Έρευνα για το κελί «σουίτα» στις φυλακές του Αυλώνα έχει διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Ads

Το κελί «σουίτα» εντοπίστηκε ύστερα από αιφνιδιαστικό έλεγχο στις φυλακές του αρμόδιου επιθεωρητή. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύει και τις φωτογραφίες, ο επιθεωρητής κατά τον έλεγχο βρήκε μια κλειδωμένη πόρτα. Οι φύλακές τον διαβεβαίωναν πως πρόκειται για αποθήκη, ωστόσο τους ζήτησε να την ανοίξουν. Τελικά, η αποθήκη αποδείχθηκε σουίτα πολυτελείας (κατασκευασμένη το 2014), η οποία προοριζόταν για «υψηλούς» κρατούμενους. Εκεί κρατείται σήμερα για ποινική-οικονομική υπόθεση κάποιος επώνυμος. 

Ο εισαγγελέας αμέσως ζήτησε πειθαρχικό έλεγχο (ΕΔΕ) για τη διευθύντρια της φυλακής και τον αρχιφύλακα. Σημειώνεται πως η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ανέλαβε έχοντας στόχο την καλύτερη δυνατή επόπτευση των φυλακών, όρισε τον αναγνωρισμένου κύρους πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στ. Μαντακιοζίδη ως επιθεωρητή φυλακών.

Επίσης συνέστησε μια ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή Φυλακών του Κορυδαλλού και του Αυλώνα, Π. Δουλάμη, που είχε δύο φορές στο παρελθόν (2010 και 2011) γίνει στόχος: την πρώτη φορά δέχτηκε επίθεση και ξυλοδαρμό, ενώ τη δεύτερη, εμπρηστική επίθεση στο αυτοκίνητό του. Επιθέσεις που ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν. Ο Π. Δουλάμης είχε τοποθετηθεί διευθυντής από τον Νίκο Δένδια.

Ads

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την ασφάλεια, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, τη διαφάνεια και την ισονομία στις ελληνικές φυλακές. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, του πολιτικού κόσμου, των εργαζομένων στο σωφρονιστικό σύστημα και των κρατουμένων», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τα θεσμοθετημένα όργανά του, ερευνά παράλληλα κάθε ένδειξη δυσλειτουργίας ή παρανομίας, είτε αυτή προκύπτει από κάποια πραγματική κατάσταση, είτε από δημοσιεύματα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη διεξάγεται διοικητική έρευνα για συγκεκριμένες συνθήκες στις φυλακές Αυλώνα».

image