Μαχαίρι στα μισθολογικά κλιμάκια και αυστηρές προϋποθέσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, που θα παρουσιαστεί σύντομα από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Τα επιτελεία των δυο υπουργείων έχουν προγραμματίσει τις σχετικές ανακοινώσεις έως τις αρχές Αυγούστου καθώς το νέο μισθολόγιο θα ψηφιστεί το Σεπτέμβριο.

Ads

Σύμφωνα με τα Νέα, το νέο μισθολόγιο καθιερώνει υπαλλήλους δυο ταχυτήτων ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία στην οποία ανήκουν. Η διαφοροποίηση θα γίνει ανάμεσα στους υπαλλήλους Υποχρεωτικής (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και σε εκείνους της Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Βασική αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι να μη δίνεται η δυνατότητα κατάληψης θέσεων ευθύνης από τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να πάρουν τον ανώτερο βαθμό, ενώ απαιτείται πλέον μεγαλύτερος χρόνος προϋπηρεσίας ώστε και οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ να φτάσουν στον ανώτερο βαθμό, που θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει κάποιος προϊστάμενος.

Αναφορικά με τα επιδόματα θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό – ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν παιδιά και με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος γάμου – το επίδομα ειδικών συνθηκών απασχόλησης το οποίο λαμβάνουν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς και το επίδομα θέσης ευθύνης που προβλέπεται για τμηματάρχες, διευθυντές και γενικούς διευθυντές.

Ads

Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως τεθεί το σχέδιο σε διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις του μισθολογίου θα έχουν άμεση εφαρμογή για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή σε ορίζοντα τριετίας για όσους ήδη υπηρετούν σε φορείς του Δημοσίου. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα υπαχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ενώ αντιθέτως δεν θα καταργηθούν τα ειδικά μισθολόγια για τα οποία θα προωθηθούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Αλλάζει το βαθμολογικό σύστημα

Την ίδια ώρα, το επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο περιλαμβάνει 8 βαθμούς τους πέντε που ισχύουν και σήμερα (Α-Ε) και 3 βαθμούς για θέσεις ευθύνης με σημαντικές διαφορές σε σχέση με το υπάρχον καθεστώς. Σύμφωνα με το «Έθνος» δημιουργούνται τρεις βαθμοί – δεξαμενές στελεχών υψηλών προσόντων που θα έχουν τον Α’ Βαθμό και θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις προϊσταμένων (Α1 για τη θέση γενικού διευθυντή – Α2 για τη θέση διευθυντή – Α3 για τη θέση τμηματάρχη), στις οποίες θα ξεκινούν από καλύτερη αφετηρία οι υπάλληλοι με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Άμεσα θα συνδέεται με το βαθμολόγιο η μισθολογική ωρίμανση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιμηκύνεται για όλους τους δημοσίους υπάλληλους ο χρόνος που θα αξιολογούνται για την απόκτηση νέου βαθμού και διαμορφώνονται μεγαλύτερες διαφορές στην εξέλιξη μεταξύ των κατηγοριών υποχρεωτικής – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΥΕ και ΔΕ) και τεχνολογικής – πανεπιστημιακής μόρφωσης (ΤΕ και ΠΕ). Η εξέλιξη των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα θα είναι ταχύτερη από τους συναδέλφους τους των κατηγοριών υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά θα γίνει δυσκολότερη, αφού θα πρέπει να δίνουν γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη υπό την εποπτεία του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων που έχει συσταθεί, αρχής γενομένης από το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των μισθολογικών κλιμακίων θα μειωθεί από 18 σε 10, γεγονός που σημαίνει ότι θα ταυτιστούν βαθμοί με κλιμάκια και μεταξύ δύο βαθμών θα θεσμοθετηθεί ένα ακόμα μισθολογικό κλιμάκιο κατά μέσο όρο. Επιπλέον, αναμένεται να καταργηθεί η ετήσια αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και να διαμορφωθούν νέα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται για την απόδοση της ωρίμανσης.