Μια έρευνα για την ανάδειξη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που έχουν υποστεί οι εργαζόμενες στο χώρο των ΜΜΕ (δημοσιογράφους, συντάκτριες, υπεύθυνες αιθουσών σύνταξης αλλά και ελεύθερες επαγγελματίες) ξεκίνησε το «Balkan Insight».

Ads

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η μαρτυρία της χρυσής Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου τον Ιανουάριο του 2021 για τον βιασμό της σε νεαρή ηλικία από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας πυροδότησε το ελληνικό κίνημα #metoo.

Πολλοί καλλιτέχνες και αθλητές έχουν μιλήσει από τότε για τις δικές τους ιστορίες κακοποίησης. Άνδρες και γυναίκες δημοσιογράφοι κάλεσαν τις γυναίκες συναδέλφους τους να μιλήσουν ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση και την επίθεση στο χώρο εργασίας. Μάλιστα, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών ενθάρρυνε τα μέλη της να μιλήσουν.

Ads

Πριν από λίγες μέρες, Ελληνίδες δημοσιογράφοι άρχισαν να μοιράζονται, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που βίωσαν στο χώρο εργασίας τους στο παρελθόν. Κάποιες από αυτές είχαν το θάρρος να κατονομάσουν τους δράστες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη σε κανένα από τα θύματα.

Ωστόσο, λόγω της έλλειψης ενός παρατηρητηρίου για τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, το Balkan Insight αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και οργανώνει τη δική του έρευνα για την παρενόχληση σε βάρος Ελληνίδων δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, οι περισσότερες γυναίκες δημοσιογράφοι παγκοσμίως αναφέρουν τη σεξουαλική παρενόχληση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά στις χώρες τους. Σχεδόν το 85% των ερωτηθέντων είπε ότι η παρενόχληση ήταν συνηθισμένη και το 30% είπε ότι συχνά οδηγεί σε σεξουαλική βία.

Σχεδόν το 80% των γυναικών δημοσιογράφων που απάντησαν ανέφεραν ότι ανέπτυξαν ανησυχία. Το 65% μίλησε για άγχος και το 30% για κατάθλιψη.

Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Ελληνίδες δημοσιογράφους για πρώτη φορά να μιλήσουν ανοιχτά, προστατεύοντας παράλληλα την ανωνυμία τους, για περιστατικά παρενόχλησης, σωματικής και λεκτικής κακοποίησης και σεξουαλικής βίας που έχουν βιώσει.

Θέλουμε να καταγράψουμε περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής και δεν έχουν τιμωρηθεί.

Η ομάδα μας δεν θα δημοσιεύσει περιπτώσεις, ονόματα, παραδείγματα ή άλλες πληροφορίες από αυτό το ερωτηματολόγιο χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση.

Εστιάζοντας στα πρότυπα των περιπτώσεων στο χώρο εργασίας, θέλουμε να εξαγάγουμε γενικευμένες πληροφορίες από τις πληροφορίες που αναζητούνται παρακάτω.

Οι απαντήσεις σας είναι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες.

Οι ιστορίες σας θα μας βοηθήσουν στην εν εξελίξει έρευνά μας.

Πώς να πάρετε μέρος;

Για να υποβάλετε την εμπειρία σας, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στα Αγγλικά και Ελληνικά.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email: readerstories@birn.eu.com.

Ή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

FB:@balkaninsight
TW:@balkaninsight
IG: @balkan_insight».

Για να πάρετε μέρος στην έρευνα, πατήστε εδώ