«Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα δηλώνει ότι δέχεται bullying και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει γιατί ένα παιδί που εκφοβίζεται βιώνει μία καθημερινή ψυχική και σωματική φρίκη, έναν Γολγοθά, που εμείς ως κοινωνία οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τα παιδιά μας.» λέει στο tvxs o Κώστας Γιαννόπουλος.

Ads

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, το Χαμόγελο του Παιδιού, έφερε στη δημοσιότητα ανησυχητικά στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη Πανελλήνια Έρευνα την οποία δημοσιεύει ολόκληρη παρακάτω το tvxs. Έρευνα που δείχνει ότι ο σχολικός εκφοβισμός έχει αυξηθεί σε σχέση με τη προηγούμενη σχολική χρονιά και συνδέεται με τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Όταν αυξάνονται η φτώχεια (έλλειψη της αρχικής βασικής στέγης, κομμένη παροχή ρεύματος, διατροφή, κ.α.) και οι ανισότητες, εξαιτίας μιας κρίσης, αυξάνεται κι ο σχολικός εκφοβισμός, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σταχυολογώντας κάποια από τα ευρήματα μαθαίνουμε ότι

Ads
  • Έχει αυξηθεί το ποσοστό των παιδιών που δέχονται εκφοβισμό.
  • 1 στα 2 παιδιά στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου , Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Αττικής δηλώνει ότι έχει δεχθεί εκφοβισμό (περιοχές που έχουν πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές
  • Καταγράφεται με μικρή διαφορά υψηλότερο ποσοστό εκφοβισμού σε κορίτσια συγκριτικά με τα αγόρια.
  • 1 στα 4 παιδιά (26,6%), σε εθνικό επίπεδο, σε σύνολο Σχολικών Βαθμίδων, δηλώνει ότι, αισθάνεται πώς το σχολείο δεν του μαθαίνει να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές τους
  • 100% των παιδιών θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, επιλέγοντας την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού
  • Υψηλότερο ποσοστό παιδιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο, αναφέρουν πώς αισθάνονται ότι τους εκφοβίζουν οι συμμαθητές τους, συγκριτικά με το ποσοστό παιδιών όπου αναφέρουν το ίδιο και φοιτούν στο Δημοτικό ή στο Λύκειο.
  • 1 στα 3 παιδιά που δηλώνει ότι ξοδεύει πολλές ώρες σε οθόνες ημερησίως, βιώνει σχολικό εκφοβισμό, συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό παιδιών που δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνες.

Το Χαμόγελο του Παιδιού έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δίνει έμφαση στην πρόληψη, υλοποιώντας σειρά δράσεων, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, μέσα στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι εξειδικευμένοι Ψυχολόγοι μας πραγματοποιούν παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα είναι εκεί και σε καταστάσεις κρίσης της σχολικής κοινότητας για να συνδράμουν στη διαχείριση.

Η ανάγκη για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού μας, βάσει των οποίων καταγράφεται αύξηση 85% στον αριθμό των παρεμβάσεων μας στα σχολεία για θέματα βίας και εκφοβισμού. Βασικό όμως είναι και το γεγονός ότι δίνουμε τον λόγο στα ίδια τα παιδιά, όχι μόνο στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, αλλά και μέσω της εκστρατείας «Μίλα Τώρα». Μία εκστρατεία πανελλαδική που υλοποιούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια υλοποίησης.

Το 2024 συμμετείχαν 541 σχολεία και 15.156 μαθητές, εκφράζοντας άμεσα και γνήσια τις δικές τους ιδέες και προτάσεις».