Με την παρακάτω δημοσκόπηση εγκαινιάζεται η συνεργασία Prorata – Tvxs.gr, με συχνές έρευνες – flash γύρω από θέματα της επικαιρότητας. Η πρώτη έρευνα αφορά στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ads

Δημοφιλία υποψήφιων 

Στις θετικές γνώμες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata, την πρωτιά κατέχει ο Νίκος Ανδρουλάκης (56%), ο οποίος έχει και θετικό «ισοζύγιο» μεταξύ θετικής και αρνητικής γνώμης (32%). Αντίθετα οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν περισσότερες αρνητικές γνώμες παρά θετικές με την κατάταξή τους βάσει της δημοφιλίας τους στο σύνολο των ψηφοφόρων να διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ανδρέας Λοβέρδος 46% θετική/σχετικά θετική έναντι 50% αρνητική/σχετικά αρνητική
  • Παύλος Γερουλάνος 43% θετική/σχετικά θετική έναντι 47% αρνητική/σχετικά αρνητική
  • Χάρης Καστανίδης 34% θετική/σχετικά θετική έναντι 55% αρνητική/σχετικά αρνητική
  • Παύλος Χρηστίδης 33% θετική/σχετικά θετική έναντι 44% αρνητική/σχετικά αρνητική
  • Γιώργος Παπανδρέου 17% θετική/σχετικά θετική έναντι 79% αρνητική/σχετικά αρνητική

image

Ads

Δημοφιλία υποψήφιων ανά κόμμα

Πάντως ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους της ΝΔ (78% θετική γνώμη) και μάλιστα περισσότερο και από τους ψηφοφόρους του ίδιου του κόμματός του (54% θετική γνώμη). Από την άλλη, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ (70%), ενώ συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό θετικών γνωμών και στους ψηφοφόρους της ΝΔ (66%), αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (55%).

Σχετικά με τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα συμπαθής τόσο στους ψηφοφόρους του κόμματός του (64%), όσο και σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ (60%), αλλά όχι στους ψηφοφόρους της ΝΔ, όπου είναι περισσότερες οι αρνητικές γνώμες (54%). Ο Χάρης Καστανίδης είναι περισσότερο αγαπητός στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (67%), καθώς τόσο στο ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ (51%), όσο και στη ΝΔ (74%)επικρατούν οι αρνητικές γνώμες. Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά θετικών (49%) και αρνητικών (41%) γνωμών για τον Παύλο Χρηστίδη στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επικρατεί η αρνητική γνώμη (45%) έναντι της θετικής (34% και 33% αντίστοιχα).

Τέλος για τον Γιώργο Παπανδρέου οι αρνητικές γνώμες κυριαρχούν στους ψηφοφόρους και των τριών κομμάτων. Στη ΝΔ οι αρνητικές γνώμες είναι 90% έναντι μόλις 7% θετικών. Στον ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 65% (αρνητικές) έναντι 31% (θετικές) και στο ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ 51% (αρνητικές) έναντι 45% (θετικές).

image

Ποιος είναι συμβιβασμένος με συμφέροντα, ποιος αφουγκράζεται τους πολίτες; 

Στην ερώτηση ποιος εκ των υποψηφίων είναι περισσότερο συμβιβασμένος με τα κατεστημένα συμφέροντα, ο Ανδρέας Λοβέρδος συγκεντρώνει το 36% και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 31%. Την απάντηση «όλοι περίπου το ίδιο» έδωσε το 15% των ερωτηθέντων, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά.

Στην ερώτηση ποιος εκ των υποψηφίων αφουγκράζεται καλύτερα τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών, ο Ανδρέας Λοβέρδος βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 28% και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 16%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η απάντηση «κανένας από τους υποψήφιους». Ακολουθεί ο Χάρης Καστανίδης με 10%, ο Γιώργος Παπανδρέου με 6%, ο Παύλος Γερουλάνος με 5% και ο Παύλος Χρηστίδης με 3%.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται να έχει την υποστήριξη κυρίως των φίλων της ΝΔ, οι οποίοι πιστεύουν σε ποσοστό 53% πως αφουγκράζεται τα προβλήματα των πολιτών, ενώ στο χώρο του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ η υποστήριξη προς το πρόσωπό του είναι πολύ μικρότερη (20%). Στην συγκεκριμένη ερώτηση, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης (27%) και ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 17%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και η απάντηση «όλοι περίπου το ίδιο». 

image

image

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου

Τα ποσοστά για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι αρνητικά στην αξιολόγηση της απόφασής του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Θετικά ή Σχετικά Θετικά» απάντησε μόλις το 17%, την ώρα που το 78% αξιολογεί την απόφασή του «αρνητικά ή σχετικά αρνητικά». Στους ψηφοφόρους του κόμματός τα ποσοστά είναι 35% (θετικές γνώμες) έναντι 62% (αρνητικές γνώμες). Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 35% (θετικές γνώμες) και 59% (αρνητικές γνώμες) και τέλος στη ΝΔ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν το 92% έναντι μόλις 6% θετικών.

image

Debate και ενδεχόμενο συγκυβέρνησης

Σχετικά με το debate μεταξύ των υποψηφίων, οι συμμετέχοντες εμφανίστηκαν απολύτως μοιρασμένοι στην ερώτηση εάν θα το παρακολουθήσουν. Το 49% απάντησε θετικά (σίγουρα «ναι» 17% και μάλλον «ναι» 32%) και ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 49%, απάντησε αρνητικά (μάλλον «όχι» 20% και σίγουρα «όχι» 29%).

Τέλος στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε μια δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τη διεξαγωγή εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα ήθελε το ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τη ΝΔ, το 28% απάντησε πως θα ήθελε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 29% θα προτιμούσε να μη συμμετέχει σε καμία δικομματική κυβέρνηση και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τα εν λόγω ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 49% δηλώνει πως δεν επιθυμεί συμμετοχή σε οποιαδήποτε δικομματική κυβέρνηση, το 31% στηρίζει συγκυβέρνηση με ΝΔ και το 13% συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ. 

image

image

*Ταυτότητα έρευνας: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με online συμπλήρωση δομημένου ερωτηματολογίου από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου στο σύνολο της επικράτειας και με μέγεθος δείγματος τα 853 άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών με δικαίωμα ψήφου.