«Βίαιες αλλαγές» και «αναγκαίες περικοπές κεκτημένων» προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αέξη Τσίπρα σχετικά με την επερχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων και το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.

Ads

«Δεν θα μείνουμε μόνο στα έκτακτα μέτρα, καθώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να ηγηθούμε του δύσκολου αγώνα για την αναγέννηση της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι είναι «’θέμα τιμής και υπερηφάνειας για την χώρα, να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας». Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τέλος, την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα βγει «με το κεφάλι ψηλά» από την κρίση.

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου «οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο» και έκανε την προτροπή «να συμβάλουν όλοι αναλογικά, προκειμένου να μην πληρώσουν την κρίση αυτοί που έχουν τη λιγότερη ευθύνη για τη δημιουργία της». «Οι έχοντες και κατέχοντες θα αναλάβουν αυξημένο βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αναγκαιότητα της λήψης μέτρων προκειμένου να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, «αν δεν κάνουμε τις βαθιές τομές σήμερα, τότε αύριο και πάλι η κρίση θα έχει πνίξει τη χώρα μας και πάλι ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα ενός κατεστημένου».

Ads

Τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, ο Γ. Παπανδρέου τις έριξε στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη εξαετή εξουσία» της ΝΔ, η οποία μάλιστα «λιποτάκτησε και φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της».

Αναφερόμενος δε, στα ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «αν κάποιος έφταιξε, να του αποδοθούν ευθύνες, να αποτρέψουμε κάθε πειρασμό οποιουδήποτε πολιτικού να παίζει με αριθμούς και με τις τύχες τις χώρας».

Τέλος, όσον αφορά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως «η Ελλάδα βρέθηκε αδύναμη, ευάλωτη, αναξιόπιστη, συντετριμμένη. Βρεθήκαμε απροστάτευτοι στις άγριες διαθέσεις των αγορών, αλλά και την έλλειψη βούλησης της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει στις διαθέσεις των αγορών».

«Ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά βεβαίως και η κοινότητα έχει και αυτή τις δικές τις ιδεοληψίες. Εμείς θα ανταποκριθούμε με όποιο κόστος και με όποιο πόνο θα περάσουμε», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας: «Τα μέτρα θα μας βυθίσουν στην ύφεση για τα επόμενα 5 χρόνια»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά» τα μέτρα και εκτίμησε ότι θα «θα βυθίσουν τη χώρα σε ύφεση για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης και για βίαιη αναδιανομή σε βάρος των αδυνάτων και υπέρ των ισχυρών. «Κάθε φορά που εξαγγέλλετε νέα μέτρα δεν πέφτουν τα spreads, γιατί οι τοκογλύφοι όταν τους δίνεις το ένα χέρι θέλουν και το άλλο Τα spreads έπεσαν όταν υπήρξε το κοινό ανακοινωθέν για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα μείνετε στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε το εργασιακό και ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το χειρότερο είναι τι θα πληρώσει το ελληνικός λαός που καλείται να κάνει θυσίες χωρίς αντίκρισμα».

Αναφορικά με όσα καταλόγισε ο πρωθυπουργός στην ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε πως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πεπατημένη ρίχνοντας τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό διερωτήθηκε: «Αφού τα έχει κάνει τόσο χάλια η προηγούμενη κυβέρνηση πώς είναι δυνατόν να έρχεστε να εφαρμόζετε το ίδιο το πρόγραμμά της;».

«Έχετε τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αλλά επειδή δεν νομίζω ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει προσχωρήσει στις σοσιαλιστικές ιδέες, κοιτάξτε μήπως έχετε προσχωρήσει εσείς στη βαρβαρότητα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χθες προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ, η οποία και θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Αλέκα Παπαρήγα: «Πρόσχημα η κρίση»

«Η κρίση αποτελεί πρόσχημα για την κυβέρνηση», δήλωσε από τη μεριά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Αν υπολογίσουμε τις μίζες και τα σκάνδαλα είναι ένα ελάχιστον ποσό από αυτό που πλήρωσε ο λαός για να μεγαλώσουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας», τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «το ζήτημα με τους κερδοσκόπους είναι υπαρκτό, αλλά το βάζετε συνειδητά σε light μορφή… Δεν ανεχόμαστε να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τη μίζα, τη διαφθορά και την κερδοσκοπία, αυτά είναι επουσιώδη θέματα».

Με δόσεις … τα μέτρα

Σε δόσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το σχέδιο για το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα. Οι πρώτες ανακοινώσεις θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα

Χθες, έγινε η τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής ομάδας συντονισμού για τη φορολογική μεταρρύθμιση υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την οποία επαναλήφθηκε ότι όσον αφορά το μέτρο των αποδείξεων θα ισχύσει κανονικά η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης για σύνδεση του αφορολογήτου με τις με αυτές. Όπως έγινε γνωστό ωστόσο, θα υπάρξουν διορθώσεις και θα υπολογίζεται το ύψος των αποδείξεων με αναλογικό τρόπο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά το καθολικό «πόθεν έσχες».

Φίλιππος Πετσάλνικος: Δεν θα θιχτεί ο 14ος μισθός

Με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί για βίαιες αλλαγές και περικοπές, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε επίσης την ανάγκη της λήψης άμεσων μέτρων για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε όμως , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα μέτρα δεν θα θίξουν τον 14ο μισθό.

Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος «δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην περικοπή του 14ου μισθού», από την άλλη όμως τόνισε ότι «οι αποφάσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση πρέπει να είναι δικές μας και να είναι οριστικές». Διαμήνυσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερεί άλλο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θα χρειαστεί να γίνει πρέπει να γίνει τώρα».

Αναφερόμενος στα παιχνίδια κερδοσκοπίας που έχουν παιχτεί σε βάρος της Ελλάδας αλλά και στα σενάρια περί οικονομικής στήριξης από το εξωτερικό, ο κ. Πετσάλνικος είπε πως «η Ελλάδα δεν θέλει χρήματα αλλά αλληλεγγύη ώστε να δανείζεται με ίσους όρους».