Εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου ενός κρατουμένου στις φυλακές Δομοκού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κρατούμενος ζητούσε από το μεσημέρι της Δευτέρας να εξεταστεί από γιατρό και τελικά πέθανε σήμερα τα ξημερώματα, πριν ικανοποιηθεί το αίτημά του. Μετά το θάνατό του οι κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης να δεσμευτεί δημόσια ότι θα υπάρξει 24ωρη ιατρική κάλυψη της φυλακής. Η κινητοποίηση των κρατουμένων έληξε μετά τις σχετικές δεσμεύσεις του κ. Παρασκευόπουλου πως θα προχωρήσει στην πρόσληψη δύο γιατρών στη φυλακή. 

Ads

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κρατούμενος πέθανε από παθολογικά αίτια. Ο θανών εξέτιε ποινή 25ετούς κάθειρξης για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών κατά συρροή και κρατείτο στις κοινές πτέρυγες του σωφρονιστικού καταστήματος και όχι στις πτέρυγες υψίστης ασφαλείας. Ο υπουργός ζητά να διερευνηθεί εάν προκύπτουν ενδεχόμενες ευθύνες και εξέφρασε τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στους οικείους του θανόντα. Σημειώνεται ότι αναμένεται η ολοκλήρωση από το ΑΣΕΠ νόμιμων διαδικασιών για την πλήρωση δύο θέσεων μόνιμων γιατρών στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

Η δήλωση των κρατουμένων όπως δημοσιεύτηκε στο eksegersi.gr: 

Εμείς οι κρατούμενοι, που ζούμε και πεθαίνουμε σαν ζώα σε αυτές τις φυλακές – αποθήκες ανθρώπων, καταγγέλλουμε αυτούς που δημιούργησαν αυτές τις φυλακές, με πρώτο υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Αθανασίου. Αυτοί οι κύριοι ξόδεψαν τεράστια ποσά, ιδιαίτερα για την ηλεκτρονική επιτήρηση και την εξωτερική φρούρηση από ειδικές υπερεξοπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις, όμως αδιαφόρησαν εγκληματικά για τη ζωή και την υγεία μας. Εγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τους ίδιους τους νόμους τους, τους σωφρονιστικούς κώδικες και τους εσωτερικούς κανονισμούς, που προβλέπουν ότι εξασφαλίζεται στους κρατουμένους ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Ads

Ετσι, στις φυλακές του Δομοκού δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχουν νοσηλευτές, δεν υπάρχει καν κοινωνική υπηρεσία. Μπορεί, λοιπόν, στην ελληνική νομοθεσία να μην υπάρχει η ποινή του θανάτου, αλλά στις ελληνικές φυλακές αυτή η ποινή επιβάλλεται στην πράξη.

Σήμερα τα ξημερώματα, στις 4 η ώρα, χάθηκε άλλος ένας συγκρατούμενος, ο Μέξας Αλκιβιάδης, 52 χρόνων, στη Δ2 πτέρυγα. Από τις 12 το μεσημέρι ζητούσε γιατρό, το γιατρό που ποτέ δεν είχαμε σ’ αυτή τη φυλακή. Γι’ αυτόν τον θάνατο, που μπορούσε ν’ αποφευχθεί, υπεύθυνους θεωρούμε, πέρα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον διευθυντή Κωσταρά Θ. και τον εισαγγελέα Θεολογίτη, για τη μη έγκαιρη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος αυτός έρχεται να προστεθεί σ’ ένα μακρύ κατάλογο νεκρών κρατουμένων, με πρόσφατο πριν από δύο μήνες τον Γαλάνη Μανώλη, πάλι από την πτέρυγα Δ2.

Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να δεσμευτεί δημόσια ότι θα υπάρξει 24ωρη ιατρική κάλυψη της φυλακής. Τον καλούμε, ακόμη, να επισκεφτεί ο ίδιος τις φυλακές για να διαπιστώσει τις τραγικές και εγκληματικές ελλείψεις τους. Μέχρι τότε, δηλώνουμε ότι αρνούμαστε να μπούμε στα κελιά και να πάρουμε το συσσίτιο της φυλακής.

Ολοι οι κρατούμενοι της πτέρυγας Ε1

  • Βαρελάς Βασίλειος
  • Γουρνάς Κώστας
  • Ελτσιμπάχ Μοχάμεντ
  • Κουφοντίνας Δημήτρης
  • Μαζιώτης Νίκος
  • Μακαδασίδης Αλέξανδρος
  • Μελέτης Αλέξανδρος
  • Μελέτης Κωνσταντίνος
  • Μερκούρι Ραμαντάν
  • Ναξάκης Γιάννης
  • Σοφιανίδης Γεώργιος