ και Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου), απέδειξε με αριθμούς, ότι η άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ κατόπιν έγκαιρης διασωλήνωσης, εξασφάλισε σε 10 ασθενείς ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό θνητότητας για τη νόσο covid (30%) συμβατό με τα διεθνή δεδομένα. Αντίθετα, οι ασθενείς που παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οδηγήθηκαν κατά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, στο να καταλήξουν.

Ads

Πώς όμως οι γιατροί του νοσοκομείου ξεκίνησαν αυτή την εσωτερική έρευνα;

«Κάποια στιγμή μας έκανε εντύπωση, ότι οι ασθενείς που ήρθαν κατευθείαν στο νοσοκομείο Σάμου, διασωληνώθηκαν άμεσα και υποστηρίχθηκαν σε ΜΕΘ, δεν πέθαιναν, σε αντίθεση με ασθενείς που έρχονταν από άλλα νοσοκομεία» λέει ο Νίκος Κακλαμάνης, ανοσολόγος, εξηγώντας στο tvxs.gr τους λόγους για τους οποίους στο νοσοκομείο Σάμου, ξεκίνησε την έρευνά του.

«Οι ασθενείς που έρχονταν από νοσοκομεία νησιών που δεν διέθεταν ΜΕΘ, έμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και από ότι φάνηκε  αυτό, είχε δυσμενή έκβαση  για την υγεία τους στη συνέχεια. Μια μεγαλύτερη πανελλαδική έρευνα, θα παρήγαγε ενδιαφέροντα αποτελέσματα» λέει ο γιατρός στο tvxs.gr

Ads

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε αριθμούς, εξηγεί αναλυτικά ο εντατικολόγος  Fabio Giardina.

«Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Σάμου, δυναμικότητας 6 κλινών, αντιμετώπισε από την αρχή της πανδημίας 24 ασθενείς με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια από Covid-19, όλοι διασωληνωμένοι υπό τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής. Από τους 24 ασθενείς απεβίωσαν οι 14, με ποσοστό θνητότητας 58.3%. Η ομάδα των θανόντων, συγκριτικά με την ομάδα των επιζώντων ασθενών δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές στην ηλικία και στα υποκείμενα νοσήματα.

Χωρίσαμε τους ασθενείς σε δυο ομάδες: η ομάδα των ασθενών που διασωληνώθηκαν και μπήκαν στη ΜΕΘ απευθείας από τη κλινική Covid του νοσοκομείου Σάμου (10 άτομα) και η ομάδα των ήδη διασωληνωμένων ασθενών που δεχθήκαμε με αεροδιακομιδή από άλλα νησιά (14 άτομα). Στις δύο ομάδες δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα της πνευμονικής βλάβης σε απεικονιστικό έλεγχο με αξονική τομογραφία και ακτινογραφία θώρακος.

Υπήρξε όμως τεράστια διαφορά στην έκβαση της νόσου: 30 % θνητότητα στους ασθενείς που δεχθήκαμε από το νοσοκομείο μας (3 θάνατοι στους 10) και 78,6% θνητότητα (11 ασθενείς στους 14) στους ασθενείς που διακομίσθηκαν σε μας από κλινικές Covid ή Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων άλλων νησιών όπου δεν υπάρχει ΜΕΘ (Λέρος, Κάλυμνος) ή υπάρχει ΜΕΘ αλλά δεν δέχεται περιστατικά Covid (Ρόδος).

Σημαντική διαφορά στις δυο ομάδες των ασθενών ήταν ότι στην ομάδα των ασθενών από το νοσοκομείο μας έγινε έγκαιρη διασωλήνωση και άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ, κατόπιν ολιγοήμερης παραμονής σε κοινό θάλαμο υπό 100% οξυγόνο με οριακή οξυμετρία, αντίθετα από την άλλη ομάδα των διακομισθέντων ασθενών στους οποίους είχε προηγηθεί παρατεταμένη προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης εκτός ΜΕΘ, για διαφόρους λόγους, και, όταν η διασωλήνωση ήταν πλέον αναπόφευκτη, δεν υπήρχε άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου.

Συμπερασματικά, από τη «μικρογραφία» της εμπειρίας μας, που φυσικά δεν μπορεί να έχει στατιστική βαρύτητα, φαίνεται ότι η άμεση πρόσβαση σε κλίνη ΜΕΘ κατόπιν έγκαιρης διασωλήνωσης εξασφάλισε σε 10 ασθενείς ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό θνητότητας για τη νόσο, (30%) συμβατό με τα διεθνή δεδομένα»