Το «πράσινο φως» για υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων από δήμους με πλεονάζον προσωπικό δίνει τροπολογία κατέθεσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης.

Ads

Η τροπολογία κάνει λόγο για ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, «αφού διαπιστώθηκε ότι, σε ικανό αριθμό δήμων, υπηρετεί υπερβολικά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε σχέση με εκείνον που έχουν πραγματικά ανάγκη για την επιτέλεση της αποστολής τους ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ΟΤΑ και άλλοι φορείς του δημοσίου που δεν διαθέτουν τον αναγκαίο αριθμό υπαλλήλων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες παροχής δημοσίων υπηρεσιών».

Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού και η διαδικασία μετάταξης ή μεταφοράς του ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας. Με τη ρύθμιση προσδιορίζονται ο τρόπος και οι επιπλέον προϋποθέσεις με τις οποίες οι δημοτικές αρχές μπορούν συμπληρωματικά να κάνουν χρήση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με τρίτους στον τομέα της καθαριότητας των δημοτικών χώρων ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις τοπικές συνθήκες.

Ads

Σύμφωνα με τη διάταξη, «οι συμβάσεις αυτές επειδή είναι εξαιρετικής σημασίας απαιτείται τόσο η εξειδίκευση των όρων τους όσο και η έγκρισή τους από την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του οικείου δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται και η αρχή της διαφάνειας και του ελέγχου της εφαρμογής της παρούσας διάταξης».

Μια τελευταία διάταξη, που περιλαμβάνεται επίσης στη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αφορά την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Με αυτή τη ρύθμιση προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού των ΟΤΑ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των εγγεγραμμένων δαπανών, το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίζεται η – υποχρεωτική από το νόμο – ισοσκέλισή του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησής του με εκπροσώπους της τρόικας, ανακοίνωσε τη μείωση στο μισό του αριθμού των συμβασιούχων στο δημόσιο. Σε δηλώσεις του στη συνέχεια άφησε αιχμές κατά των υπουργών Υγείας και Εργασίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε στο κράτος που να μην το έχουμε κάνει. Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα δεν είναι η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, αλλά οι πρωτογενείς δαπάνες για την υγεία, την ασφάλιση και την πρόνοια οι οποίες παραμένουν στα 55 δισ. ευρώ».